Patarė, kaip nulupti avokadą, kad gautumėte daugiausia naudos

Gydytojas osteopatas Josephas Mercola, populiarus „New York Times“ autorius, rašantis apie kasdienę sveikatą, alternatyviosios medicinos šalininkas, turintis vieną didžiausių maisto papildų ir medicinos prietaisų interneto parduotuvių, siūlo naujoviškai pažiūrėti į tokį kasdienį ir svarbų reiškinį kaip mityba.  

Norėdami apsaugoti tą avokado dalį, kurioje susikaupę daugiausia antioksidantų, lupkite jį teisingai. <br>123rf nuotr.
Norėdami apsaugoti tą avokado dalį, kurioje susikaupę daugiausia antioksidantų, lupkite jį teisingai. <br>123rf nuotr.
 Avokadai buvo pripažinti vienais saugiausių auginamų augalų dėl pesticidų, nes stora jų odelė apsaugo vaisių nuo chemikalų.<br>123rf nuotr.
 Avokadai buvo pripažinti vienais saugiausių auginamų augalų dėl pesticidų, nes stora jų odelė apsaugo vaisių nuo chemikalų.<br>123rf nuotr.
Žmonės, per įprastus pietus suvalgę dar ir pusę avokado, praėjus trims valandoms po valgio jautėsi 40 proc. sotesni.<br>123rf nuotr.
Žmonės, per įprastus pietus suvalgę dar ir pusę avokado, praėjus trims valandoms po valgio jautėsi 40 proc. sotesni.<br>123rf nuotr.
Žmonės, per įprastus pietus suvalgę dar ir pusę avokado, praėjus trims valandoms po valgio jautėsi 40 proc. sotesni.<br>123rf nuotr.
Žmonės, per įprastus pietus suvalgę dar ir pusę avokado, praėjus trims valandoms po valgio jautėsi 40 proc. sotesni.<br>123rf nuotr.
Salotos su avokadais.<br>123rf nuotr.
Salotos su avokadais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-03-04 06:48

KnygaRiebalai – gyvybės šaltinis“ – naujoviškas ir pirmas tokio pobūdžio mitybos vadovas. Jame atskleidžiama, kad visos žmogaus ligos stipriai susijusios su sutrikusiu medžiagų apykaitos procesu. 

Pateikiame ištrauką iš jo knygos „Riebalai – gyvybės šaltinis“. Šįkart – apie avokadus. 

Avokadai – vienas sveikiausių maisto produktų, kuriuos galite valgyti. Aš kasdien suvalgau nuo vieno iki trijų. Jie yra puikus sveikų mononesočiųjų – tokių, kurias kūnas gali lengvai paversti energija – riebalų rūgščių, vitaminų ir antioksidantų šaltinis. 

Šie supervaisiai turi daug naudingų savybių.

Svorio metimas. Remiantis „Nutritional Journal“ publikuoto tyrimo duomenimis, žmonės, per įprastus pietus suvalgę dar ir pusę avokado, praėjus trims valandoms po valgio jautėsi 40 proc. sotesni ir 28 proc. sotesni praėjus penkioms valandoms nei tie, kurie per pietus avokado nevalgė. Tyrimas taip pat parodė, kad avokadai padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Maisto medžiagų gausa. Avokaduose yra beveik 20 sveikatai naudingų maisto medžiagų, pavyzdžiui, kalio, vitamino E, B grupės vitaminų ir folio rūgšties. 

Kalis svarbus gerai širdies funkcijai, skeletui, virškinimui ir raumenų funkcijai, be to, jis būtinas, kad gerai funkcionuotų visos kūno ląstelės, audiniai ir organai. Nors kalio yra daugelyje maisto produktų, tik 2 proc. Jungtinių Amerikos Valstijų suaugusiųjų gauna rekomenduojamą paros normą. Tai ypač kelia nerimą, nes kalis kompensuoja hipertenzinį natrio poveikį. Natrio ir kalio santykio disbalansas gali ne tik padidinti aukštą kraujospūdį, bet ir prisidėti prie daugelio kitų ligų, pavyzdžiui, širdies ar insulto.

Maždaug du su puse avokado parūpina rekomenduojamą kalio paros normą, t. y. apie 4700 mg. Be to, vidutiniame avokade yra apie 40 mg magnio, o tai sudaro apie 10 proc. rekomenduojamos dienos normos.

Svarbus ir dar vieno mineralo – magnio – ir kalcio balansas. Remiantis kai kuriais skaičiavimais, iki 80 proc. amerikiečių negauna pakankamai magnio, jiems gali jo stigti.

Jeigu nuolat be priežasties jaučiate nuovargį ar silpnumą, sutrinka širdies ritmas, kankina raumenų spazmai ar akių tikas, dėl to gali būti kaltas mažas magnio kiekis organizme.

Dar geriau: avokadai yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuriuose yra didelis kiekis vitaminų C ir E123, daug – apie 4,6 g pusėje avokado – skaidulų. Taigi valgydami avokadus aprūpinate organizmą daugeliu maisto medžiagų.

Geresnis maisto medžiagų įsisavinimas. Avokadai dėl juose esančių sveikų riebalų padeda organizmui pasisavinti riebaluose tirpias maisto medžiagas iš kitų maisto produktų.

Vienas „The Journal of Nutrition“ publikuotas tyrimas parodė, kad kartu su oranžinės spalvos pomidorų padažu arba žaliomis morkomis suvalgius šviežią avokadą, žymiai pagerėjo karotinoidų pasisavinimas ir jų konversija į aktyvią vitamino A formą. 

2005 m. atliktas tyrimas atskleidė, kad į salotas įdėję avokado savanoriai pasisavindavo nuo trijų iki penkių kartų daugiau karotinoidų antioksidantų molekulių, kurios padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos.

Kova su vėžiu. Nustatyta, kad avokatinas B, avokadų riebalų rūšis, kovoja su ūmine mieloidine leukemija, ypač reta ir mirtina vėžio forma. Avokado riebalai galėjo sunaikinti kamienines leukemijos ląsteles, o sveikąsias paliko nepaliestas. Avokaduose taip pat gausu su vėžiu kovojančių karotinoidų, kurių daugiausia yra tamsiai žalioje dalyje arčiausiai odelės.

Avokadų pasiimu net keliaudamas, tik išsirenku tikrai kietus, kad nesutraiškyčiau lagamine, o per tą laiką jie sunoksta. Galite naudoti bet kokį kietą indą, bet aš mėgstu transportuoti juos sudėjęs į tvirtą kartoninę tūtą.

Avokadai buvo pripažinti vienais saugiausių auginamų augalų dėl pesticidų, nes stora jų odelė apsaugo vaisių nuo chemikalų. Taigi nebūtina pirkti brangesnių ekologiškų avokadų. Mano paties komanda patikrino skirtingų šalių augintojų avokadus, kuriais prekiaujama keliuose didesniuose prekybos tinkluose, ir nerado juose kenksmingų chemikalų.

Norėdami apsaugoti tą avokado dalį, kurioje susikaupę daugiausia antioksidantų, lupkite jį rankomis, kaip bananą:

  • pirmiausia perpjaukite avokadą per pusę aplink kauliuką,
  • laikydami abi puseles pasukite jas skirtingomis kryptimis, kad atskirtumėte nuo kauliuko,
  • išimkite kauliuką,
  • kiekvieną puselę perpjaukite dar per pusę,
  • naudodami arbatinį šaukštelį arba nykščiu ir rodomuoju pirštu paprasčiausiai nulupkite odelę nuo kiekvienos skiltelės.

Pastaba: jeigu esate alergiškas lateksui, avokadai gali sukelti kryžminę reakciją. Be to, jeigu kenčiate nuo sezoninės alergijos, padaugėjus žiedadulkių galite pastebėti padidėjusį jautrumą avokadams. Galite daryti reguliarias pertraukas ir nevalgyti avokadų kasdien, kad išvengtumėte alergijos arba jautrumo jiems.

Nepaisant visos avokadų teikiamos naudos, yra ir vienas rimtas trūkumas: jie gali būti brangūs, ypač jei gyvenate šalyje, kurioje avokadų neaugina. Geriau pirkite juos per išpardavimus – rinkitės žalius ir kietus kaip uola. Galite laikyti juos šaldytuve iki trijų savaičių. Paprasčiausiai išimkite juos likus dviem dienoms iki vartojimo ir leiskite sunokti bei suminkštėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.