Atskleidė netikėtą pipirų naudą. Jums tai patiks

Pipirai yra vienas populiariausių pasaulyje prieskonių. Jų galima rasti kiekvienoje virtuvėje.

 Juodieji pipirai gali padėti sumažinti nutukimą. <br> 123rf.com nuotr. 
 Juodieji pipirai gali padėti sumažinti nutukimą. <br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-11 08:13

Pipirai ne tik suteikia puikų skonį patiekalams, bet ir, pasirodo, gali padėti sumažinti svorį. Bent jau tai parodė neseniai atliktas tyrimas.

Ištyrus riebiu maistu šertas ir dėl to nutukusias žiurkes paaiškėjo, kad labiausiai galimą neigiamą nutukimo poveikį gali sumažinti sudėtinė pipirių dalis – piperonalis.

Tyrėjai iš Sri Venkatesvaros universiteto Indijoje ištyrė nutukusias žiurkes, kurioms 22 savaites taikyta daug riebalų turinti dieta. Gyvūnai suskirstyti į dvi grupes.

Mokslininkai iš juodųjų pipirų išskyrė piperonalį ir 16 savaičių jo ekstraktu papildydavo vienos grupės žiurkių mitybą. Kita kontrolinė grupė piperonalio negavo.

Baigiantis tyrimui paaiškėjo, kad gyvūnai, kurie gavo piperonalio, turėjo mažiau kūno riebalų, o jų kaulų mineralų tankis ir koncentracija buvo didesni, palyginti su su kitoje kontrolinėje grupėje buvusiais gyvūnais.

Taip pat paaiškėjo, kad piperonalio papildai gerokai sumažindavo gliukozės lygį kraujyje praėjus vos 60 minučių po to, kai žiurkės jų gaudavo.

Mokslininkai sužinojo, kad prevencinis piperonalio poveikis buvo didžiausias, kai vienam kūno svorio kilogramui tekdavo 40 mg preparato dozė. Dar daugiau – tyrimas parodė, kad piperonalis galėjo padėti sureguliuoti kai kuriuos genus, sietinus su nutukimu.

Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti moksliniame žurnale „Nutrition and Metabolism“.

Kad nutukimas nebūtinai susijęs su „apsirijimu“, bet gali būti nulemtas vieno geno mutacijos, parodė kitas tyrimas, kurį atliko Jungtinės Karalystės Londono imperatoriškojo koledžo mokslininkai, ištyrę labai nutukusius Pakistano vaikus.

Tyrimas parodė, kad 30 proc. atvejų jų nutukimą galėjo nulemti geno ADCY3 mutacija. Mutavus šiam genui atsiranda apetito kontrolės, diabeto ir net kvapo pojūčio patologijos.

Londono imperatoriškojo koledžo medicinos fakulteto profesorius Philippe'as Froguelis pasakojo, kad anksčiau buvo atlikti tyrimai su žiurkėmis, išvestomis taip, kad joms trūktų geno ADCY3. Šie gyvūnai ne tik buvo linkę į nutukimą, bet ir neturėjo uoslės, tai yra, turėjo ansomiją.

Ansomija buvo nustatyta ir kai kuriems mokslininkų tirtiems nutukusiems žmonėms, kas patvirtino apie nutukimo ryšį su ADCY3 mutacija.

Tokia mutacija, pasak mokslininkų, dažnai pasitaiko populiacijose, kuriose daug santuokų tarp gana artimų giminaičių.

Giminystės ryšiais susiję tėvai kur kas dažniau turi tuos pačius mutavusius genus, kuriuos iš abiejų pusių gali paveldėti jų vaikai ir kuriems jų poveikis pasireiškia stipriau.

Britų mokslininkų tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Nature Genetics“.

Abi mokslininkų komandos tikisi, kad jų atradimai padės rasti naują kovos su antsvoriu, tapusiu milžiniška šių dienų problema, būdą.

Kaip pastebima interneto svetainėje „Daily Mail“, nuo 1975 metų visame pasaulyje nutukusių žmonių atsirado tris kartus daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.