Žinovė įspėjo: išmeskite šiuos indus ir priemones iš virtuvės, jei nenorite pakenkti sveikatai

Prieš imdamasi rimtai dirbti su pacientais pirmiausia pradedu nuo pagrindų. Labai dažnai pastebiu, kad pacientai daug žino apie ekologiško maisto naudą ir jį noriai renkasi, bet ne visi supranta, kad kai kurie virtuvės prietaisai ar indai gali sukelti sveikatos problemų ar apnuodyti maistą toksinais.

 T.Šliažaitė siūlo nenaudoti tefloninių indų, jeigu nesate pasiruošę juos keisti kas keletą mėnesių.
 T.Šliažaitė siūlo nenaudoti tefloninių indų, jeigu nesate pasiruošę juos keisti kas keletą mėnesių.
 T.Šliažaitė siūlo nenaudoti tefloninių indų, jeigu nesate pasiruošę juos keisti kas keletą mėnesių.<br>123rf nuotr.
 T.Šliažaitė siūlo nenaudoti tefloninių indų, jeigu nesate pasiruošę juos keisti kas keletą mėnesių.<br>123rf nuotr.
 Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.<br>Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
 Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.<br>Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
 Plastiką sudaro įvairūs cheminiai junginiai, kurie turi sveikatai kenksmingų savybių. 
 Plastiką sudaro įvairūs cheminiai junginiai, kurie turi sveikatai kenksmingų savybių. 
Daugiau nuotraukų (4)

Tautvilė Šliažaitė, natūropatinės mitybos specialistė

Dec 12, 2018, 6:11 AM, atnaujinta Dec 12, 2018, 8:20 AM

Tam tikros medžiagos, veikiamos karščio ar naudojamos ne pagal paskirtį, mūsų sveikatai gali pridaryti nemenkos žalos.

Taigi tai, kas virtuvėje gražiai atrodo arba padeda greičiau paruošti maistą, nebūtinai teigiamai veikia mūsų sveikatą.

Kadangi pati labai mėgstu gaminti, suprantu, kad renkantis puodus ir keptuves svarbu ne tik ar tai sveikatai nepavojingas indas, bet ar paprasta jį naudoti ir valyti. Šioje savo knygos „Balansas kasdienybėje“ ištraukoje pateiksiu naudingų patarimų, kokių indų ir gaminimo priemonių geriau atsisakyti.

Ką reikėtų išmesti iš jūsų virtuvės?

1. Aliuminio folija. Aliuminis – sunkusis metalas, jis labai lengvai patenka į mūsų organizmą. Ypač reikėtų vengti aliuminio sąlyčio su rūgščiais ar riebiais produktais. Ne vienas mano pacientas užsiminė, kad žuvį kepa būtent suvyniojęs į foliją. Kadangi žuvis turi daug riebalų, aliuminis patenka į šį patiekalą, o su maistu – ir į mūsų organizmą. Tas pat, žinoma, būna ir kepant į foliją įvyniotą mėsą. Bene mažiausiai kenksminga kepti bulves, ypač jei valgome tik jų vidų ir paliekame lupeną, kuri lietėsi su folija.

Rekomenduoju visiškai atsisakyti aliuminio folijos ir ją keisti sviestiniu popieriumi, stikliniu, keraminiu ar ketaus puodu. Nors tokius indus reikės plauti, bent žinosime, kad jie neišskiria nuodingų medžiagų. Vienintelė išimtis, kada galima naudoti foliją, jeigu ji nesiliečia su maistu, – kai norite uždengti lėkštėje esantį maistą.

2. Maistinė plėvelė. Kad ir labai pasistengtume, maistinės plėvelės ar plastiko visiškai atsisakyti nepavyktų. Jei apsipirkinėjame parduotuvėse, ne vienas produktas bus supakuotas būtent taip. Tačiau bent namuose, kai turime galimybę, paruošto maisto likučius laikykime lėkštėje, plastikiniuose indeliuose be bisfenolio A (BPA) arba nusipirkime stiklinių pakuočių. Mano namuose visada galite rasti net keletą tuščių stiklainių, kuriuose dažnai laikau maisto likučius. Tai nieko nekainuoja ir šaldytuve užima nedaug vietos.

Ypač siūlyčiau vengti į maistinę plėvelę vynioti mėsą ar žuvį. Panašiai kaip ir aliuminio foliją, maistinę plėvelę galite naudoti maistui lėkštėje uždengti.

3. Aliumininiai indai. Jie be galo paplitę šiuolaikinėje virtuvėje, nes yra lengvi ir pigūs, tačiau atminkime: kaip ir aliuminio folija, jie turės sunkiojo metalo aliuminio, kuris, patekęs į mūsų organizmą, neigiamai veikia sveikatą. Aliuminis gana lengvai patenka į mūsų maistą reaguodamas su aukšta temperatūra arba rūgščiais produktais (pomidorų padažu, citrinomis, raugintais kopūstais).

4. Plastikas. Plastiką sudaro įvairūs cheminiai junginiai, kurie turi sveikatai kenksmingų savybių. Ar žinojote, kad plastikas pagal paskirtį skirstomas į skirtingas grupes? Vieni indai tinka skysčiams, kiti – biriesiems produktams, o treti gali apskritai netikti maistui laikyti. Aš visada rekomenduoju plastiko rinktis kuo mažiau arba pirkti itin storą, su užrašais, kad neturi BPA. Be to, plastikinius indus naudokime tik pagal paskirtį.

Ar žinojote, kad vienkartinių indų negalima naudoti keletą kartų? Nusipirkę ir išgėrę vandenį buteliuką turėtume išmesti ir daugiau nebenaudoti. Kai vienkartinį plastiką naudojame keletą kartų, didėja rizika, kad toksiškos dalelės pateks į vandenį ar maistą. Toks plastikas netinka naudoti daug kartų. Geras būdas atsiminti – visą lengvai sutraiškomą plastiką turėtume rinktis kuo rečiau ir panaudoję iš karto išrūšiuoti.

Jei yra galimybė, siūlyčiau rinktis popierinius, o ne plastikinius indus. Jei pastebėjote, net sveiko maisto restoranai pradėjo naudoti popierines dėžutes. Taip pat nepamirškite, kad nusipirkę kavos ar arbatos išsinešti ir gerdami per dangtelį gausite cheminių medžiagų. Geriau palaukite, kol arbata ar kava atauš, ir gerkite tiesiai iš popierinio puodelio.

Kitas dalykas, kurį be galo dažnai pastebiu, – žmonės plastiką deda į mikrobangų krosnelę. To nerekomenduočiau, nes šildant plastiką išsiskiria įvairūs toksiški junginiai ir patenka į maistą.

Atsiminkime, kad bisfenolis A (BPA) – sveikatai kenksminga medžiaga, kuri gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą, sukelti skydliaukės ligas ir padidinti riziką susirgti vėžiu. Šio junginio randame ne tik mums žinomose plastikinėse pakuotėse, bet ir piniguose, maisto skardinėse, virduliuose. Visada ieškokite plastikinių indų be BPA.

Tačiau ir tokiais nereikėtų per daug džiaugtis – jie bus sveikesnė alternatyva, bet nereikėtų jų šildyti ar naudoti karštam maistui. Ypač tai tinka mažiems vaikams. Nors pamažu vis daugiau bendrovių gamina įvairius buteliukus ir indelius iš stiklo, dar dažnai dėl praktinių priežasčių renkamės plastikinius.

5. Nepridegančios dangos keptuvės ir puodai (plačiau žinoma kaip teflono danga). Dar ir dabar matau, kaip bendrovės, pardavinėjančios šiuos puodus, giriasi sveikatai teigiamomis savybėmis. Tiesos yra, tokiuose induose produktai kepami be riebalų arba jų reikia tik labai mažai, tad yra tikrai sveikiau, jei nustojame vartoti netinkamų kepti aliejų.

Deja, tokie indai išleidžia toksiškus garus, kai yra perkaitinami arba pažeistas teflono paviršius, nuodingos medžiagos labai lengvai patenka į mūsų maistą. Jau ne kartą buvo rašyta, kad nepridegančios dangos puodai turi vėžį sukeliančių savybių.

Jei namuose laikote paukščių, siūlyčiau visiškai atsisakyti nepridegančių keptuvių, nes pamiršus ilgiau tokią ant viryklės jos išskiriami garai bus be galo nuodingi, net pasitaiko atvejų, kai paukščiai nugaišta.

Man asmeniškai teko susidurti su profesionaliu virtuvės šefu, kuris turi ne vieną restoraną ir domisi sveika mityba. Buvau maloniai nustebinta, kai sužinojau, kad jie savo virtuvėse naudoja teflonu dengtas keptuves, bet, pasirodo, jas keičia beveik kiekvieną savaitę. Tad jei nesate pasiruošę dažnai keisti savo keptuvės ir vis netyčia ją perkaitinate, teflonu padengtų keptuvių siūlyčiau vengti.

Pasirodo, keptuvę galima perkaitinti be galo greitai. Dabartinės naujos viryklės įkaista labai sparčiai, tad nusisukę vos minutei galite pastebėti kylančius dūmus. Nors Europoje dar gaminamos teflonu dengtos keptuvės, nuo 2015 m. Amerikoje buvo priimtas įstatymas nutraukti tokių produktų gamybą vidaus rinkai.

6. Variniai indai. Ypač Azijos šalyse jie be galo vertinami, taip pat ne vienas kulinarijos ekspertas juos pasirenka savo virtuvėje. Deja, net nedidelis vario kiekis sunaikina vitaminą C, taip pat reguliariai naudojant tokius indus galimas net apsinuodijimas variu. Šie indai man labai dailūs, tad jei norite, kad virtuvė atrodytų gražiai, rinkitės nerūdijančiojo plieno indus, iš išorės padengtus variu.

Tačiau vertėtų atsiminti, jog varį būtina nuolat šveisti ir trinti, kad jis spindėtų ir būtų gražus.

Keliaudama po Indiją parsivežiau varinių šaukštelių ir desertinių šakučių, tačiau jie guli mano stalčiuje, nes nelabai esu linkusi naudoti net šaltam maistui. Atrodo pasakiškai, o ar jie tikrai nežalingi sveikatai, iki galo nežinau. Pasvarstykite, gal ir jūsų namuose yra kokių nors indų, kuriuos parsivežėte iš kelionės, bet nesate tikri, ar galite iš jų valgyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.