Mitybos specialistė patarė: gamindami žaliuosius kokteilius pirmiausia suplakite vandenį

Vargu, ar parduotuvių lentynose esantys žalieji kokteiliai, galiojantys kelias dienas, gali būti naudingi ir visaverčiai. Dažniausiai glotnučius turėtume išgerti per porą valandų ar pusdienį, priklausomai nuo jų sudėties, portalui LRT.lt sako mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė. 

 Žaliuosius kokteilius rekomenduojama išgerti maždaug per valandą ar pusantros.<br> 123rf nuotr.
 Žaliuosius kokteilius rekomenduojama išgerti maždaug per valandą ar pusantros.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eimantė Juršėnaitė, LRT.lt

2018-09-03 09:53

Gaminant kokteilį, anot jos, svarbu ne tik tai, kokį indą naudojame, bet ir kokia tvarka į plaktuvą sudedame produktus.

– Nuo ko priklauso žaliojo kokteilio konsistencija?

–  Dažnai manęs klausia, ką daryti, jei neturime plaktuvo, kokteilį suplakantį iki purios masės. Viskas priklauso nuo to, kada pilame skysčius, kada sudedame žalumynus ir kitus produktus.

Jei plaktuvo galia maždaug 700 vatų ar mažiau, pirmiausia reikėtų smulkiai supjaustyti ar sumalti žalumynus, ypač tuos, kurių koteliai kietesni, ir suplakti su vandeniu. Tada suberti vaisius ar uogas. Nugriebti putas, jei tokios susidaro.

Jei turite galingesnį plaktuvą, tvarka nėra tokia svarbi. Tačiau, atlikdama praktiką Švedijos „Living Food“ institute, sužinojau, kad pirmiausia į plaktuvą supilame vandenį ir jį suplakame. Taip suaktyvinamos vandenyje esančios medžiagos. Vėliau dedame kitus produktus nuo stambiausių iki smulkiausių. Pvz., vaisiai, paskui žalumynai, o galiausiai cinamonas ir aitriosios paprikos ar kitas supermaistas, prieskoniai. Taip gausime vientisą, purią nesisluoksniuojančią masę.

Žinoma, turint galingesnį plaktuvą, pvz., 1000 vatų, nebus didelė klaida, jei visus produktus sudėsite vienu metu. Tačiau jei kokteiliui naudojate avokadą, bet kokiu atveju patarčiau jį dėti paskutinį. Kitaip gali jaustis gumulėliai. Jei avokadą įdėsite paskutinį, gausite vientisą masę. Nors gumuliukai (ne iki galo sumaltas kokteilis) ne visada yra blogai...

– Kodėl rekomenduotumėte palikti gumuliukų?

– Turintiems virškinamojo trakto problemų netgi rekomenduočiau palikti smulkių datulių ar obuolio gabalėlių, kad būtų ką kramtyti. Purios masės kramtyti nereikia, todėl mūsų burnos raumenys lieka ne tokie aktyvūs.

–  Per kiek laiko turėtume išgerti žaliuosius kokteilius?

– Tarkim, ką tik išspaustas sultis turėtume išgerti per 15–20 min., nes vėliau prasideda oksidacija, tad žaliuosius kokteilius rekomenduoju išgerti maždaug per valandą ar pusantros, priklausomai nuo sudėties. Kuo daugiau riebalų bus kokteilyje, tuo labiau jis sluoksniuosis. 

Pamatę sluoksnius, daugelis mano, kad kokteilis surūgo ir jį išpila, nors tikrai taip nėra, ypač jei į kokteilį dedame natūralius konservantus (citrinos sulčių, aitriųjų paprikų, cinamono). Toks kokteilis bus tinkamas gerti ir kelias valandas.

Jei ryte pasigaminate žaląjį koktelį, nusinešate į darbą ir paliekate šaldytuve, tikrai galėsite išgerti jį per pusdienį. Vėliau glotnutis pradės rūgti ir nebus skanus.

– Parduotuvių vitrinose yra glotnučių, galiojančių ilgiau nei kelias valandas...

– Kartais sunku patikėti, kad buteliuke kokteiliai gali išsilaikyti ilgiau nei 72 val. Yra įvairių technologijų, pvz., šalto spaudimo technika, tačiau ji dažniausiai taikoma sultims. Pritaikius tokią technologiją, oksidacija taip greit nevyksta. Vargu ar įmanoma pagaminti sveikus glotnučius, galiojančius ilgiau nei pusdienį. Nemanau, kad ingredientai ir juose esančios naudingos medžiagos gali išlikti aktyvios tiek laiko, o maistinė vertė – tokia, kaip ką tik pagaminus.

Tikėtina, kad prekybos centruose parduodami kokteiliai neturi visų maistinių medžiagų, nurodytų etiketėje. Rekomenduoju gerti šviežius kokteilius, suplaktus iš vandens, uogų, vaisių ar žalumynų, kurie natūraliai pradeda rūgti po kelių valandų.

– Ar svarbu, kokiame inde laikome glotnutį? Indas turi būti stiklinis?

– Taip. Plastikas praleidžia įvairius spindulius ir kitas medžiagas, kurios gali būti kenksmingos. Geriausia koktelius gerti ir juos laikyti stikliniame inde.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.