Atskleidė tikrąją priežastį, kodėl kai kurie žmonės negali gerti pieno

Manote, kad netoleruojate laktozės, todėl negalite vartoti svarbaus baltymų, jodo ir kalcio šaltinio – pieno produktų? Pasirodo, nebūtinai.

 Nemažai žmonių negali vartoti pieno produktų dėl vieno karvių piene esančio baltymo. <br> 123rf.com nuotr. 
 Nemažai žmonių negali vartoti pieno produktų dėl vieno karvių piene esančio baltymo. <br> 123rf.com nuotr. 
 Nemažai žmonių negali vartoti pieno produktų dėl vieno karvių piene esančio baltymo. <br> 123rf.com nuotr. 
 Nemažai žmonių negali vartoti pieno produktų dėl vieno karvių piene esančio baltymo. <br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 30, 2017, 8:10 AM

Ekspertų teigimu, gali būti ir kita priežastis, kodėl pavartojus pieno produktų jaučiate diskomfortą. Labai panašius į laktozės netoleravimą simptomus sukelia ir vienas piene esantis baltymas.

Kaip sakė kompanijos „a2 Milk“ vyriausias dietologas Rickas Milleris, tik mažiau nei penkiems procentams žmonių, negalinčių vartoti pieno produktų kliniškai nustatomas laktozės netoleravimas.

Kitiems į laktozės netoleravimą panašius simptomus sukelia beta kazeino grupės baltymas A1, esantis karvių piene.

Gera žinia yra tai, kad šio baltymo yra ne visuose pieno produktuose. Yra ir kitas beta kazeino grupės baltymas A2, kuris neturi žalingo poveikio.

Neseniai mokslininkai atliko tyrimą, aprašytą žurnale „Nutrition Journal“. Jo metu ištyrė 600 suaugusių Kinijos gyventojų, teigusių, kad netoleruoja laktozės, taigi išgėrę pieno patiria virškinimo sistemos sutrikimus, tokius, kaip nevirškinimas, pilvo pūtimas, dujų kaupimasis ir viduriavimas.

Nepatogumus pavartojus pieną patiriančius žmones tyrėjai suskirstė dvi grupes. Vieni gėrė pieną, kuriame buvo abiejų beta kazeino baltymų – A1 ir A2, o kiti gavo pieną, kuriame buvo tik A2 baltymas.

Tirti asmenys kasdien išgerdavo po 300 ml jiems paskirto pieno, o mokslininkai stebėjo, kokius simptomus jie patiria po vienos, trijų ir 12 valandų.

Kiekvieno matavimo metu tarp tų, kurie gėrė pieną, turintį tik A2 baltymą, buvo gerokai mažiau, jautusių pilvo skausmus, pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi žarnyne, palyginti su tais, kurie gėrė pieną, turėjusį abu baltymus – A1 ir A2.

Teigiama, kad laktozės netoleruoja net 60–70 proc. pasaulio populiacijos. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad simptomus, anksčiau laikytus laktozės netoleravimui, gali sukelti ne laktozė, o būtent baltymas A1.

„Tai – didžiausias iki šiol atliktas tyrimas, kurio metu buvo tiriamas skirtingas A1 ir A2 baltymų poveikis, – interneto svetainei „Daily Mail“ teigė gastroenterologas daktaras Antonas Emmanuelis. – Jis leidžia manyti, kad pieno produktuose esantys baltymai gali turėti didelį poveikį virškinimui ir tikėtina, kad laktozė yra ne vienintelė, sukelianti virškinimo problemas“.

Tačiau, kaip žinoti, ar prastą savijautą pavartojus pieno produktų sukelia laktozės netoleravimas, ar reakcija į baltymą A1?

Anot R. Millerio, pačiam tuo nustatyti nepavyks: „Jeigu jūsų organizmas jautriai reaguoja į baltymą A1, greičiausiai patirsite labai panašius su žarnynu susijusius simptomus, kaip ir laktozės netoleravimo atveju: pilvo pūtimą, skrandžio spazmus, viduriavimą ar meteorizmą“.

Suprasti, ar nemalonius simptomus sukelia būtent baltymas A1, galima nebent išgėrus jo neturinčio pieno ir pažiūrėjus, ar jausitės gerai.

Pasak dietologo, iš pradžių visos naminės karvės duodavo pieną tik su beta kazeino baltymu A2.

Tačiau su laiku atsirado kitas baltymas – A1, kuris dabar yra labai paplitęs Vakarų Europoje auginamų karvių piene.

Įdomu tai, kad tik A2 baltymas yra visų kitų žinduolių, išskyrus kai kurias karves, taip pat ir žmonių, piene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.