Šie požymiai rodo, kad vartojate per daug druskos

Kai prarandame saiką, net ir tos medžiagos, kurios būtinos mūsų organizmui, pradeda jį žaloti. 

 Dažnai kenčiate galvos skausmus? To priežastis gali būti visai ne migrena ar pakitęs atmosferos slėgis.<br> 123rf nuotr.
 Dažnai kenčiate galvos skausmus? To priežastis gali būti visai ne migrena ar pakitęs atmosferos slėgis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2020, 6:34 AM

Druska – gana prieštaringai vertinamas produktas. Taip, dėl jos maistas tampa gerokai gardesnis. Tačiau kai jos vartojame per daug, ji pažeidžia medžiagų apykaitą, skatina daugybės ligų atsiradimą ir blogina savijautą.

Druska yra reikalinga dėl natrio – mineralo, reguliuojančio kraujospūdį, nervų funkcijas, palaikančio bendrą sveikatos būklę. Tačiau per didelis jo vartojimas gali grėsti sunkiomis sveikatos problemomis.

Trys pagrindinės druskos pertekliaus sukeliamos problemos – aukštas kraujospūdis, dėl kurio širdis verčiama dirbti sunkiau.  Taip pat – osteoporozė, kai didelė natrio koncentracija gali padidinti kalcio išsiskyrimą su šlapimu. Ir inkstų ligos, atsirandančios dėl aukšto kraujospūdžio.

Jei inkstai neveikia tinkamai, jie negali tinkamai atsikratyti natrio, todėl dar labiau padidėja kraujospūdis ir padidėja inkstų pažeidimo rizika.

Saugi druskos norma suaugusiam žmogui – 5 g arba arbatinis šaukštelis druskos per dieną

Tačiau statistinis lietuvis suvartoja net dvigubai daugiau.

Interneto svetainė „food.inmyroom“ patarė, kokie simptomai rodo, kad jums derėtų sumažinti druskos suvartojimą.

1. Jus nuolat troškina

Dėl druskos organizme kaupiasi natris. 

Jeigu natrio per daug, apima troškulys. Šį simptomą greičiausiai bent kartą gyvenime pajutome visi. Prisiminkite, kaip jus troškino suvalgius kokio nors sūresnio padažo ar silkės.

2. Jus kamuoja patinimai

Patinimai – dar vienas dažnas piktnaudžiavimo sūriais produktais požymis. Taip yra todėl, kad druska organizme sulaiko skysčius.

Vanduo užsilaiko ląstelėse, todėl patinsta ne tik veido, bet ir viso kūno oda.

Jeigu pastebėjote patinimus, iškart imkitės su tuo kovoti. Kuriam laikui atsisakykite sūrių produktų ir gerkite daugiau vandens, kad susireguliuotų vandens ir druskų pusiausvyra organizme.

3. Jums dažnai skauda galvą

Dažnai kenčiate galvos skausmus? To priežastis gali būti visai ne migrena ar pakitęs atmosferos slėgis.

Kartais galvą skauda dėl piktnaudžiavimo druska. Taip yra todėl, kad dėl natrio pertekliaus išsiplečia galvos smegenų kraujagyslės. Tai lemia gana skausmingus pojūčius.

Jums atrodo, kad negalite atsisakyti druskos? Išmėginkite alternatyvas. Salotas ar pagrindinį patiekalą gardinkite paprastosios ar žaliosios citrinos sultimis. Jos gerokai naudingesnės, nei įprasta druska.

4. Nekrenta svoris

Dažnai būna sunku atsikratyti nereikalingų kilogramų dėl pačių įvairiausių priežasčių: nepakankamo vandens kiekio racione, nereguliaraus fizinio krūvio, neteisingos mitybos.

Svoris gali nekristi, net jeigu ribojate maistą ar sportuojate. 

Jeigu produktuose, kuriuos vartojate, yra daug druskos, visos dietos ir sportas yra beprasmiai.

Sumažinkite druskos kiekį ir toliau siekite užsibrėžto tikslo.

5. Keičiasi maisto skonis

Druska – tam tikras narkotikas. Dėl jos maistas tampa įdomesnis ir gardesnis. Bet jeigu jūs nuolat viską barstote druska, skonio receptoriai prie to prisitaiko ir reikalauja daugiau.

Jeigu pastebėjote, kad jums nuolat negana druskos, pasistenkite laikinai jos atsisakyti. Už dviejų-trijų savaičių skonio receptoriai nurims ir atpras nuo pamėgto druskos skonio. Dėl to jums bus paprasčiau sureguliuoti savo mitybą, nes nebebūsite druskos įkaitais.

Taigi, išvis atsisakyti druskos neverta. Tačiau svarbu nepersūdyti ir leisti organizmui nuo jos pailsėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.