Kaip iškepti pyragą, kuriuo gardžiuotumėtės be sąžinės graužimo

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis su draugais, kolegomis, nudžiuginti namiškius netikėtu receptu.

 Kukurūzinis persikų ir bananų pyragas.
 Kukurūzinis persikų ir bananų pyragas.
 R.Bogušienė.
 R.Bogušienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 6, 2017, 9:08 AM

Tačiau ar daugelis iš mūsų žino, kaip pasigaminti sveikatai palankų pyragą? Kokiu pyragu nudžiuginti kolegas bei namiškius?

„Gaila, tačiau daugelis mums įprastų pyragų yra ne tik pavojingi grakščiai talijai, bet ir kenkia sveikatai. Bet pyragai tikrai gali būti ir sveiki“, – sako iniciatyvos „Sveikatai palankus“ mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Pyragų saldinimui naudokite uogas, vaisius

Gamindami namuose pyragus saldumui išgauti naudokite ne rafinuotą cukrų, o tiesiog šviežius, šaldytus ar džiovintus vaisius (bananus, obuolius, kriaušes, slyvas), daržoves (morkas, moliūgą, burokėlį), uogas (avietes, šilauoges, braškes).

„Dažnam kyla klausimas, ar kepant pyragą cukrų galima keisti nerafinuotu cukrumi, medumi, klevų sirupu ir panašiai. Žinoma, galima. Nerafinuotas cukrus, medus, klevų sirupas yra mažiau perdirbti, praėję mažiau technologinių operacijų, su natūraliomis skoninėmis savybėmis, bet jų kiekį taip pat reikia riboti.

Jei pyrago recepte nurodyta 200 g cukraus, dėkite 50 g nerafinuoto cukraus, o daugiau saldumo išgaukite iš vaisių ar uogų.

Medus geriau tinka žaliavalgiškų desertų gamybai, nes terminio apdorojimo metu gerąsias medaus savybes prarandame ir jis tampa tiesiog pridėtiniu cukrumi”, – pasakoja mitybos specialistė R.Bogušienė.

Baltus miltus keiskite visadalių grūdų miltais, dribsniais, kruopomis

Kepdami tortus, pyragus, rinkitės visadalių grūdų miltus: kvietinius speltų miltus, ruginius, avižinius, kukurūzų, grikių miltus, avižų sėlenas, kviečių gemalus.

Dalį miltų galima pakeisti maltais riešutais, sėklomis ar maltomis kruopomis (pavyzdžiui, soromis). Žaliavalgiškiems desertams galima rinktis daigintus, brinkintus grikius, stambius avižinius dribsnius.

Pasak specialistės, visavertės grūdinės kultūros palankesnės žmogaus sveikatai, nes išvengiama cukraus šuolių kraujyje, išlieka ilgesnis sotumo jausmas.

Riebalai – tik sveikatai palankūs

„Riešutai (anakardžių, migdolų, lazdynų ir t.t.), sėklos (sezamų, linų sėmenų, aguonų ir t.t.) yra puikus pasirinkimas gaminant žaliavalgiškus – termiškai neapdorotus pyragus, desertus, kuriuose išsaugomos visos vertingos maistinės medžiagos.

Taip pat tinka riešutų sviestas ir malti riešutai karštų pyragų gamybai, taip pyragas praturtinamas sveikatai palankiais riebalais, baltymais. Sėklas smulkinti, nes jas sukramtyti pakankamai sudėtinga, o nesuvirškintos jokios naudos organizmui neduoda”, – sako R.Bogušienė.

Mitybos specialistės teigimu, riebumą ir tinkamą konsistenciją padeda išgauti avokadas.

Kepant pyragus ar sausainius galima naudoti nerafinuotus aliejus, kurie nekeičia savybių juos termiškai apdorojant (ypač tyrą alyvuogių aliejų, saulėgrąžų ir pan.), tačiau kepimo temperatūra turi būti ne aukštesnė nei 180 laipsnių, kad nesusidarytų kancerogeninės medžiagos.

Pyragų skoniui ir kvapui – natūralūs ingredientai

Saldžiarūgščiam skoniui, spalvos intensyvumui, ypač gaminat žaliavalgiškus pyragus puikiai tinka citrinos ir jų sultys, obuoliai ir jų tyrės, taip pat liofilizuotų vaisių ir uogų milteliai (pavyzdžiui, juodieji serbentai, avietės).

Pyragų, tortų purumui puikiai tinka pieno produktai – nesaldintas jogurtas, kefyras.

„Tuo tarpu kondensuotas pienas tikrai nėra puikus pasirinkimas, nes faktiškai pusę jo sudėties sudaro tiesiog rafinuotas cukrus, o kitą cukrų dalį – pieno cukrus laktozė”, – perspėja iniciatyvos „Sveikatai palankus“ mitybos specialistė R.Bogušienė.

Nepamirškite kokybiškos ciberžolės ir cinamono, šie prieskoniai turi būti kiekvienoje virtuvėje, o pyragų aromatui vanilė irgi būtina.

Pyragų dienos proga – sveikatai palankaus pyrago receptas

Namuose gamintas maistas visuomet sveikiausias, nes ne tik galime sudėti sveikatai palankiausius produktus, bet ir gaminti su meile ir gera nuotaika.

Ir nors dažnai trūkstant laiko renkamės parduotuvinius pyragus ar tortus, bent jau švenčių metu ar savaitgaliais nudžiuginkime artimuosius sveikatai palankiais gardumynais.

Šį kartą siūlome pasigaminti kukurūzinį persikų ir bananų pyragą, kurio receptą galite rasti turbūt pirmoje Lietuvoje sveikatai palankių receptų ir valgiaraščių knygoje „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“, kuris tiks ne tik Pyragų dienai, bet būtų puikus desertas ir mokyklų bufetuose, kur, deja, dar vis karaliauja baltų miltų bandelės, pyragai, sausainiai.

Pasidalinkite šiuo receptu ir su kitais! Būkime sveiki!

Kukurūzinis persikų ir bananų pyragas

Reikės:

1 stiklinės kukurūzų miltų (polenta),

1 stiklinės visadalių speltų grūdų miltų,

cinamono, ciberžolės,

kepimo miltelių,

4 kiaušinių,

2 nedidelių bananų,

3 persikų (galima keisti moliūgu),

70 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus (tinkamo kepimui), 1 šaukšto medaus, klevų arba agavų sirupo.

Gaminame

Viename inde sumaišykite visus sausus ingredientus (kukurūzų, speltų miltus, kepimo miltelius).

Kitus ingredientus – kiaušinius, bananus, persikus, aliejų ir medų išplakite iki vienalytės masės. Abiejų indų turinį supilkite į vieną ir gerai išmaišykite.

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 min.

Iškepusį pyragą apibarstykite žiedadulkėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.