Ekspertės patarimai ir 4 receptai privers dar labiau pamėgti agurkus

Įsibėgėjęs šviežių daržovių sezonas kaip visuomet pažeria visą paletę pasirinkimų: daržo gėrybes galima rinktis ir pagal spalvą, ir pagal skonį, ir pagal naudingąsias savybes. Kiekvieną vasarą lyderių pozicijų neužleidžia trumpavaisiai agurkai – vos pasirodo šviežias derlius, pirkėjai skuba pirkti ir mėgautis šia daržove. 

Agurkai dėl juose esančio vandens yra puikus pasirinkimas norint karštą vasaros dieną neperkaisti ir palaikyti organizmo skysčių balansą. <br> 123rf nuotr.l
Agurkai dėl juose esančio vandens yra puikus pasirinkimas norint karštą vasaros dieną neperkaisti ir palaikyti organizmo skysčių balansą. <br> 123rf nuotr.l
Ne visada reikėtų lupti agurkus – po odele slypi visos naudingosios medžiagos. Bet kai kuriais atvejais geriau ją pašalinti.<br>123rf nuotr.
Ne visada reikėtų lupti agurkus – po odele slypi visos naudingosios medžiagos. Bet kai kuriais atvejais geriau ją pašalinti.<br>123rf nuotr.
 A.Matulevičiūtė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 A.Matulevičiūtė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Agurkų ledai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Agurkų ledai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Šalta agurkų, avokadų ir kokosų pieno sriuba.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Šalta agurkų, avokadų ir kokosų pieno sriuba.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Sveikasis agurkų kokteilis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Sveikasis agurkų kokteilis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 23, 2019, 12:22 PM, atnaujinta Jul 23, 2019, 12:28 PM

Anot mitybos specialistų, agurkai yra tiesiog idealus pasirinkimas, praturtinantis organizmą visa gausybe naudingųjų medžiagų.

Pataria įtraukti ne tik į meniu, bet ir į grožio ritualus

Daugelis agurkus pirmiausia dievina dėl to, kad jie puikiai atgaivina karštą dieną. Šiltuoju metų laiku jie nejučiomis tampa mėgstamu sumuštinių palydovu, salotų pažiba, desertu su medumi ar tiesiog solo pasirinkimu, kai norisi šio to lengvo ir vėsaus. 

Maisto ekspertė ir restoranų šefė Aida Matulevičiūtė aiškina, jog agurkai dėl juose esančio vandens yra puikus pasirinkimas norint karštą vasaros dieną neperkaisti ir palaikyti organizmo skysčių balansą.

„Viename agurke gali būti iki 200 g vandens, todėl mūsų kūnui tai – itin palanki daržovė. Be to, agurkuose yra daug skaidulų, mažai cukraus ir visai nedaug kalorijų, todėl ši daržovė itin tinkama žmonėms, turintiems antsvorio ar tiesiog vertinantiems  sveikatą ir sveiką maistą“, – tikina A.Matulevičiūtė. 

Teigiama, jog agurkuose yra natūralių antioksidantų, kovojančių su širdies ir kraujagyslių ligų rizika, taip pat kaulams būtino vitamino K. Be to, nuo seno žinoma ir agurkų nauda odai, ypač veidui.

Pavyzdžiui, agurkų griežinėliai padeda sumažinti akių vokų paburkimą, o agurko odele patepta sudirgusi veido oda kur kas greičiau nurimsta, maloniai sudrėksta, sumažėja jos patinimas. 

Vasaros daržovių favoritai

A.Matulevičiūtės teigimu, jeigu agurkai yra užauginti vietoje ar dar geriau – nuosavame darže, jų odelės lupti nėra būtina.

„Paprastai visos naudingosios medžiagos kaupiasi būtent po odele, todėl ją nuskutus rizikuojame netekti gerųjų agurko savybių. Lupti odelę reikėtų tik tuo atveju, jei pastaroji yra pradėjusi džiūti, turi įtrūkimų ar skylučių, taip pat reikėtų įvertinti ir kokiomis sąlygomis auginti agurkai“, – pataria maisto ekspertė.

Kaip pasakoja prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, liepos mėnesį parduotuvių lentynas užpildo švieži, vietos augintojų kruopščiai prižiūrėti gruntiniai agurkai. Pasak B.Čaikauskaitės, viso šiltojo sezono metu agurkai yra neatsiejama pirkinių krepšelio dalis.

„Be agurkų lietuviai neįsivaizduoja nei vasaros simboliu tituluojamų šaltibarščių, nei kitų gaivių patiekalų. Tai rodo ir šoktelėję šviežių trumpavaisių agurkų pardavimai. Šių metų skaičių dar negalime apibendrinti, tačiau praėjusį sezoną iš visų parduotų agurkų net 65 proc. sudarė būtent lietuviški trumpavaisiai agurkai“, – teigia B.Čaikauskaitė.

A.Matulevičiūtė pataria agurkus išbandyti kiek netradiciniuose patiekaluose ir taip atrasti naujus skonius. 

Alternatyva šaltibarščiams – agurkų šaltsriubė

„Agurkų potencialas kur kas didesnis nei tik būti neatskiriama šaltibarščių dalimi. O tiems, kurie be jų skonio gyventi vis dėlto negali, tiesiog būtina išmėginti agurkų šaltsriubę. Pastaroji gaminama panašiai kaip ir daugelio taip mėgstami šaltibarščiai, tačiau joje nėra burokėlių. 

Į kefyrą, pasukas ar jogurtą įtarkuokite daug šviežių agurkų, įspauskite keletą skiltelių česnako, pagardinkite ryšulėliu smulkintų krapų, o supylę į dubenėlius šaltsriubę apibarstykite prieš tai keptuvėje paskrudintomis kedrinėmis pinijomis ir pašlakstykite citrinų sultimis bei papuoškite garšvomis, dilgėlėmis, mėtomis ar bazilikais – pasirinkite, kas patinka labiau. 

Sriubą atvėsinkite šaldytuve ir mėgaukitės tikrai gardžiu skoniu“, – receptu dalijasi A.Matulevičiūtė. 

Vasaros atradimas – agurkų ledai

Reikės:

1–2 šviežių trumpavaisių agurkų;

2 vnt. kivių;

1 puodelio kubeliais pjaustyto meliono;

2 valg. šaukštų citrinos sulčių;

¼ stikinės vandens;

2 valg. šaukštų cukraus (galima keisti medumi). 

Gaminimas

Cukrų (medų) išmaišykite su šiltu vandeniu, kol viskas gerai ištirps. Į dubenį dėkite kubeliais supjaustytą agurką, kivius, melioną, supilkite citrinos sultis ir vandenį su ištirpusiu cukrumi (medumi). Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Ją atsargiai supilstykite į ledų formeles ir dėkite į kamerą, kad atvėstų ir sustingtų. 

Sveikasis agurkų kokteilis

Reikės:

2-4 vnt. trumpavaisių šviežių agurkų;

200 ml graikiško, natūralaus jogurto;

saujos smulkintų krapų ir petražolių;

1 arbat. šaukštelio sezamų sėklų;

druskos ir pipirų (pagal skonį);

grūsto ledo.

Gaminimas

Agurkus ir jogurtą suplakite elektriniu trintuvu, gautą kokteilį pagardinkite sezamų sėklomis, druska, pipirais ir smulkintais žalumynais. Sudėkite grūstą ledą ir viską gerai išmaišykite. 

Šalta agurkų, avokadų ir kokosų pieno sriuba

Reikės: 

250 ml kokosų pieno;

250 ml vandens;

2 vnt. prinokusių avokadų;

300 g šviežių trumpavaisių agurkų;

saujos krapų;

saujos smulkintų kalendrų;

saujos smulkintų svogūnų laiškų;

druskos ir pipirų pagal skonį;

3 valg. šaukšt. citrinos sulčių.

Gaminimas

Avokadus nulupkite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir gerai nuplautus agurkus. Viską sudėkite į elektrinį trintuvą, ten pat supilkite ir kokosų pieną su vandeniu bei sutrinkite visus ingredientus iki vientisos masės. 

Sriubą gardinkite druska ir pipirais pagal savo nuožiūrą, būtinai įpilkite citrinos sultis ir sudėkite mėgstamus žalumynus. Viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti šaldytuve. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.