6 priežastys, kodėl kasdien turėtume suvalgyti po saują moliūgų sėklų

Moliūgų sėklos yra vienas iš vertingiausių sveikos mitybos lobių. Jas galima valgyti vienas, jomis pagardinti salotas ar sutrinti ir pasigaminti moliūgų sėklų sviestą.

 Moliūgų sėklos yra vienas iš vertingiausių sveikos mitybos lobių. <br> 123rf nuotr.
 Moliūgų sėklos yra vienas iš vertingiausių sveikos mitybos lobių. <br> 123rf nuotr.
 Moliūgų sėklos padeda palaikyti tinkamą „gerojo“ ir „blogojo“ cholesterolio kiekį organizme.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų sėklos padeda palaikyti tinkamą „gerojo“ ir „blogojo“ cholesterolio kiekį organizme.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų sėklose yra geležies, cinko, mangano ir kalio. <br> 123rf nuotr.
 Moliūgų sėklose yra geležies, cinko, mangano ir kalio. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 19, 2019, 6:29 AM

Kaip ir daugelyje kitų gamtos dovanų, šiose sėklose apstu organizmui naudingų maistingųjų medžiagų, užkertančių kelią kai kuriems sveikatos sutrikimams.

1. Apsaugo nuo vėžio

Perdirbti maisto produktai ir maisto pakuotės turi nemažai cheminių medžiagų, trikdančių endokrininę sistemą. Yra net įrodymų, kad kai kurie šio tipo maisto produktai žmonėms gali sukelti vėžinius susirgimus.

Moliūgų sėklose yra hormonus reguliuojančių medžiagų ir antioksidantų, kurie gali sumažinti endokrininei sistemai kenkiančių medžiagų poveikį ir užkirsti kelią vėžinių ląstelių susidarymui. Tyrimai įrodė šių sėklų veiksmingumą kovojant su krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžio ląstelėmis.

2. Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje

2012-aisiais m. Taivano mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, kad moliūgų sėklos gali trumpam laikui sumažinti gliukozės kiekį kraujyje.

Kaip parodė tyrimo rezultatai, moliūgų sėklų ekstraktas ne tik stimuliuoja insulino gamybą, bet ir gydo kasos dalis, kurios jį gamina ir pagerina organizmo gebėjimą panaudoti jį.

3. Apsaugo nuo osteoporozės

Kaulų sveikatai reikalingas sportas ir tinkama mityba, kurioje būtų magnio, kalcio, vitamino D ir fosforo. O moliūgų sėklose yra geležies, cinko, mangano ir kalio. Šie mineralai padeda stiprinti kaulus ir išvengti ligų.

4. Lengvina menopauzės simptomus

Kaip hormonų reguliatorius, šiose sėklose esantis cinkas palaiko progesterono ir estrogeno hormonų pusiausvyrą, kuri yra ypatingai svarbi moterims po menopauzės, kai estrogeno gamyba sumažėja.

Taip pat 2011-aisiais m. atliktas tyrimas nustatė, kad moliūgų sėklų ekstraktas gali numalšinti tokius menopauzės požymius kaip karščio bangos, galvos ir sąnarių skausmai.

5. Sumažina MTL (blogojo) cholesterolio kiekį

Mažo tankio lipoproteinai (MTL) yra cholesterolio tipas, kuris kelia nerimą. Nors blogasis cholesterolis yra reikalingas mūsų organizmo elementas, kuris ląstelėms suteikia jėgų ir energijos tinkamai funkcionuoti, jo padidėjęs kiekis gali būti kenksmingas, o moliūgų sėklos padeda palaikyti tinkamą gerojo ir blogojo cholesterolio kiekį organizme.

6. Skatina svorio metimą

Vos vienoje saujoje moliūgų sėklų yra gausybė baltymų ir skaidulų, kurios numalšina alkį ir suteikia organizmui naudingų medžiagų. Taip pat jose esantis fosforas skatina angliavandenių ir riebalų apykaitą, todėl tai duoda daugiau energijos ir padeda greičiau atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.

Parengta pagal „Daily Health Post“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.