Visi žino – sveika valgyti česnakus. Bet nežino, kad daro vieną klaidą

Česnakas naudojamas turbūt visose pasaulio virtuvėse – jis maistui suteikia išskirtinį aromatą ir skonį. Kartu jis laikomas natūraliu vaistu. 

Visos naudingosios savybės išlieka žaliuose česnakuose – verdamuose ar kepamuose jų sumažėja.<br>123rf nuotr.
Visos naudingosios savybės išlieka žaliuose česnakuose – verdamuose ar kepamuose jų sumažėja.<br>123rf nuotr.
Visos naudingosios savybės išlieka žaliuose česnakuose – verdamuose ar kepamuose jų sumažėja.<br>123rf nuotr.
Visos naudingosios savybės išlieka žaliuose česnakuose – verdamuose ar kepamuose jų sumažėja.<br>123rf nuotr.
Visos naudingosios savybės išlieka žaliuose česnakuose – verdamuose ar kepamuose jų sumažėja.<br>123rf nuotr.
Visos naudingosios savybės išlieka žaliuose česnakuose – verdamuose ar kepamuose jų sumažėja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-12-01 14:57

„Valgykite česnakus, ir būsite sveiki“, – girdime nuo mažens. Bet niekas nepasako, kad norint iš česnakų gauti naudos, reikia žinoti, kaip juos valgyti. 

Apie sveikatinančias česnako savybes buvo žinoma jau prieš tūkstantmečius. Jie netgi padėjo pastatyti Egipo piramides – darbininkams į maistą buvo nuolat dedama žalio česnako, ir tai padėjo jiems atsispirti ligoms, padidinti ištvermę. 

Karų metu česnakai buvo naudojami stabdant gangreną. 

Dabar žinoma, kad česnakai stiprina imuninę sistemą, turi priešbakterinių, priešuždegiminių savybių, tad gali padėti išvengti peršalimo ligų, gerklės uždegimo, apsinuodijimo maistu. 

Taip pat tyrimai parodė, kad česnakai naudingi širdžiai – jie mažina kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį, stabdo vainikinių arterijų ligas ir saugo arterijas nuo apnašų. 

Visos naudingosios savybės išlieka žaliuose česnakuose – verdamuose ar kepamuose jų sumažėja.

Bet yra dar viena svarbi taisyklė, kurią būtina žinoti, jeigu norite gauti maksimalios naudos. Jeigu česnaką valgote iškart, vos tik susmulkinę jį, prarandate aliciną – medžiagą, dėl kurios česnakas yra laikomas tikru geros sveikatos garantu.

Kanados mokslininkai nustatė, kad česnako antioksidacinės galios yra susijusios su alicinu. O jis išsiskiria tiktai mechaniškai veikiant česnaką – jį traiškant, pjaustant. Jeigu nesmulkintas arba ką tik susmulkintas česnakas atsiduria burnoje, keptuvėje ar puode, alicinas nespėja išsiskirti, ir jūs prarandate naudingąją medžiagą.

Ką daryti? Supjaustę česnaką palaikykite jį 10 minučių – per tą laiką fermentai, atsakingi už alicino išsiskyrimą, atliks savo darbą, ir jūsų patiekale bus maksimalus naudingosios medžiagos kiekis.

Būkite sveiki! Ir pasidalinkite šia žinia su draugais ir artimaisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.