Profesorius paaiškino, kas darosi organizme, jei ryte neišgeriate kavos

Jeigu įpratote pradėti dieną nuo puodelio kavos, greičiausiai pastebėjote, kaip blogai jaučiatės, jos neišgėrę. Tokiomis dienomis visas pasaulis atrodo nebemielas.

 Kai kuriems žmonėms kofeino trūkumas sukelia net į gripą panašius simptomus.  <br> 123rf.com nuotr.
 Kai kuriems žmonėms kofeino trūkumas sukelia net į gripą panašius simptomus.  <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2017, 7:43 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 7:55 AM

Emory universiteto (JAV) neurofarmakologijos profesorius, mokslų daktaras Michaelas J.Kuharas teigė, kad tokia reakcija kyla ne tik dėl psichologinio nusiteikimo.

Anot profesoriaus, kofeinas gali padėti pasijausti energingesniais, žvalesniais ir mažiau prislėgtais. Jis netgi gali pagerinti motorinius sugebėjimus ir galimybę mokytis.

Atsisakę įprastinio savo stimulianto galite pradėti jaustis prastai, apsnūdę, vangūs, nerangūs ir suirzę. Jums netgi gali pradėti skaudėti galvą ar nukristi kraujo spaudimas.

Johno Hopkinso universitete (JAV) atlikto tyrimo apžvalgoje rašoma, kad yra žmonių, kurie tuomet, kai jiems trūksta kofeino, jaučia ir į gripą panašius simptomus, tokius, kaip pykinimas, vėmimas, raumenų skausmai bei sąstingis.

„Iš esmės tada prasideda pagirios“, – paaiškino profesorius M.J.Kuharas.

Nors į kofeiną neįmanoma įnikti taip, kaip į narkotikus, kūnas gali pradėti prie jo priprasti. Kadangi kofeinas iš organizmo visiškai pasišalina maždaug per 24 valandas, pabudę galite pradėti jo geisti, rašoma interneto svetainėje „Health“.

„Daugybė žmonių kavą geria skaitydami laikraštį rytais ar susitikę su draugais. Ir tai laikoma labai maloniais momentais. – sakė M.J.Kuharas. – Taigi jausmus, kuriuos suteikia kofeinas, sustiprina tos teigiamos asociacijos. Kavos gėrimas įsitvirtina mūsų gyvenime kaip draugiškas ir socialiai priimtinas ritualas“.

Tačiau, žinoma, yra priežasčių, dėl kurių galite užsinorėti atprasti gerti kavą, pavyzdžiui, jeigu jums sunku užmigti arba turite virškinimo bėdų.

Anot profesoriaus, sunku pasakyti, kada nemalonus „pagirių“ poveikis pasibaigs, nes kava kiekvieną veikia skirtingai.

Kavos galite įsigeisti vos išvydę spurgas, su kuriomis įpratote ją gerti ar užuodę šviežiai užplikyto šio gėrimo aromatą.

Tad jeigu stengiatės atprasti nuo kavos, geriausia, anot M.J.Kuharo, tai daryti pamažu, kol pradėsite ją vartoti saikingai arba apskritai liausitės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.