Norite, kad žarnynas dirbtų kaip laikrodis? Štai ką reikia valgyti

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė lrytas.tv laidose „Sveiki įpročiai“ kalba apie tai, kokie produktai yra naudingi, o kokių geriau reikėtų atsisakyti. Šįkart ji kalbėjo apie tai, ką daryti, jeigu kamuoja vidurių užkietėjimas. 

T.Šliažaitė pataria, ką valgyti, kad nekamuotų vidurių užkietėjimas.<br> lrytas.lt ir 123rf nuotr.
T.Šliažaitė pataria, ką valgyti, kad nekamuotų vidurių užkietėjimas.<br> lrytas.lt ir 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2019, 6:17 AM, atnaujinta Jun 3, 2019, 7:53 AM

Kas yra vidurių užkietėjimas? „Visi, kurie nenueina į tualetą kiekvieną dieną, turi susimąstyti, ar jiems nereikėtų į mitybą įtraukti kelių iš produktų, kuriuos paminėsiu vėliau.

Vidurių užkietėjimas gali pasireikšti mažiems kūdikiams, labai dažnai tuomet, kai jie dėl kokios nors ligos būna gydomi antibiotikais, taip pat dažnai kamuoja besilaukiančias moteris. Šį kartą aš aptarsiu, kokius produktus reikėtų įtraukti į savo racioną, kad mes reguliariai pradėtume vaikščioti į tualetą“, – pažadėjo Tautvilė.

Daugelis žino: jei norite, kad žarnynas dirbtų reguliariai, labai naudingos yra džiovintos slyvos. T.Šliažaitė siūlo jų dėti į košes, įvairius pyragus, blynus, vaflius. 

Taip pat ji siūlo valgyti figas. Vasarą galima rasi šviežių, bet naudingos ir džiovintos.

Puikiai tinka ir gerai mums pažįstami obuoliai. Tautvilė siūlo jų tarkuoti į košes, dėti į kokteilius, o žiemą galime kepti obuolius orkaitėje pabarsčius cinamonu. 

Taip pat naudingos yra kriaušės – dėkite jų į košę, jogurtą, kad padidintumėte skaidulų kiekį. 

Nepamirškite, kad visus vaisius geriau valgyti su odele, tad jei vaisiai yra užauginti senelių ar mūsų pačių kieme, niekada jos nenulupkite. 

„Taip pat svarbu atsiminti, kad tokie produktai, kaip žalesni bananai arba kiviai taip pat prisideda prie to, kad tualete lankytumėtės reguliariai. Yra pastebėta, kad žmonės, kurie kas rytą ar pirmoje dienos pusėje suvalgydavo 1-2 kivius, maždaug po mėnesio pradėjo reguliariau vaikščioti tualetą. Taip pat kiviai labai naudingi ir mūsų nervų sistemai, todėl siūlyčiau įtraukti jų daugiau į savo racioną. 

Kiviai labai tinka kokteiliuose, juos galima malti su špinatais, bananais, trupučiu ananaso“, – patarė T.Šliažaitė. 

Kokių daržovių reikėtų valgyti daugiau norint paskatinti virškinimo sistemą? 

Labai naudingi Briuselio kopūstai. Žiemą galima vartoti šaldytus ir naudoti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų. 

Taip pat naudingi, žinoma, fermentuoti produktai – rauginti kopūstai. 

„Labai tinka ir topinambai – jų siūlyčiau dėti į salotas arba supjaustyti ir dėti į troškinius. Taip pat žiemos laikotarpiu siūlyčiau įtraukti daugiau šaldytų brokolių. 

O pavasarį siūlyčiau į mitybą įtraukti kiaulpienės lapų. Prisiskinti savo kieme ir dėti į sriubas, salotas, troškinius ar iš jų gaminti kokteilį. Jie turi truputį kartumo, bet bus naudingi ne tik dėl reguliaraus vaikščiojimo į tualetą, bet ir naudingi mūsų virškinimo sistemai“, – kalbėjo natūropatinės mitybos specialistė. 

Labai naudinga į mitybą įtraukti daugiau sėklų – ispaninių šalavijų sėklų arba linų sėmenų. Pirmąsias labai lengva naudoti ir itin tiks vaikams – tiesiog dėti sėklų į jogurtą, palaukti, kol truputėlį išmirks ir jų kiekis padidės, tuomet valgyti jogurtą su pjaustytu obuoliu, kiviu ar bananu. Tai pagerins virškinimo sistemos darbą. 

„Taip pat siūlyčiau žiemos laikotarpiu į visus troškinius ir sriubas dėti labai daug tokių prieskonių, kaip česnakas, svogūnas, poras. Juose yra labai daug prebiotikų, kurie maitina mūsų gerąsias bakterijas ir padeda reguliariai tuštintis. 

O pabaigai norėčiau pasakyti, kad labai svarbu į racioną įtraukti ir ankštinių produktų – žirnių, pupelių, lęšių, avinžirnių. Pripažinkime – jų valgome nepakankamai. 

Tad įtraukime daugiau šių produktų į savo racioną ir džiaukimės sveika virškinimo sistema“, – patarė T.Šliažaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.