Atrado naują superproduktą – grybų mėgėjams tai patiks

Lapiniai kopūstai, bolivinių balandų sėklos ar ožerškio uogos yra tai, kas labiausiai siejasi su sveiko maisto judėjimu. 

 Grybus lietuviai mėgsta nuo seno. Dabar jais neatsižavi ir britai.<br> 123rf.com nuor. 
 Grybus lietuviai mėgsta nuo seno. Dabar jais neatsižavi ir britai.<br> 123rf.com nuor. 
 Grybus lietuviai mėgsta nuo seno. Dabar jais neatsižavi ir britai.<br> 123rf.com nuor. 
 Grybus lietuviai mėgsta nuo seno. Dabar jais neatsižavi ir britai.<br> 123rf.com nuor. 
 Grybus lietuviai mėgsta nuo seno. Dabar jais neatsižavi ir britai.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Grybus lietuviai mėgsta nuo seno. Dabar jais neatsižavi ir britai.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Grybus lietuviai mėgsta nuo seno. Dabar jais neatsižavi ir britai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Grybus lietuviai mėgsta nuo seno. Dabar jais neatsižavi ir britai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 12, 2018, 9:11 AM, atnaujinta Oct 22, 2019, 7:39 AM

Tačiau britai atrado naują sveiką maistą, kurį ėmė šluote šluoti iš prekybos centrų.

Pasirodo, tai – daugelio lietuvių pamėgti grybai.

Kaip rašo interneto svetainė „Daily Mail“, Jungtinėje Karalystėje per metus grybų pardavimai išaugo 20 procentų. Ir tai susiję su jų tiekiama nauda sveikatai.

Grybai yra nekaloringas ir mažai riebalų turintis maistas. Taip pat juose gausu vitamino B ir kitų maistinių medžiagų, kurios, pasak ekspertų, gali pagerinti odos būklę ir sumažinti nuovargį.

Ne veltui žurnalas „The Times“ grybus šiemet paskelbė „Metų superproduktu“. 

Kaip sakė Londone gyvenanti garsi mitybos specialistė Rhiannon Lambert, grybai tampa dar sveikesni, jeigu juos palaikysime saulėkaitoje.

„Dauguma grybų yra puikus seleno, palaikančio imuninę sistemą ir apsaugančio audinius bei ląsteles nuo pažeidimų, šaltinis.

Jie taip pat yra vario, niacino, kalio ir fosforo šaltinis. Be to, tai  – puikus skaidulų, baltymų, vitamino C ir geležies šaltinis.

Dėl savo ląstelių sienelių grybai yra nesuvirškinami, nebent būtų pakaitinti. Norint gauti iš grybų maistinės naudos, juos būtina virti.

Štai jums mažas patarimas: palaikykite grybus saulėtą dieną ant palangės – per valandą ar dvi jie taps puikiu vitamino D šaltiniu.

Kadangi grybai auga tamsoje, staigus ultravioletinės šviesos atsiradimas privers juos išskirti vitaminą D, kaip antioksidantą, apsaugantį juos nuo saulės. 

Norint gauti daugiausiai naudos, laikykite grybus lakšteliais į viršų“, – siūlė mitybos specialistė interneto svetainės „Daily Mail“ rubrikai „Femail“.

Grybuose gausu ir vitamino B, kuris padeda jausti mažesnį nuovargį. Taip pat jie yra riboflavino, galinčio padėti odai atrodyti sveikesne, šaltinis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.