Vasaros hitas – grilyje keptos daržovės

Įsibėgėjus vasarai išvykos į gamtą ir grilio patiekalai tampa vienu pagrindinių laisvalaikio leidimo būdų. Pasikepti mėsą gamtoje yra įprasta, tačiau vis dažniau grilyje kepami ir kiti maisto produktai. 

 Kepti daržovių iešmeliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Kepti daržovių iešmeliai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2018, 3:11 PM

Nors daržovių kepimas grilyje nėra naujiena, turbūt tik retas žino, kad kai kurios jų keptos ne tik nepraranda savo naudingųjų savybių, bet priešingai – termiškai apdorotos yra dar naudingesnės. 

Šviežios daržovės – ne visiems 

Nors dauguma daržovių yra naudingiausios šviežios, valgyti jas dideliais kiekiais gali toli gražu ne visi, ypač tie, kurie turi problemų dėl skrandžio ar žarnyno. Vis dėlto, kad ir kokios vertingos mūsų organizmui būtų, neapdorotos daržovės retai kada pakeičia pagrindinį patiekalą. 

Pasak mitybos specialistės Indrės Trusovės, tinkamai grilyje apkeptos daržovės gali būti ne tik puikus garnyras, bet ir tapti pagrindiniu patiekalu bei įtikti net patiems įnoringiausiems skoniams. 

„Svarbu nenaudoti jokių riebių padažų, nepersūdyti, nekepti ant atviros ugnies ir nesudeginti. Trumpai ir nevartant apkepti kiekvieną daržovių pusę, kad jos galėtų karamelizuotis“, – sako I. Trusovė. 

Pasak specialistės, kepti grilyje galima praktiškai visas daržoves, pradedant salotomis ir baigiant morkomis: „Ypatingai skanūs grilyje kepti pomidorai, cukinijos, baklažanai, burokėliai. Šiek tiek apkepti agurkai ar aisbergo salotos itin paskanins patiekalą ir nustebins visus savo puikiu ir išskirtiniu skoniu. 

Taip pat galima grilyje kepti vaisius ar uogas. Braškių ir bananų vėrinukai, gardinti juoduoju šokoladu, gali atstoti puikiausią desertą“, – teigia I. Trusovė. 

Pomidorai – sveikatos šaltinis

Nors dauguma daržovių naudingiausios šviežios, pomidorai – išimtis. Juose esantis likopenas gali apsaugoti odą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Tai unikalus gamtos vaistas nuo daugelio ligų: padeda įveikti depresiją, stiprina imunitetą, mažina širdies ligų tikimybę, gerina virškinimą, jaunina odą, gerina jos struktūrą, padeda numesti svorio, gerina kepenų veiklą, mažina susirgimo prostatos vėžiu tikimybę, taip pat užkerta kelią daugeliui kitų susirgimų. 

Pasak mitybos specialistės, pomidorus sveika valgyti bet kuriuo sezonu, juos kepti ar virti, mat likopenas geriausiai pasisavinamas būtent iš termiškai apdorotų pomidorų. 

Jai antrina ir „Kietaviškių gausos“ agronomas, Lietuviškų daržovių auginimo ekspertas Nerijus Rakickas, sakydamas, kad pomidorų nauda yra vienareikšmiška, tačiau primena, kaip laikyti pomidorus, kad jie išsaugotų daugiausiai naudingųjų savybių: „Pomidorų nereikėtų laikyti šaldytuve, mat šaltyje jie pakeičia savo tekstūrą, praranda saldumą“. 

Pasak pašnekovo, šaltyje sumažėja pomidoruose esančio cukraus ir rūgščių kiekiai. Be to, norint ilgiau džiaugtis šviežiais pomidorais, juos reikėtų laikyti kotelio randeliu žemyn. Taip pomidorai apsaugomi nuo oro ir bakterijų patekimo bei drėgmės išgaravimo. 

Receptas iškylai

Grilio sezonui įgavus pagreitį, mitybos specialistė siūlo nebijoti eksperimentuoti, pagalvoti apie įvairias daržovių kombinacijas bei stingantiems idėjų siūlo išmėginti nesunkų receptą, kuris taip pat gausus likopeno.

Daržovių iešmeliai 

Reikės: 

vyšninių pomidoriukų;

pievagrybių;

cukinijos;

baklažano;

medinių iešmelių.

Marinatui: 

sojų padažo 1 a. š.;

citrinų sulčių 1 a. š.;

medaus 1 a. š.;

juodųjų pipirų;

česnako skiltelės (smulkiai sutarkuotos ar išspaustos);

alyvuogių aliejaus 1 a. š.

Gaminimo eiga

Sumaišome visus marinatui skirtus ingredientus iki vientisos masės. Daržoves gerai nuplauname.

Baklažaną ir cukiniją supjaustome nedideliais griežinėliais. Pievagrybių kepurėlių odelę atsargiai nulupame arba labai gerai nuplauname.

Visas daržoves sudedame į dubenį ir apliejame marinate bei paliekame pasimarinuoti bent porai valandų.

Išsimarinavusias daržoves mauname ant iešmelių (juos galime palaikyti prieš tai vandenyje, kad nedegtų).

Likusį marinatą paliekame, juo apšlakstysime iškepusias daržoves.

Kepame grilyje kiekvieną pusę po kelias minutes.

Ypatingai skanu su rudaisiais ryžiais. 

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.