Netikėta tyrėjų išvada: šis produktas labiausiai mažina nutukimo riziką

Svajonės apie lieknesnį kūną nesvetimos dažnam šiuolaikiniam žmogui. Ne atsitiktinai prikurta gausybė dietų, o jų populiarumas vis neslūgsta.

Mokslininkų iš Japonijos teigimu, norint sulieknėti reikia valgyti daugiau ryžių.<br>123rf nuotr.
Mokslininkų iš Japonijos teigimu, norint sulieknėti reikia valgyti daugiau ryžių.<br>123rf nuotr.
Mokslininkų iš Japonijos teigimu, norint sulieknėti reikia valgyti daugiau ryžių.<br>123rf nuotr.
Mokslininkų iš Japonijos teigimu, norint sulieknėti reikia valgyti daugiau ryžių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-05-08 10:13

Neretai norintiems sulieknėti dietų sudarytojai rekomenduoja iš raciono visų pirma išbraukti tokius produktus, kaip ryžiai.

Vis dėlto kai kurie mokslininkai būtų linkę su tuo nesutikti. Štai naujausio tyrimo rezultatai rodo priešingai: įtraukus į savo kasdieninį racioną papildomą 50 gramų ryžių porciją galima apsisaugoti nuo nutukimo.

Mokslininkai įrodė, kad šalyse, kuriose valgoma daug ryžių, nutukimo rodiklis yra iš esmės mažesnis. O šalyse, kuriuose ryžių suvartojama mažiau, priešingai – nutukusių žmonių yra daugiau. Tai paaiškėjo, išanalizavus 136 šalių duomenis.

Tyrėjų nuomone, tokiuose viso grūdo produktuose, kaip ryžiai, esančios skaidulos gali padėti padidinti sotumo jausmą ir apsaugoti nuo persivalgymo.

Tyrimą, kuriam vadovavo profesorė Tomoko Imai, atliko Japonijoje Kito mieste esančio Došišos moterų laisvųjų metų koledžo mokslininkai.

Tyrėjų grupė peržiūrėjo 136 valstybių duomenis, atkreipdami dėmesį į tai, kiek gramų ryžių vidutiniškai tenka vienam šalies gyventojui per dieną.

Tada buvo atkreiptas dėmesys į šalies gyventojų kūno masės indekso (KMI), rodančio kūno riebalų kiekį, įvertinus ūgio ir svorio santykį, duomenis.

Profesorė T.Imai sakė: „Stebėtos asociacijos leido padaryti prielaidą, kad nutukimo lygis yra žemas šalyse, kuriose ryžiai yra pagrindinis maistas.

Taigi japoniškas maistas arba azijietiška dieta, paremta ryžių vartojimu, gali padėti apsisaugoti nuo nutukimo“, – kalbėjo profesorė, pridūrusi, kad atsižvelgus į nutukimo didėjimą pasauliniu mastu, turėtų būti rekomenduojama valgyti daugiau ryžių.

Tyrimo autorių teigimu, net ir peržiūrėjus tirtų šalių gyventojų gyvenimo būdą ir socioekomonius indikatorius jų atradimo išvados nesikeitė: šalyse, kuriose vartojama daugiau ryžių, buvo mažiau nutukusių žmonių.

TYrėjų paskaičiavimu, net nežymiai padidėjęs ryžių suvartojimas gali padėti sumažinti pasaulinės nutukimo epidemijos mastą.

Esą jeigu visi kasdien suvalgytų papildomus 50 gramų ryžių, nutukusių suaugusiųjų pasaulyje sumažėtų nuo 650 mln. iki 643,5 milijono.

Tyrimas parodė, kad daugiausia ryžių suvalgoma Bangladeše. Čia vidutiniškai žmonės suvalgo po 473 g ryžių per dieną. Po to seka Laosas (443 g), Kambodža (438 g), Vietnamas (398 g) ir Indonezija (361 g).

Mažiausiai ryžių suvartojama Tunise. Čia vienam šalies gyventojui tenka tik vidutiniškai 2,59 g ryžių per dieną.

Lietuviai taip pat nepasižymi kaip dideli ryžių mėgėjai. Vienam mūsų šalies gyventojui per dieną tenka tik 9,24 g ryžių. Iš 136 šalių mes užimame 114 vietą, lenkdami 117 vietoje atsidūrusius kaimyninės Baltarusijos (8,66 g), 118 vietoje esančius Vokietijos (8,03 g), 119 vietoje likusius Ukrainos (7,99 g), 121 vietoje esančius Estijos (7,17 g), 128 vietoje – Latvijos (6,05 g) ir tik 135, priešpaskutinėje, vietoje likusios Lenkijos (2,6 g) gyventojus.

Japonijos mokslininkų atliktas tyrimas buvo pristatytas Škotijoje, Glazge, vykusiame Europos nutukimo kongrese.

Jungtinės Karalystės Nacionalinio nutukimo forumo pirmininkas Tamas Fry sakė: „Mes jau šimtmečius žinome, kad Tolimųjų Rytų gyventojai būna lieknesni, nei vakariečiai“.

T.Fry pridūrė, kad minėtais tyrimas yra pirmasis, kuriame keliama hipotezė, kad nutukimą galima pažaboti, valgant truputį daugiau ryžių.

Parengta pagal „Daily Mail“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.