Aliejus ar sviestas: pateikė atsakymą, kurie riebalai sveikesni

Ne visi supranta ir žino, kokie svarbūs yra riebalai žmogaus vystymosi procesui ir tinkamam organizmo funkcionavimui. Žmogaus organizmas pats nesugeba gaminti nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, todėl jų turime gauti su maistu. Jei riebalų vartojama per mažai arba per daug, tai neigiamai veikia žmogaus organizmą.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 1, 2019, 7:58 AM

Gyvuliniai ar augaliniai riebalai?

Gyvuliniams riebalams priskiriami sviestas, grietinė, lašiniai, kiaulienos, jautienos, vištienos ir žąsienos riebalai, grietinėlė, žuvų taukai, taip pat mėsoje ir dešrose, sūriuose ir konditerijos gaminiuose, leduose esantys riebalai ir kt.

Augaliniai riebalai yra visiems gerai žinomi saulėgrąžų, rapsų, sėmenų, kukurūzų, sojų, alyvuogių, vynuogių sėklų ir žemės riešutų aliejai. Taip pat kai kurie egzotiniai aliejai: moliūgų, kokosų, avokadų, kanapių, graikinių riešutų, pekaninių karijų ir kt.

Visų maistinių riebalų pagrindinė sudedamoji dalis yra sočiosios ir nesočiosios riebalų rūgštys. Kiekvieną dieną po riebalais mes gauname sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rugščių. Viename ir augalinių, ir gyvulinių riebalų grame yra apie 9 kilokalorijos. Tačiau ne visos riebalų rūgštys yra vienodai svarbios žmogaus mityboje. Todėl reikia atkreipti dėmesį ne tik į riebalų kiekį maistem bet ir į riebalų rūgščių santykį. Kuo daugiau sočiųjų riebalų rūgščių, tuo riebalai kietesni, tuo aukštesnė jų lydymosi temperatūra. Tokius riebalus žmogaus organizmas sunkiau pasisavina.

Sočiosios riebalų rūgštys yra kietos konsistencijos, daugiausia jų yra gyvulinės kilmės produktuose, pavyzdžiui – lašiniuose, svieste, pieno produktuose ir raudonoje mėsoje. Medicininių tyrimų duomenimis, sočiųjų riebalų rūgščių su maistu gauti nebūtina, nes organizmas gali pats jų pasigaminti iš angliavandenių, alkoholio ir baltymų. Sočiosios riebalų rūgštys neturėtų sudaryti daugiau kaip ¼ visų riebalų rūgščių, kurias žmogus gauna su maistu. Vartojant per daug sočiųjų riebalų, dažnai kyla medžiagų apykaitos sutrikimų, padidėja cholesterolio kiekis kraujyje.

Nesočiosios riebalų rūgštys yra skystos konsistencijos, daugiausia jų yra augalinės kilmės produktuose. Nesočiosios riebalų rūgštys yra:

- Mononesočiųjų riebalų rūgščių nemažai yra rapsų aliejuje ir alyvuogių aliejuje. Jos padeda palaikyti reikiamą cholesterolio kiekį kraujyje.

- Polinesočiosios riebalų rūgštys yra labai svarbios žmogaus mityboje. Joms priskiriamos nepakeičiamosios nesočiosios riebalų rūgštys omega 6 ir omega 3. Jų šaltinis yra augaliniai aliejai (saulėgrąžų, rapsų aliejus), jūros žuvys, dumbliai, graikiniai riešutai, taip pat ant duonos tepti skirtas aukštos kokybės margarinas. Nepakeičiamosios nesočiosios riebalų padeda palaikyti reikiamą cholesterolio kiekį kraujyje ir yra naudingos kraujotakos sistemai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.