Tyrimo išvados pribloškė net mokslininkus. Smaližiams jos patiks

Nesugebėjimas atsispirti saldumynams dažnai laikomas savotišku prakeiksmu.

 Pasirodo, smaližiavimas nėra toks jau blogas dalykas, kaip manyta. <br> 123rf.com nuotr.
 Pasirodo, smaližiavimas nėra toks jau blogas dalykas, kaip manyta. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2018, 7:16 AM

Tačiau gali būti, kad polinkis smaližiauti ne taip jau ir kenkia sveikatai, kaip manyta iki šiol.

Neseniai atliktas tyrimas parodė neįtikėtiną dalyką – geno versija, skatinanti žmones nuolat norėti saldumynų, taip pat padeda sumažinti riebalų kiekį kūne.

Junginės Karalystės Ekseterio universiteto tyrėjai atskleidė, kad šis atradimas nustebino net juos.

Ištyrus kone pusę milijono žmonių paaiškėjo, kad teiginiai apie cukraus žalą sveikatai nėra visai tikslūs.

Dar nuo 2013 metų mokslininkai žinojo, kad vartoti daugiau angliavandenių kai kuriuos žmones skatina viena geno FGF21 versija.

Dažnai manyta, kad turėdami tokį geną žmonės rizikuoja priaugti daugiau svorio, nes jie suvartoja daugiau kalorijų nei tie, kurie šio geno neturi.

Tačiau kaip „Daily Mail“ prisipažino naujausio mokslinio tyrimo vadovas profesorius Timothy Frayling, net patys mokslininkai nustebo sužinoję, kad geno versija, siejama su polinkiu vartoti daugiau cukraus, taip pat yra sietina ir su mažesniu kūno riebalų kiekiu.

„Tai prieštarauja dabartiniam suvokimui, kad cukraus vartojimas kenkia sveikatai. Tai kaip tik gali sumažinti kūno riebalų kiekį“, – teigė profesorius.

Mokslininkas pridūrė, kad taip yra todėl, kad dėl to paties alelinio geno mes suvartojame mažiau baltymų ir riebalų. Tačiau profesorius T.Fraylingas, kuris specializuojasi molekulinėje genetikoje, įspėjo, kad FGF21 genas taip pat perskirsto riebalus viršutinėje kūno dalyje.

Tyrėjai ištyrė 450 tūkst. Jungtinės Karalystės gyventojų kraujo, šlapimo ir seilių pavyzdžius, ieškodami ryšių tarp skirtingų geno FGF21 versijų, dietos, kūno sudėjimo ir kraujospūdžio.

Daugiau nei trečdalis tyrime dalyvavusių savanorių taip pat atsakė į anketos klausimus apie tai, kaip dažnai vartoja maistą.

Hormonas FGF21, kuris daugiausia gaminamas kepenyse, turi ne vieną funkciją.

Jis veikia smegenų pagumburį, priversdamas sumažinti cukraus ir alkoholio suvartojimą, praneša apie gliukozę riebalų ląstelėms ir sintetina insuliną.

Tyrimai parodė, kad minėtojo geno „A“ versija sumažina bendro riebalų kiekio procentą, nors ir skatina vartoti daugiau cukraus ir alkoholio.

Ji taip pat sietina su aukštesniu kraujo spaudimu ir didesne apatinės kūno dalies apimtimi, rašoma žurnale „Cell Reports“.

Geno FGF21 „A“ versija yra gana dažna. Manoma, kad apie 20 proc. europiečių gali ją turėti. Tačiau profesorius T.Fraylingas teigė, kad ją nešiojantys žmonės neturėtų per daug nerimauti, nes ši geno poveikis nėra didelis. Pavyzdžiui, kraujospūdį jis padidina tik labai nežymiai.

Tyrimo autoriai teigė, kad ištirti skirtingas FGF21 geno versijas yra svarbu, nes gali padėti atskleisti kai kuriuos genetinius ir biologinius nutukimo aspektus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.