Išsiaiškino, kas išties nutinka tiems, kurie eina miegoti iškart po vakarienės

Jūs turbūt ne kartą girdėjote patarimus neiti miegoti iškart po vakarienės, nes tai nesveika? Turbūt iš paskutiniųjų ir stengėtės išlaikyti bent poros valandų pertrauką tarp vakarienės ir miegojimo.

 Mokslininkai tvirtina, kad paliekant 2 valandų tarpą tarp vakarienės ir ėjimo miegoti, nebūtinai gali būti naudinga sveikatai.<br> 123rf nuotr.
 Mokslininkai tvirtina, kad paliekant 2 valandų tarpą tarp vakarienės ir ėjimo miegoti, nebūtinai gali būti naudinga sveikatai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2019, 8:16 PM, atnaujinta Jan 29, 2019, 8:26 PM

Bet ar tikrai vakarienė prieš einant miegoti kenkia? Tai aiškinosi Japonijos mokslininkai.

Atlikę tyrimą jie tvirtina, kad, palikdami bent 2 valandų tarpą tarp vakarienės ir ėjimo miegoti, nebūtinai pakenksite savo sveikatai.

Visada buvo manoma, kad valgymas prieš miegą gali turėti ilgalaikį neigiamą poveikį gerai savijautai bei padidinti vėžio išsivystymo riziką.

Vis dėlto Japonijos tyrėjai nustebino paneigdami šį teiginį ir tvirtindami, kad darant kelių valandų tarpą tarp vakarienės ir miegojimo tikriausiai neturės įtakos gliukozės kiekiui kraujyje.

Japonijoje žmonėms įprastai yra rekomenduojama bent tris kartus per savaitę po paskutinio dienos valgymo palaukti kelias valandas ir tik tada eiti miegoti.

Tyrimo metu, kuris buvo aprašytas „BMJ Nutrition, Prevention and Health“ žurnale, mokslininkai ištyrė duomenis, surinktus nuo 2012 m. iki 2014 m. iš 1 tūkst. 573 sveikų vidutinio amžiaus ir vyresnių žmonių, gyvenančių Okajamoje, Vakarų Japonijoje.

Nė vienas iš suaugusiųjų neturėjo jokių sveikatos sutrikimų, susijusių su cukriniu diabetu.

Tyrėjai įvertino jų valgymo įpročius, režimą, kaip greitai jie valgo, svorį, kiek fiziškai juda, ar nerūko ir gliukozės kiekį kraujyje.

Mažiausioji dalyvių dalis eidavo miegoti praėjus kelioms valandoms po vakarienės.

Tyrimo dalyvių vidutinis gliukozės kiekis padidėjo minimaliai: 2012 m. jis siekė 5,2 proc., o 2013 ir 2014 m. jis pakilo iki 5,58 proc. Mokslininkai padarė išvadą, kad paliekant 2 val. laiko tarpą tarp valgymo ir ėjimo miegoti, turėjo labai nedidelę įtaką gliukozės kiekiui.

Jie atrado, kad kiti gyvensenos veiksniai, tokie kaip kraujospūdis, fizinis aktyvumas ir piktnaudžiavimas alkoholiu, turėjo tam kur kas stipresnį poveikį.

Nors mokslininkai pripažįsta, kad tyrimas kol kas susidaro tik iš pastebėjimų, jie tiki, kad reikia daugiau dėmesio skirti žmonių skatinimui laikytis subalansuoto gyvenimo būdo, nei raginti daryti kelių valandų tarpą po paskutinio valgio ir ėjimo į lovą.

„Daugiau dėmesio turėtų būti skiriama sveikam maistui ir porcijų dydžiui, taip pat kokybiškam miegui, atsisakyti žalingų įpročių bei palaikyti normalų kūno svorį. Tai turi didžiausią įtaką medžiagų apykaitai“, – pridūrė tyrėjai.

Parengta pagal „Independent“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.