Kaip pasigaminti sveiką ir maistingą pusryčių kokteilį: įsiminkite vieną formulę

Paruošiau glotnučių, arba maistingųjų ir skaniųjų pusryčių kokteilių, gidą.

Ruošiant pusryčių kokteilius tereikia žinoti pagrindinę 3 dalių taisyklę. <br>„Skaniai sveikai“ nuotr.
Ruošiant pusryčių kokteilius tereikia žinoti pagrindinę 3 dalių taisyklę. <br>„Skaniai sveikai“ nuotr.
Ruošiant pusryčių kokteilius tereikia žinoti pagrindinę 3 dalių taisyklę. <br>„Skaniai sveikai“ nuotr.
Ruošiant pusryčių kokteilius tereikia žinoti pagrindinę 3 dalių taisyklę. <br>„Skaniai sveikai“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Trilupaitė, „Skaniai sveikai“

Nov 29, 2019, 6:15 AM

Žinau, jog neretai juos pasigaminti mes tingime (sprendžiu pagal save) arba tiesiog neprisiruošiame, kartais nežinome, ką dėti į tą kokteilį, tad tiesiog nesiryžtame ir einame kepti blynų. O išties nereikia bijoti, viskas labai paprasta! 

Tereikia žinoti pagrindinę 3 dalių taisyklę, o visa kita gausis savaime.

Būsiu visiškai atvira – ilgai negaminau šių kokteilių, nes labai nemėgstu plauti kokteilinės! Bet pastaruoju metu nemažai sirgau, tad griebiau jautį už ragų ir – noriu ar nenoriu – kiekvieną rytą susiplakdavau po kokteilį. 

Pamažu atsirado įprotis rytais išgerti žaliąjį kokteilį, ir dabar labai džiaugiuosi ne tik skaniai prasidedančiu rytu, bet ir stiprėjančiu imunitetu.

Pagrindinė žaliojo (ir ne tik) kokteilio formulė

Kokteilio formulė labai paprasta, ingredientus galite rinktis pagal norą, poreikį, ar tiesiog tai, ką turite namuose. 

2-3 puodeliai žalumynų pasirinktinai:

• špinatų;

• lapinių kopūstų (angl. kale);

• salierų;

• gražgarsčių;

• cukinijų;

• kalafiorų;

• salotų.

2 puodeliai skysčių:

• kokosų pieno;

• kokosų vandens;

• migdolų pieno;

• avižų pieno;

• anakardžių pieno;

• sojų pieno;

• šaltos arbatos;

• vandens.

1 puodelis vaisių arba uogų:

• bananų;

• mangų;

• obuolių;

• persikų;

• ananasų;

• citrusinių vaisių;

• įvairių uogų.

Papildomi pusryčių kokteilių ingredientai

Jau turime bazę, o kad kokteilis būtų skanesnis ir maistingesnis, dėsime įvairiausių priedų. Juos visada naudoju pagal poreikį, o kad būtų paprasčiau, viską taip pat išskirsčiau į atskiras kategorijas.

1. Baltymai. Jų reikia ne tik sportininkams, bet ir kiekvienam mūsų. Baltymai yra svarbiausia medžiaga atkuriant ir pakeičiant ląsteles naujomis. Tinka:

• lukštentos kanapių sėklos;

• graikinis jogurtas;

• baltymų milteliai;

• kolagenas.

2. Gerieji riebalai. Jie turi sudaryti 15% mūsų dienos suvartojamo maisto. Galime rinktis iš šių produktų:

• avokadai;

• kanapių aliejus;

• riešutai;

• natūralus riešutų sviestas.

3. Skaidulos. Skaidulos mums itin svarbios, jos padeda maistui judėti per žarnyną, jį valo ir yra mums visapusiškai naudingos. Skaidulų šaltiniai:

• ispaninių šalavijų sėklos;

• linų sėmenys;

• gysločių luobelės;

• negludinti avižiniai dribsniai.

4. Prieskoniai. Juos naudoju aromatui, spalvai suteikti.

• cinamonas;

• imbieras;

• ciberžolės;

• kalendros;

• petražolės;

• mėtos.

5. Natūralūs saldikliai. Kas nemėgsta saldžių kokteilių, tiesa? Žinoma, su saldikliais nereikėtų persistengti, bet mažas kiekis tiesiog būtinas. Tinka:

• skystas medus;

• agavų sirupas;

• klevų sirupas;

• datulės;

• saldūs vaisiai.

6. Supermaistas. Paskutinis, bet ne mažiau svarbus ingredientas. Supermaistas praturtintas įvairiausiais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis. Tai:

• ožerškio (goji) uogos;

• aliejinės kopūstpalmės (acai) milteliai;

• peruvinės pipirnės (maca) milteliai;

• kakava;

• spirulinos (melsvabakterijų masė));

• imbierai;

• probiotikų milteliai;

• vitaminas C.

Visi sąrašai dar gali tęstis ir tęstis, surašiau pagrindinius savo naudojamus produktus. Nebijokite naudoti ir daržovių: burokėlių, morkų, netgi pomidorų.

Žaliuosius kokteilius pasigaminsite naudodami žalias daržoves ir vaisius, o naudodami kitų spalvų ingredientus turėsite analogiškos spalvos kokteilį. Gamindama stengiuosi derinti tos pačios arba panašios spalvos ingredientus.

Gamindami iš rūgščių vaisių, pavyzdžiui citrusų ar obuolių, kokteilius stenkitės išgerti iš karto, nes skystis greitai atsiskiria nuo tirštosios dalies, ir kokteilis pasidaro nebe toks skanus.

Ir dar vienas patarimas dėl kokteilių spalvų. Tikrai ne visada kokteilis būna tokios spalvos, kokios norime, bet nėra padėties be išeities! Žaliai spalvai paryškinti naudoju spirulinos miltelius, geltonai – ciberžoles, na o raudonai – liofilizuotus burokėlius, avietes arba braškes, kuriuos tiesiog sumalu. Geriausiai tinka burokėliai.

Mielieji, būkit sveiki ir žvalūs! Labai tikiuosi, jog šis įrašas bus bent kažkiek naudingas, ir vėl pradėsite, arba pagaliau pradėsite rytais gerti maistingus pusryčių kokteilius.

Skanaus!

„Skaniai sveikai“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.