Jogurtas galbūt nėra toks sveikas, kaip manote

Jogurtas yra populiarus ir daugelio mėgstamas produktas. Jį neretai renkasi tie, kurie stengiasi maitintis sveikai, nes, kaip teigiama, jame yra daug organizmui naudingų gerųjų bakterijų.

 Teigiama, kad jogurtas yra naudingas žarnyno sveikatai. Bet ar tikrai?<br> 123rf.com nuotr.
 Teigiama, kad jogurtas yra naudingas žarnyno sveikatai. Bet ar tikrai?<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2017, 7:49 AM

Tačiau gali būti, kad ne viskas yra taip puiku, kaip reklamuojama.

Nekolonizuoja organizmo?

Pripažintas mokslo temomis rašantis žurnalistas Edas Yongas pastebėjo, kad apie jogurto naudą prikurta daugybė mitų, kurie nebūtinai atitinka tikrovę.

„Jogurtas nėra toks sveikas, kaip galbūt manote“, – filmuotame vaizdo siužete, kurį paskelbė „Business Insider“, įspėjo E.Yongas.

Pasak žurnalisto, pastaruoju metu probiotikai – organizmui naudingos gerosios žarnyno bakterijos – sulaukia vis daugiau dėmesio, o jogurtas, kefyras, specialiai sukurtos kapsulės ir kiti probiotikų turintys produktai savaime laikomi sveikais.

Probiotikų turintys produktai siejami su visokeriopa nauda sveikatai: pradedant imuniteto stiprinimu, baigiant tuo, kad jie neva padeda išgydyti visus sutrikimus, susijusius su mikrobioma, pavyzdžiui, virškinamojo trakto uždegimus, dirglios žarnos sindromą ir panašiai.

Problema yra tai, kad nemažai jogurte esančių bakterijų nėra naudingos žmonių sveikatai. Neretai jogurte būna tiesiog tos bakterijos, kurias lengviau išauginti ir sudėti į maisto produktus. O naudingųjų bakterijų jogurte paprastai būna labai nedidelis kiekis. Todėl prarytos jos nekolonizuoja žarnyno, o paprasčiausiai jame pradingsta arba iš organizmo pasišalina.

Štai todėl nemažai produktų, kuriuose yra probiotikų, esą išties turi labai mažai akivaizdžios naudos sveikatai.

Naudingų bakterijų yra ne tik jogurte

Paprašyta pakomentuoti, ar tai gali būti tiesa, sveikos mitybos instruktorė ir projekto „Mitybologija“ įkūrėja Lauryna Nelkinė visų pirma atkreipė dėmesį į tai, kad filmuoto video siužeto, kuriame kalbama apie abejotiną jogurto naudą, pabaigoje pats E.Yongas pastebi, kad mokslas dar tik laukia, kada galės pagrįsti šiuos teiginius. Taigi kol kas nėra visiškai patikimų tokių teiginių, kuriais žurnalistas spekuliuoja, įrodymų.

„Mokslas šioje srityje yra besivystantis, o tai, kaip mus veikia skirtingos per maistą ar papildus gaunamos bakterijos, gali priklausyti nuo esamos mūsų mikrofloros populiacijos, nuo mūsų genetikos, mitybos įvairovės, ligų ir panašiai. Kiekvienam gali reikėti skirtingų bakterijų rūšių, norint pagerinti sveikatą, sulieknėti ir pan“, – paaiškino L.Nelkinė.

Iš tiesų gerųjų bakterijų kiekis mūsų organizme nėra pastovus. Gerosios bakterijos, anot mitybos instruktorės, jautrios įvairiems mūsų organizmo, mitybos pokyčiams, vaistams antibiotikams, miego ciklui, fiziniam aktyvumui ir pan. Vien viduriuojant iš organizmo gali pasišalinti daugybė gerųjų bakterijų.  Todėl jas būtina nuolatos auginti ir dauginti.

Paklausus, ar, norint gauti naudingųjų probiotikų, verta patiems gamintis jogurtą, L.Nelkinė sakė: „Natūralu, kad namuose rauginti produktai turės daugiau bakterijų. Bet ar juos gaminti patiems realu šių laikų žmogui? Nelabai. Todėl norintiems save aprūpinti gerosiomis bakterijomis ir gauti jų visą giriamą naudą, reikėtų neapsiriboti vienu produktu ir viena gerųjų bakterijų rūšimi, pavyzdžiui, jogurtu su bifidobakterijomis, o valgyti kuo įvairesnį pilnavertišką maistą“.

Mums naudingų probiotikų yra ne tik jogurte, bet ir kituose natūraliuose šaltiniuose: raugintuose produktuose, sūryje, miso pastoje, kombučioje, kartais alyvuogių sūrime ir pan.

Vien probiotikų nepakanka

Bifidobakterijos yra tik vienos iš daugelio žarnynui naudingų bakterijų. Tai, kad mes tiek daug girdime apie jogurto bakterijų naudą, anot specialistės, yra ir sumanių rinkodaros specialistų bei jų išplatintą informaciją skelbiančių žurnalistų nuopelnas.

O iš tiesų kol kas nėra pakankamai įrodymų apie probiotikų mums suteikiamą naudą. To priežastys yra dvi: arba tiriami probiotikai nėra veiksmingi, arba tyrimai, kurių tikslas išsiaiškinti jų naudą, yra per trumpi ir per mažos apimties.

L.Nelkinė įspėjo, kad vien probiotikų mums neužtenka. Žmonėms reikia ir prebiotikų – maisto gerosioms žarnyno bakterijoms. Jų galima gauti iš svogūnų, česnakų, grybų, cikorijos, daržovėse esančių skaidulų, atspariojo krakmolo, kurio gausu atvėsintose bulvėse, ryžiuose ar bananuose.

Be to, kadangi mitybos mokslas smarkiai plėtojasi, vis atrandama ir daug naujų bakterijų rūšių, pastebima iki tol nežinota jų įtaka sveikatai ir kitiems organizmo procesams. 

Jogurtas naudingas ne vien dėl bakterijų

Jogurtą L.Nelkinė siūlė vertinti ne vien pagal jame esančių probiotikų kokybę.

Juk natūralus jogurtas yra baltymų ir kalcio šaltinis.

Be to, tyrimai rodo, kad jį valgant pagerėja B grupės vitamino – tiamino, kuris gaminamas žarnyno bakterijų pagalba, išsiskyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.