Sveikata brangesnė: produktai, kuriuos perkant nereikėtų taupyti

Taupydami dažnai mąstome apie tai, kaip sumažinti išlaidas, įskaitant  ir išlaidas maistui.

Perkant maisto produktus kai kuriems jų nereikėtų taupyti. <br> 123rf nuotr.
Perkant maisto produktus kai kuriems jų nereikėtų taupyti. <br> 123rf nuotr.
Šviežios sezoninės daržovės, alyvuogių aliejus, sūris – šiems produktams nereikėtų taupyti. <br> 123rf nuotr.
Šviežios sezoninės daržovės, alyvuogių aliejus, sūris – šiems produktams nereikėtų taupyti. <br> 123rf nuotr.
Kokybiškos mėsos nekeiskite dešrelėmis ar pusfabrikačiais.<br> 123rf nuotr.
Kokybiškos mėsos nekeiskite dešrelėmis ar pusfabrikačiais.<br> 123rf nuotr.
Pieno produktai.<br> 123rf nuotr.
Pieno produktai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 22, 2019, 6:23 AM

Bet jeigu kai kurių produktų galime atsisakyti nepatirdami jokios žalos organizmui arba pakeisti juos pigesniais, tai perkant kitus primygtinai rekomenduojama netaupyti, kad tai neatsisuktų prieš mus ir nepakenktų sveikatai. 

„Kitchenmag“ išaiškino, ko nereikėtų aukoti planuojant šeimos biudžetą.

Štai produktai, kuriuos perkant nereikėtų taupyti. 

Mėsa

Jei organizmą aprūpinate baltymais iš gyvūninės kilmės produktų, nekeiskite mėsos dešrelėmis ir pusgaminiais. Iš jų bus mažiau naudos, kartu gausite daug įvairiausių priedų, kurie ne visada palankūs sveikatai. 

Nepamirškite ir nebrangių, bet maistingų subproduktų, pavyzdžiui, jautienos kepenų: jose yra rekordinis geležies ir B grupės vitaminų kiekis.

Be to, atminkite, kad kokybiškoje mėsoje bus daugiau naudingųjų medžiagų, tad jos užteks suvalgyti mažiau.

Sezoniniai vaisiai ir daržovės

Sezoniniai vaisiai ir daržovės yra vertingas skaidulų, vitaminų ir mikroelementų šaltinis. Jei mityboje jų trūks, virškinimo sistema pradės streikuoti. Todėl mityboje turi būti bulvių, morkų, burokėlių, kopūstų, obuolių, braškių, serbentų ir kitų vaisių ar uogų.

Sodo ir daržo gėrybių iš užjūrių ar atokių kraštų, pavyzdžiui, ananasų, mangų, ličių ar kivių galite atsisakyti be jokios žalos sveikatai – jeigu tik pakankamai valgysite vietinių gėrybių.

Pieno produktai

Pernelyg pigus pienas ar pieno produktai yra tai, ko reikėtų vengti – dažniausiai tokiuose produktuose pieno riebalai pakeisti augaliniais riebalais. 

Pavyzdžiui, parduotuvių lentynose dažnai galite pamatyti sūrio produktą: jis atrodo kaip tikras sūris, bet yra daug pigesnis ir prastesnio skonio. Tačiau skirtumas tarp tikro sūrio ir sūrio produkto yra ne tik kaina. Sūrio produktas daugiausia susideda ne iš pieno riebalų. Tad jei sveikata jums brangi, geriau pirkti brangesnius natūralius sūrius nei pakeisti juos pigesnėmis neaiškiomis alternatyvomis.

Alyvuogių aliejus 

Aukštos kokybės alyvuogių aliejus negali būti pigus, nes 1 litro gamybai reikia apie 5 kg alyvuogių. Jei kaina yra pernelyg viliojanti, greičiausiai nesąžiningas gamintojas į savo produktą pridėjo kitokio pigaus augalinio aliejaus. Dėl to aliejus ne tik praranda savo natūralų skonį, bet ir yra mažiau naudingas.

Dažnai žemos kokybės produktas parduodamas plastikiniuose buteliuose: tokia pakuotė yra pigesnė už stiklą, tačiau joje visiškai neišsaugomos vertingosios aliejaus savybės.

Saldumynai 

Saldumynų nepavadinsi gyvybiškai svarbiu produktu, bet ne kiekvienas gali jų atsisakyti. Jei negalite gyventi be saldumynų ar pyragų, tai taupyti juos perkant nėra geriausia idėja. Visi pigūs skanėstai yra hidrintų riebalų, skonio stipriklių, dirbtinių dažų ir kitų kenksmingų priedų šaltinis. Hipertenzija, nutukimas, cirozė, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, alergijos - tai tik nedidelis sąrašas bėdų, kurių grėsmę didina pigių saldainių, sausainių ar pyragų valgymas.

Atidžiai perskaitykite skanėsto sudėtį. Dar geriau – gaminkite saldėsius patys: tokiu atveju tikrai žinosite, kad sudėtyje nėra abejotinų ingredientų.

Ką perkant galima sutaupyti 

Mitybos specialistai yra vieningi: taupyti maistui reikėtų paskutiniu atveju. Bet jei nusprendėte sumažinti išlaidas maistui, rekomenduojama pirmiausia atsisakyti vadinamojo greito maisto, gazuotų gėrimų, sodos, dešrų, majonezo ir kečupo. 

Įtakos neturės ir saldžių jogurtų ar varškės sūrelių atsisakymas:
jose yra daug konservantų ir cukraus, tačiau mažai naudos. Daug pigiau ir sveikiau nusipirkti kefyro ar pasukų.

Nevertėtų išlaidauti ir perkant kruopas: nėra didelių skirtumų tarp brangių ar pigių pakuočių.

Ir galiausiai plačiai išreklamuoti supermaisto kategorijai priskirti produktai: ispaninių šalavijų, bolivinių balandų sėklos, ožerškio uogos ir kiti egzotiški produktai. Niekas neneigia jų naudos, tačiau tokios pat galima gauti ir iš gerokai pigesnių vietinių produktų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.