Kiek kavos derėtų gerti per dieną? Gydytojos patarimas gali nustebinti

Lietuviai neabejotinai mėgsta kavą. Tai parodė lapkritį atlikta apklausa, atskleidusi, kad net 79 proc. 35–60 m. šalies gyventojų ją geria kasdien, o per mėnesį vidutiniškai šiam gėrimui išleidžia apie 19 eurų.

 Net 79 proc. lietuvių kavą geria kasdien.<br> 123rf.com nuotr. 
 Net 79 proc. lietuvių kavą geria kasdien.<br> 123rf.com nuotr. 
 Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė pastebėjo, kad kava teigiamai veikia ir mūsų mikrobiotą. <br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė pastebėjo, kad kava teigiamai veikia ir mūsų mikrobiotą. <br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Pekybos tinklo „ElektroMarkt“ komercijos vadovas Vitalijus Tarasevičius pastebėjo, kad stipriai išsiskiria jaunų ir vyresnių žmonių kavos gėrimo įpročiai.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Pekybos tinklo „ElektroMarkt“ komercijos vadovas Vitalijus Tarasevičius pastebėjo, kad stipriai išsiskiria jaunų ir vyresnių žmonių kavos gėrimo įpročiai.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Trečdalis lietuvių namuose turi kavos aparatus.<br> 123rf.com nuotr. 
 Trečdalis lietuvių namuose turi kavos aparatus.<br> 123rf.com nuotr. 
 Nemažai tų, kurie geria kavą ne iš aparatų teigia taip darantys todėl, kad jiems skanesnė plikoma kava.<br> 123rf.com nuotr. 
 Nemažai tų, kurie geria kavą ne iš aparatų teigia taip darantys todėl, kad jiems skanesnė plikoma kava.<br> 123rf.com nuotr. 
 Mieste dažniausiai kavą geria jaunesni žmonės.<br> 123rf.com nuotr. 
 Mieste dažniausiai kavą geria jaunesni žmonės.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 12, 2017, 7:13 AM, atnaujinta Dec 12, 2017, 8:52 AM

Tačiau ar kavą gerti sveika ir kiek jos derėtų gerti? Apie tai sutiko papasakoti dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

Išlaidos kavai – apie 19 eurų

Prieš mėnesį Lietuvoje buvo atlikta visuomenės apklausa apie Lietuvos gyventojų kavos gėrimo įpročius. Siekta išsiaiškinti, kiek žmonių geria kavą, kiek jai pinigų išleidžia. Taip pat domėtasi, kur ir kaip paruoštą kavą žmonės geria daugiausiai.

Šią apklausą prekybos tinklo „ElektroMarkt“ užsakymu atliko rinkos tyrimų bendrovė RAIT. Internetinėje apklausoje dalyvavo 507 respondentai.

66 proc. apklaustųjų teigė, kad kavą  kasdien geria namuose. 57 proc. žmonių kavą kasdien geria darbe. O 1–3 kartus per savaitę puodeliu kavos mieste mėgaujasi apie 20 proc. žmonių.

Pristatydamas apklausos rezultatus „ElektroMarkt“ komercijos vadovas Vitalijus Tarasevičius pastebėjo, kad stipriai išsiskiria jaunų ir vyresnių žmonių kavos gėrimo įpročiai.

Anot V.Tarasevičiaus, jaunesni žmonės dažniau kavą geria mieste ir darbe, o namuose ją ruošia aparatais. Vyresni paprastai šį gėrimą geria namuose ir labiau mėgsta užplikomą kavą. 

Bet kaip reikėtų vertinti kavą? Gal nederėtų jos per dažnai vartoti? Anot dietologės D.Pipiraitės, šis gėrimas turi ir teigiamą, ir neigiamą pusę. Tiesa, teigiamų savybių yra daugiau.

Kava gerina nuotaiką, darbingumą, suteikia energijos. Tai yra vienos svarbiausių priežasčių, kodėl žmonės mėgsta kavą. Vis dėlto tai nėra vienintelis teigiamas kavos poveikis organizmui. Kava yra ir labai geras antioksidantų šaltinis, joje esančios medžiagos mažina lėtinius uždegimus, krūtų, storosios žarnos, prostatos, kepenų vėžio riziką, apsaugo kepenis, mažina riziką sirgti antrojo tipo cukriniu diabetu“, – gerąsias savybes vardijo gydytoja.

Šis gėrimas teigiamai veikia ir psichikos sveikatą, sumažina tikimybę susirgti Parkinsono, Alzheimerio ligomis ar depresija. O kavoje esančios chlorogeninės rūgštys skatina naujų neuronų atsiradimą smegenyse. 

Ar kava lieknina?

Panašiai kaip ir rauginti produktai, kava teigiamai veikia ir mūsų mikrobiotą. Ją vartojant daugėja bifidobakterijų, todėl sumažėja uždegimų tikimybė ir slopinami galimi kancerogeniniai procesai. 

Kaip pasakojo dietologė, lieknų ir antsvorio turinčių žmonių žarnyno bakterijų sudėtis skiriasi. Pastebėta, kad geriant kavą žarnyne atsiranda daugiau liekniems žmonėms būdingų bakterijų. Taigi, kava tarsi galėtų turėti liekninantį poveikį. Tačiau gydytoja patarė neskubėti su tokiomis išvadomis.

„Šie duomenys yra daug žadantys, bet kol kas jie neleidžia padaryti jokių išvadų dėl kavos poveikio svorio mažinimui. Todėl kol kas būtų per drąsu sakyti: „Gerkite kavą ir numesite svorio“. Bet galbūt vėliau turėsime kokių nors panašių rekomendacijų“, – sakė D.Pipiraitė.

Visgi kava išties naudingai veikia insulino ir gliukozės metabolizmą. Mažindama gliukozės koncentraciją ir didindama jautrumą insulinui ji padeda apsaugoti nuo antrojo tipo diabeto. 

O norintys nepriaugti svorio turėtų kuo mažiau gerti latė kavos su riebiu pienu, kuri turėtų būti vertinama kaip desertas. 

„Kava be cukraus, bet su paprastu arba plaktu pienu sveikatai nepakenks. Pieno įpylimas į kavą nesumažina naudingųjų medžiagų kavoje ir neveikia jų pasisavinimo“, – nuramino dietologė.

Ar kava didina kraujospūdį?

Linkstama manyti, kad sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis bei besiskundžiantiems padidėjusiu kraujospūdžiu kavos derėtų vengti. Bet išties kava teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą, mažindama „blogojo“ (mažo tankio lipoproteinų – MTL) cholesterolio jautrumą oksidacijai.

Kofeinas tik trumpam padidina kraujospūdį. Tačiau, kaip teigė D.Pipiraitė, nuolat vartojant kavą atsiranda tolerancija šiam gėrimui ir tokio poveikio nebelieka. 

„Dėl padidinto kraujospūdžio atsisakyti kavos nebūtina. Galima gerti tiek kavos, kiek esate pratę. Aukštas kraujospūdis paprastai kontroliuojamas vaistais ir atitinkamomis prevencinėmis priemonėmis, pavyzdžiui, mažinant svorį. Kavos atsisakymas arterinės hipertenzijos neišgydys“, – pastebėjo dietologė. 

Kam kava gali būti kenksminga?

Vis dėlto kavą būtina vartoti saikingai ir stebėti, kaip į ją reaguoja organizmas. Optimalus kavos kiekis, anot gydytojos, yra 4–5 puodeliai per dieną. 

Geriausia rinktis kavą iš lengvai ar vidutiniškai skrudintų aukštos kokybės pupelių, nes jose daug antioksidantų, niacino, bet mažai kenksmingų medžiagų.

Ypač svarbu kavą riboti nėščioms moterims. Nes kofeinas tiesiogiai veikia vaisių ir vaikas gali gimti mažesnio svorio. Besilaukiančioms moterims reikėtų suvartoti ne daugiau kaip 200 mg kofeino per dieną.

Įdomu tai, kad didžiojo kavamedžio (robusta) kavoje yra dukart daugiau kofeino nei arabinio kavamedžio (arabica) kavoje. 

Jautriems žmonėms kofeinas gali sukelti tachikardiją, dirglumą ar nemigą. Taip pat kofeinas mažina ir geležies pasisavinimą.

Tiems, kurie iš prigimties jautriau reaguoja į kofeiną arba turi aukštą cholesterolį, D.Pipiraitė rekomendavo gerti filtruotą ar aparatu pagamintą kavą, o ne plikomą, kurioje yra daugiausiai cholesterolį didinančių ditrapenų. 

Kavos aparatus turi tik trečdalis

Vis dėlto didesnė dalis apklaustų Lietuvos gyventojų prisipažino kavos aparato namuose neturintys ir geria būtent plikomą kavą. Kavos aparatą turėjo tik 36 proc. kavos mėgėjų. Tiesa, 21 proc. apklaustųjų sakė svarstantys jį įsigyti per ateinantį pusmetį. 

„Šias tendencijas pastebime ir kasdieniame savo darbe – vis daugiau žmonių domisi kavos aparatais, klausia apie jų funkcijas. Būtent dėl to parduotuvėse pradedame steigti išskirtines dideles kavos aparatų erdves, kur žmonės gali ne tik apžiūrėti aparatus, bet ir paragauti jų gaminamos kavos”, – teigė V.Tarasevičius. 

Pasirodo, požiūris į kavos aparatus taip pat priklauso nuo amžiaus. Pavyzdžiui, vyresniems žmonės vis dar svarbiausia yra kavos aparato kaina, o 25–30 metų asmenys daug didesnį dėmesį skiria ne kainai, bet aparato funkcijoms ir dizainui. 

„Philips” ir „Saeco” prekybos rinkodaros vadovas Lietuvoje Vitalijus Žuravskis pastebėjo, kad beveik visi pirkėjai ieško kavos aparatų, kurie galėtų gaminti kiek įmanoma įvairesnių rūšių kavą vos vieno mygtuko paspaudimu. Labai aktualu ir kaip patogiai aparatas gamina kavą su pienu.

Labiau mėgsta plikomą kavą

Daugiau nei pusė (52 proc.) žmonių, kurie kavos aparato neturi ir neketina pirkti, sakė, kad tokį sprendimą lėmė ne prietaiso kaina, bet tiesiog įprotis gerti plikomą kavą.

„Darome prielaidą, kad ne visi žmonės yra bandę ir atradę aparatu gaminamos kavos skonį, mat dažnas, kuris tai pabando, nebenori rinktis užpilamos kavos. 

Be to, naujausi kavos aparatai turi ir tokių papildomų funkcijų kaip arbatos gaminimas, apie ką žmonės taip pat mažai žino ir gal tai pakeistų jų nenorą pirkti tokį aparatą”, – įsitikinęs V.Tarasevičius. 

Kaip parodė tyrimas, vos 15 proc. respondentų žinojo apie galimybę kavos aparatu ruošti arbatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.