Kartumo skonis įprastai įspėja mus, kad į organizmą gali patekti kažkas nuodingo ar pavojingo. Tai reiškia, kad niekas neturėtų mėgti kavos.
Vis dėlto žmonės kažkaip išmoko ignoruoti kai kuriuos instinktus, o mokslininkai tik patvirtino, kad tie asmenys, kurie yra labiau jautrūs kartumui, kavą mėgsta labiau už arbatą ar kitus gėrimus.
Tyrėjai atskleidė: taip yra dėl to, kad mes suprantame, jog kava suteikia laimės jausmą, ir šis suvokimas buvo perduodamas iš kartos į kartą.
„Įprastai tikimės, kad karčiam kofeino skoniui jautrūs žmonės gers šį gėrimą rečiau. Tačiau tyrimo rezultatai rodo priešingai – kavos vartotojai, gebantys jausti kavos kartumą, išmoksta sieti kavą su geromis emocijomis“, – naujienų portalui „Daily Mail“ paaiškino Amerikos Šiaurės Vakarų universiteto profesorė, tyrimo bendraautorė Marilyn Cornelis.
Šis tyrimas, nagrinėjantis skonio mechaniką, yra kol kas vienas iš pirmųjų ir vienas iš didžiausių.
Skonis buvo tyrinėjamas dešimtmečius, jei ne šimtmečius, bet vis dar nėra išsiaiškinta, kaip ir kodėl mes reaguojame į tam tikrus skonius.
Daug tyrimų įrodė, kad kartumas yra tarsi raudona vėliava, įspėjanti mus dėl galimybės apsinuodyti ar kito pavojaus. Būtent tai paskatino tyrėjų komandą iš JAV Šiaurės Vakarų universiteto kartu su mokslininkais iš Australijos atlikti didesnės apimties tyrimą.
„Mes norime į kavą pašvelgti iš biologinės pusės“, – sakė prof. M.Cornelis.
Komanda taikė Mendelio atsitiktinės atrankos metodiką, įprastai naudojamą ligoms tirti, kad patikrintų priežastinį ryšį tarp jautrumo kartumui ir gėrimų – kavos, arbatos ar alkoholio – suvartojimo kiekio.
Mokslininkai ištyrė daugiau nei 400 tūkst. vyrų ir moterų, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje.
Australijoje mokslininkai aiškinosi, kiek įtakos turi genetika – jie tyrė dvynių poras ir jų jautrumą kofeinui, chininui ir kartaus skonio medžiagos pagrindinei sudedamajai medžiagai PROP. Taip pat buvo įvertintas ir tiriamųjų kavos, arbatos ir alkoholio vartojimas.
Tyrėjų nuostabai, asmenys, kurie buvo genetiškai jautrūs kavos kartumui, šį gėrimą su laimės jausmu siejo labiau, negu tie, kurie mažiau jautrūs.
Šie žmonės yra linkę išgerti daugiau kavos. Profesorė pabrėžė, kad arbatos jie išgeria gerokai mažiau veikiausiai dėl to, kad būna pernelyg susikoncentravę į laimės pojūtį dovanojančią kavą.
„Išvados leidžia manyti, kad jaučiamas kartumas nulemia gėrimo pasirinkimą“, – teigė ji.
Tuo tarpu nemažai žmonių, kurie yra jautrūs karčiam chinino, esančio tonike arba PROP medžiagos, randamos kopūstuose ir brokoliuose, skoniui vengia kavos ir alkoholio.