10 požymių, kad jums reikėtų gerti mažiau kavos

Kavoje esantis kofeinas iš tiesų sukelia priklausomybę. Tačiau skirtingai nuo kai kurių kitų priklausomybę sukeliančių medžiagų, kofeinas nėra toks žalingas, nebent jo vartojate per daug.

 Kava tikriausiai yra sveikesnis kofeino šaltinis negu energiniai ar kiti gazuoti bei saldinti gėrimai.<br> 123rf nuotr.
 Kava tikriausiai yra sveikesnis kofeino šaltinis negu energiniai ar kiti gazuoti bei saldinti gėrimai.<br> 123rf nuotr.
 Kava tikriausiai yra sveikesnis kofeino šaltinis negu energiniai ar kiti gazuoti bei saldinti gėrimai.<br> 123rf nuotr.
 Kava tikriausiai yra sveikesnis kofeino šaltinis negu energiniai ar kiti gazuoti bei saldinti gėrimai.<br> 123rf nuotr.
 Ilgą laiką buvo manoma, kad kava gali sukelti skrandžio opų atsiradimą.<br> 123rf nuotr.
 Ilgą laiką buvo manoma, kad kava gali sukelti skrandžio opų atsiradimą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 25, 2019, 6:16 AM

Keli tyrimai rodo, kad nėra tokio dalyko, kaip kavos perteklius, mat šio gėrimo nauda, kurią teikia  antioksidantai, yra didesnė už trūkumus.

Žinoma, šį gėrimą visi vertina skirtingai ir kiekvieno organizmas į kofeiną reaguoja kitaip. Kaip bebūtų, kava tikriausiai yra sveikesnis kofeino šaltinis, negu energiniai ar kiti gazuoti bei saldinti gėrimai.

Vis dėlto atsisakę kavos galite pagerinti savo savijautą. Sunku iš savo gyvenimo išbraukti kofeiną, bet žinant, kaip jis kenkia jūsų organizmui, tai padaryti tampa kur kas lengviau.

10 problemų, dėl kurių kaltas kavos perteklius

1. Sunku užmigti

Nepaisant to, kad kavą geriate tik ryte, ji gali prisidėti prie nemigos. Kiekvieno asmens tolerancija kofeinui skiriasi, bet remiantis tyrimais, didelis kofeino kiekis yra susijęs su miego trūkumu ir jo kokybės sumažėjimu. Žinoma, nedidelis kofeino kiekis neturės tokio stipraus poveikio.

2. Sustiprėja nerimas

Kava skatina adrenalino išsiskyrimą, todėl atsiranda ne tik daugiau energijos, bet ir sustiprėja nerimo jausmas. Nerimas net yra priskiriamas prie vienų iš psichologinių sutrikimų simptomų. Tad jeigu pradėjote jausti nerimą, kurio anksčiau nėra buvę, verčiau sumažinkite kavos puodelių kiekį.

3. Skysčių trūkumas

Jei vartodami kavą negeriate pakankamai vandens, organizmas gali prarasti skysčius. Kava negali tapti vandens pakaitalu, todėl išgėrę kavos, būtinai išgerkite ir stiklinę vandens.

4. Skrandžio skausmas

Ilgą laiką buvo manoma, kad kava gali sukelti skrandžio opų atsiradimą. Mokslas nerado sąryšio tarp kavos ir opų, bet teigiama, kad šis gėrimas gali būti kaltas dėl virškinimo trakto sutrikimų, ypatingai refliukso. Jei po to jaučiate skrandžio skausmą, geriau atsisakykite kavos ir pakeiskite ją arbatomis.

5. Jaučiatės nervingas

Kofeinas yra stimuliatorius, padedantis prabusti, bet dažnas kavos vartojimas gali sukelti nervingumą. Tyrimai atskleidė, kad daugiau kaip 1 tūkst. mg kofeino per dieną daugeliui žmonių iššaukia tokią būseną.

6. Galvos skausmas

Tikriausiai nepatirsite galvos skausmo gerdami kavą, tačiau reguliariai vartojant kofeiną, gali išsivystyti priklausomybė. Tai reiškia, kad kai ilgą laiką negersite kavos, organizmas gali pradėti jos reikalauti, sukeldamas galvos skausmus. Išgėrę puodelį kavos tik trumpam atsikratysite šio nemalonaus požymio, todėl reikėtų pasistengti palengva ilgam atsisakyti kofeino ar bent jau sumažinti jo suvartojamą kiekį.

7. Viduriavimas

Nesvarbu, ar geriate kavą su kofeinu, ar be jo, šis gėrimas turi laisvinančio poveikio. Tam tikras hormonas greitina gaubtinės žarnos veiklą, ir tai priverčia jus skubėti į tualetą.

8. Padidėjęs kraujo spaudimas

Kofeinas stimuliuoja nervinę sistemą, kuri gali paveikti kraujospūdį, jeigu jo padauginate. Asmenys, kurie nėra įpratę reguliariai gerti kavą, šis gėrimas gali trumpam padidinti kraujo spaudimą. Tad jei neturite hipertenzijos ir pastebėjote, kad pakilo kraujospūdis, kalta gali būti kava.

9. Nuotaikų kaita

Kava kai kuriais atvejais kaip tik pagerina nuotaiką, tačiau kartais gali staiga atsirasti nervingumas ar dirglumas. Tokius paaštrėjusius emocijų pokyčius gali sukelti kofeinas. Be to, galite tapti jautrus net ir garsams, šviesai ar kvapams.

10. Pageltę dantys

Ar jūsų šypsenos baltumas išblanko? Tada derėtų mažiau gerti kavos, mat joje yra taninų, prikimbančių prie dantų ir paliekančių gelsvą atspalvį. Jeigu sunku atsisakyti kavos, o dantų baltumą norisi išsaugoti, pasitarkite su odontologu, kuris galbūt patars, kaip šypseną paversti vėl akinančia.

Parengta pagal „The Daily Meal“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?