Mitybos specialistė įvertino kasdieninius produktus ir patarė, ko nesirinkti

Pasirinkti teisingą maistą gali būti sudėtinga, ypač jei tiksliai nežinote, kurie maisto produktai ir gėrimai yra sveikiausi.

 Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje margarinas buvo reklamuojamas, kaip sveikesnė sviesto alternatyva.<br> 123rf.com nuotr. 
 Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje margarinas buvo reklamuojamas, kaip sveikesnė sviesto alternatyva.<br> 123rf.com nuotr. 
 Cukraus verčiau išvis atsisakyti.<br> 123rf.com nuotr. 
 Cukraus verčiau išvis atsisakyti.<br> 123rf.com nuotr. 
 Verta nepagailėti pinigų ypač tyram alyvuogių aliejus.<br> 123rf.com nuotr. 
 Verta nepagailėti pinigų ypač tyram alyvuogių aliejus.<br> 123rf.com nuotr. 
 Mitybos specialistė rekomendavo patenkinti kofeino poreikį išgeriant vos po 1-2 kavos puodelius per dieną.<br> 123rf.com nuotr. 
 Mitybos specialistė rekomendavo patenkinti kofeino poreikį išgeriant vos po 1-2 kavos puodelius per dieną.<br> 123rf.com nuotr. 
 Sviestas yra gerokai mažiau perdirbtas produktas, nei margarinas.<br> 123rf.com nuotr. 
 Sviestas yra gerokai mažiau perdirbtas produktas, nei margarinas.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2017-10-24 07:57, atnaujinta 2017-10-24 07:58

Tačiau mitybos specialistė iš Sidnėjaus, Australijos, Linda Cohen paneigė mitus apie mūsų mėgstamus pasirinkimus: nuo gėrimų su kofeinu iki riebalų kepimui ar tepimui ant duonos ir patarė, ką geriau rinktis, norint maitintis sveikai.

Sviestas ar margarinas?

Dabar populiariau vartoti sviestą nei margariną. Sviestą sudaro apie 50 proc. sočiųjų riebalų ir 4 proc. transriebalų – nesveikų riebalų, kurie gali padidinti cholesterolio lygį ir lemti širdies bei kraujagyslių ligas.

Tuo metu nemažai margarino produktų sudaro apie 28 proc. sočiųjų riebalų ir mažiau nei 1 proc. transriebalų.

Taigi, margarinas atrodytų sveikesnis pasirinkimas. Tačiau L.Cohen įspėjo, kad nei sviestas, nei margarinas nėra sveiki produktai.

„Nepaisant to, kad praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje margarinas buvo reklamuojamas, kaip sveikesnė alternatyva, sviestas yra gerokai mažiau perdirbtas produktas, kas yra nuostabu“, – pastebėjo L.Cohen.

Visgi norintiems maitintis sveikai, mitybos specialistė patarė ant duonos verčiau tepti avokadą, vartoti ypač tyrą alyvuogių aliejų ir kartais – sviestą.

Arbata ar kava?

Ne paslaptis, kad lietuviai mėgsta kavą. Tačiau per daug kavos gali būti nesveika.

„Visko, įskaitant kavą ir arbatą, perteklius gali pakenkti“, – sakė L.Cohen interneto svetainei „Daily Mail“.

Mitybos specialistė rekomendavo patenkinti kofeino poreikį išgeriant vos po 1-2 kavos puodelius per dieną.

„Kai kurie žmonės yra labai jautrūs kofeinui. Tad jiems reikia žiūrėti, kiek jo suvartoja. Arbata, nebent būtų žolelių, taip pat turi kofeino. Tad ji gali jus išbudinti, jeigu jaučiatės mieguisti. Įrodyta, kad tiek arbata, tiek ir kava, yra naudingi sveikatai. Jos padeda apsisaugoti nuo ligų ir prailginti gyvenimo trukmę“, – pastebėjo L.Cohen.

Kokosų aliejus ar ypač tyras alyvuogių aliejus?

L.Cohen sakė, kad nors kokoksų aliejų kartais tinka valgyti kaip desertą, tyrimai parodė, kad maistą geriau kepti ant ypač tyro alyvuogių aliejaus.

„Ypač tyras alyvuogių aliejus yra gaminamas iš pirmojo spaudimo alyvuogių. Jame yra gausu antioksidantų, dėl kurių aliejus sunkiai skaidosi aukštoje temperatūroje.

Daug antioksidantų turintis alyvuogių aliejus yra naudingas širdies sveikatai ir gali padėti pagerinti nuotaiką.

Maistine prasme paprastas alyvuogių aliejus yra ne toks pat vertingas, kaip ypač tyras alyvuogių aliejus ir jis ne toks geras maistui ruošti aukštoje temperatūroje. Tad nepagailėkite pinigų ypač tyram alyvuogių aliejui“, – patarė mitybos specialistė.

Cukrus ar saldikliai?

Visi girdėjome, kad cukrus yra naujasis mūsų priešas, kurio reikėtų vartoti kuo mažiau ir, pasak L.Cohen, šios kalbos yra ne be pagrindo.

Mitybos specialistė nerekomendavo nei natūralių, nei dirbtinių saldiklių.

„Valgydami saldžiai apgaudinėjate savo smegenis. Jos nebegali atskirti, kuris maistas nekaloringas. Tad, užuot patenkinę cukraus poreikį, jūs, kaip rodo tyrimai, pradedate norėti dar daugiau saldaus maisto.

Jūs įprantate prie saldaus skonio ir tampate amžinai priklausomi nuo cukraus“, – įspėjo dietologė.

Norintiems pradėti mažiau vartoti cukraus L.Cohen siūlė pakeisti saldžiuosius gėrimus vandeniu, o arbatą ar kavą gerti be cukraus.

„Užtruksite apie dvi savaites, kol priprasite prie naujo skonio. Bet pastebėsite, kad mažiau geidžiate saldaus maisto. Taigi, ilgainiui tapsite sveikesni“, – sakė dietologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.