Ši dieta gali paaiškinti, kodėl Okinavoje tiek daug šimtamečių

Jaunystės eliksyro ieškoma šimtmečiais. Pastaruoju metu Okinavos sala, esanti tarp Ramiojo vandenyno ir Rytų Kinijos jūros, tapo tikra mįsle. Kyla klausimas, kodėl tokia didelė Okinavos žmonių dalis gyvena ilgiau nei 100 metų? Šių salų žmonės gyvena ilgiausiai žemėje ir džiaugiasi puikia sveikata.

Beveik du trečdaliai Okinavos gyventojų savarankiškai gyvena iki 97 metų.<br> 123rf nuotr.
Beveik du trečdaliai Okinavos gyventojų savarankiškai gyvena iki 97 metų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2019, 7:37 AM

Skaičiai išties stebina: 100 tūkst. gyventojų Okinavoje tenka 68 šimtamečiai. Tai net tris kartus daugiau nei Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Beveik du trečdaliai Okinavos gyventojų savarankiškai gyvena iki 97 metų. Šios salos šimtamečiai turi mažą širdies ligų, vėžio, diabeto ir demencijos riziką palyginti su kitų šalių šimtamečiais.

Mokslininkai dešimtmečius bando įminti Okinavos gyventojų ilgo gyvenimo paslaptį. Neseniai buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad jų mityboje dominuoja angliavandeniai – daugiausia saldžiosios bulvės. 

„Ši dieta, kurioje dominuoja angliavandeniai, yra priešinga populiariausioms dietoms, kuriose daugiau baltymų ir riebalų, mažiau angliavandenių“, – stebėjosi mitybos tyrinėtoja Samantha Solon-Biet.

Genetika

Genetika – svarbus ilgaamžiškumo veiksnys. Salos vietovė lėmė, kad okinaviečiai buvo izoliuoti nuo kitų teritorijų ilgus šimtmečius ir tai leido jiems išsaugoti unikalų genetinį rinkinį.

Tyrimai rodo, kad tarp Okinavos gyventojų paplitęs tam tikras genas, kuris lemia mažesnę širdies ir Alzheimerio ligų riziką. Kitas genas, kurį turi šių salų gyventojai, lemia mažesnę vėžio tikimybę.

Vis dėlto vien genetika nepaaiškina Okinavos gyventojų ilgaamžiškumo, gyvensenos ypatumai taip pat labai svarbūs.

Tyrimai parodė, kad Okinavos gyventojai rūko mažiau už kitas populiacijas, jų didelę gyvenimo dalį užima žvejyba ir aktyvus laisvalaikis. Seni žmonės yra socialiai aktyvūs, o buvimas tarp žmonių susijęs su ilgaamžiškumu ir žemesniais streso rodikliais.

Okinavos gyventojų mityboje gausu saldžiųjų bulvių, kurios šias salas pasiekė 17 amžiuje, taip pat jie valgo daug žalios ir geltonos spalvos daržovių ir skirtingų sojos produktų. Nors jie valgo kiaulieną, žuvį ir kitą mėsą, šis maistas sudaro nedidelę jų mitybos dalį, daugiausia jie mėgaujasi augalinės kilmės maistu.

Tradicinėje Okinavos žmonių mityboje gausu vitaminų, antioksidantų, mineralų, tačiau jie suvartoja 11% mažiau kalorijų nei rekomenduojama sveikam suaugusiajam.

Mažesnis kalorijų kiekio vartojimas gali būti naudingas sveikatai. Nuo 1930-ųjų kai kurie gydytojai ir mokslininkai tvirtina, kad kalorijų ribojimas turi naudos ne tik dėl to, kad tai mažina svorį, bet ir dėl to, kad mažiau valgant lėtėja senėjimo procesai.

Okinavos dietos privalumai

S.Solon-Biet atliko keletą tyrimų su gyvūnais nagrinėdama, kaip maisto produktai lemia senėjimo procesus. Ji nustatė, kad didelis kiekis angliavandenių ir mažas kiekis baltymų prailgina kai kurių gyvūnų gyvenimo trukmę ir sulėtina kai kuriuos senėjimo požymius.

Mokslininkė S.Solon-Biet teigė, kad daugybės tyrimų rezultatai tokie patys: populiacijos, kuriose žmonės vartoja mažai baltymų, gyvena ilgiau.

Vis dėlto baltymai – labai svarbi dietos dalis, juose esančių aminorūgščių stygius gali pakenkti sveikatai.

Svarbu, koks baltymų šaltinis pasirenkamas: dieta, kurioje daugiau augalinės kilmės baltymų, sveikesnė už tą, kurioje dominuoja mėsa ir pieno produktai. Gali būti, kad okinavai gyvena ilgiau, nes didžiąją dalį jų suvartojamų baltymų sudaro augalinės kilmės maistas.

Okinavos salų gyventojų ilgaamžiškumo priežastis ne viena. Okinavų jaunystės eliksyro komponetų daug ir reikia tęsti tyrimus, norint išssiaiškinti, kurie ilgaamžiškumo veiksniai svarbiausi.

Parengta pagal bbc.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.