Žinovė įvardijo svarbią klaidą, kuri pakiša koją norint maitintis sveikai

Lapkričio 8-oji, – sveikos mitybos diena. Ir nors mitybos patarimų gausu, tyrimai rodo, kad mitybos įpročiai pasaulyje, neišskiriant ir Lietuvos, ne tik negerėja, bet ir prastėja.

Dideli savęs ribojimai ir draudimai valgyti daugybę produktų nėra naudingi. Retkarčiais galima leisti sau pasilepinti.<br> 123rf nuotr.
Dideli savęs ribojimai ir draudimai valgyti daugybę produktų nėra naudingi. Retkarčiais galima leisti sau pasilepinti.<br> 123rf nuotr.
V.Kurpienės teigimu, viena iš priežasčių, kodėl sunku laikytis sveikos mitybos plano – norime greito efekto, kad jį pajustume suvalgę vos vieną kitą produktą.<br> J.Stacevičaus nuotr.
V.Kurpienės teigimu, viena iš priežasčių, kodėl sunku laikytis sveikos mitybos plano – norime greito efekto, kad jį pajustume suvalgę vos vieną kitą produktą.<br> J.Stacevičaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 8, 2018, 7:07 AM

Kodėl taip yra, mitybos specialistė Vaida Kurpienė aiškino LRT televizijos laidai „Laba diena, Lietuva“.

„Viena iš priežasčių – norime greito efekto, kad jį pajustume suvalgę vos vieną kitą produktą. Pavyzdžiui, obuolį suvalgęs žmogus nori iš karto pasijusti geriau. Arba atvirkščiai – susilaikęs nuo bandelės jau kitą dieną tikisi gerų rezultatų.

Taip nėra. Mityboje pokyčiai pajuntami maždaug per mėnesį-pusantro – tuomet jau būna aišku, kaip pokyčiai gali paveikti ne tik figūrą, bet ir sveikatą. Ir kartais žmonės pavargsta laukti“, – aiškino V.Kurpienė. 

Taip pat, jos teigimu, pastangos sveikai maitintis dažnai būna nenuoseklios. Keletą dienų žmogus laikosi taisyklių, keletą – ne. „O mityboje labai svarbus nuoseklumas. Galimi maži nukrypimai, bet tiktai maži“, – pabrėžė V.Kurpienė.

Kai kurie žmonės vieną dieną per savaitę leidžia sau valgyti viską, ko norisi. Ar tai didelis nukrypimas? 

V.Kurpienės teigimu, viskas priklauso nuo rezultato: jeigu kitą dieną žmogus jaučiasi pavargęs, apsunkęs, jam sunku susikaupti, o galbūt ir jaučiasi priaugęs svorio, tai nėra gerai.

„Bet jeigu jau leidžiame sau valgyti ne patį vertingiausią produktą, tai turi būti labai skanu, valgyti reikėtų atsisėdus, mėgaujantis kiekvienu kąsneliu ir sustoti pajutus sotumo jausmą ar nebejaučiant džiugesio. Nes dažniausiai daugiausiai suvalgome prie televizoriaus, kompiuterio, telefono - tuomet, kai visiškai nesimėgaujame maistu“, – teigė ji. 

Kita kliūtis siekiant maitintis sveikai – tai, kad žmonės sau labai daug draudžia. Tuomet sunku ilgai laikytis mitybos plano. 

Dar viena kliūtis – kai žmonės užsimoja pernelyg daug: keičia mitybą ir tuo pačiu pradeda sportuoti. Tokiu atveju reikia labai daug pastangų.

„Aš rekomenduoju eiti mažais žingsniais. Padaryti tai, ką galima šiandien. Pavyzdžiui, jau nuo šiandien pradėti valgyti sėdint prie stalo, šnekučiuojantis ir niekieno netrikdomiems“, – nuo ko pradėti patarė V.Kurpienė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.