Į kovą prieš virusus – imuniteto stiprinimas

Šiandienos aktualijos diktuoja mums atsigręžti į sveikatos stiprinimą, nes būtent žmogaus imunitetas yra labai svarbus faktorius, kovojant su virusine infekcija. Pasirūpinkime juo ne tik dabar, bet ir nuolatos. Gydytoja Nemira Vaičiulionienė sako, kad žmogaus imuniteto stiprumu būsimo kūdikio tėvai turėtų pasirūpinti dar jam esant įsčiose – mamytei sveikai maitintis, pakankamai judėti, būti gryname ore. Tačiau imuniteto stiprinimas turi būti ir kiekvieno iš mūsų dėmesio centre kasdien.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-03-18 16:00, atnaujinta 2020-03-19 12:06

Visavertė mityba – galingas ginklas

„Mūsų atsparumą ligoms gali sustiprinti labai paprasti dalykai, kurių neturėtume užmiršti. Tai visavertė, subalansuota mityba. Ji yra tas galingas mūsų energijos ir sveikatos šaltinis, iš kurio turėtume semtis kasdien. Turime tokių maisto produktų, kurie pajėgūs mums duoti stiprų sveikatos užtaisą. Tai pirmiausia daržovės, apie kurių naudą kiekvienas iš mūsų esame ne kartą girdėję“, – senas, bet tikras tiesas primena gydytoja N. Vaičiulionienė.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad vertinant mitybos svarbą ir įtraukiant sveikatą stiprinančius maisto produktus į savo racioną, svarbu laikytis tam tikrų taisyklių, kurias nuolat kartoja specialistai. Šaltuoju metų sezonu, kai turime daugiausia atvežtines, iš pietinių kraštų atgabentas ir chemiškai apdorotas daržoves, svarbu jas gerai plauti po tekančiu vandeniu ir nevartoti labai dideliais kiekiais.

Gėrybės iš mūsų daržų

Būtent dabar vertėtų atsigręžti į vietines sezonines daržoves ir vaisius, išaugintus Lietuvos ūkiuose. Pasižvalgykime jų mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose, kurių apstu prie didžiųjų prekybos centrų didmiesčiuose, kooperatinėse krautuvėlėse „Kraitė“ ir daugelyje prekybos centrų veikiančiuose skyriuose „Linkėjimai iš kaimo“.

Sertifikuota kokybė

Šią ūkininkų produkcijos prekybą organizuojančio žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius Mindaugas Maciulevičius teigia, kad dėl Lietuvos ūkiuose išaugintų ir pagamintų maisto produktų kokybės jis yra užtikrintas. „Nemaža dalis mūsų vartotojams siūlomų maisto produktų yra sertifikuoti ir žymimi ženklu „Kokybė“. Tai reiškia, kad tokie vaisiai, daržovės, sultys, uogos, medus ar kiti produktai yra užauginti ar pagaminti pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“. Be to, jie yra užauginti, pagaminti laikantis tam tikrų griežtų reikalavimų. Jie buvo minimaliai tręžti, purkšti, jų auginimui ar gamybai beveik nenaudota jokių cheminių medžiagų ir valgytojas gauna tikrai labai kokybišką, sveiką maisto produktą“, – tikina kooperatyvo vadovas M. Maciulevičius.

Svarbu pastebėti, kad lietuviškų maisto produktų žymėjimas ženklu „Kokybė“ nėra tik simbolinis ar marketinginis triukas. Tokiu ženklu žymėti savo produkciją gauna teisę tik tie Lietuvos ūkiai, kuriuos įvertina ir nuolat tikrina valstybinė sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“. Tokiuose ūkiuose maisto produktai auginami ar gaminami laikantis daug griežtesnių reikalavimų nei įprastiniu būdu ir vartotojui tiekiami tokie produktai yra be cheminių medžiagų likučių, natūralūs.

Sveikata be egzotikos

Nenuvertinkime lietuviškų maisto produktų. Mūsų česnakai, svogūnai, medus, uogos (gal šiuo metu ir šaldytos), kitos sodų ir daržų gėrybės – tai sveikatos šaltiniai, galingos imuniteto stiprinimo priemonės, kuriomis turėtume naudotis ir pastatyti stiprią užkardą mus puolančioms virusų atakoms.

Jūsų organizmos atsparumas – jūsų rankose

Gydytoja imunologė primena, kad rūpinantis imuniteto stiprinimu reikėtų atkreipti dėmesį ir į kitus faktorius. Atsikratykite žalingų įpročių – pirmiausia rūkymo. Valgykite daug vaisių ir daržovių, reguliariai mankštinkitės, išlaikykite sveiką kūno masę, gerai išsimiegokite ir pailsėkite, venkite infekcijos plaudami rankas ir gamindami maistą aukštoje temperatūroje, venkite streso.

Kaip labai svarbų dalyką N. Vaičiulionienė išskiria organizmo grūdinimą. Reikėtų nebijoti vėsesnio oro namuose, pratintis miegoti prie truputį atverto lango ar gerai išvėdintame kambaryje. Taip pat turėtume nesirengti per šiltai, su vaikais daugiau būti gryname ore, pasivaikščioti, dienos metu kūdikius migdyti tik lauke.

Sveikata – nuolatinis rūpestis

Primindamas sveikos mitybos svarbą žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ vadovas M. Maciulevičius akcentuoja, kad savo sveikata rūpintis reikia ne tik prasidėjus virusinei epidemijai ar kitai negandai. Sveikatos stiprinimas yra ilgalaikis procesas ir šitą tikslą turėtume neužmiršti nuolatos.

„Turėtume pasidžiaugti šių metų šiltos žiemos privalumais. Lietuvos daržininkai pavasarinius darbus šiemet pradėjo anksčiau nei įprastai. Šviežių pavasarinių daržovių turėsime jau greitai. Pasinaudokime šiomis sveikatą stiprinančiomis gėrybėmis. Ateikite į mobiliuosius ūkininkų turgelius, kooperatines krautuvėles „Kraitė“ ar didžiųjų prekybos centrų „Maxima“ skyrius „Linkėjimai iš kaimo“ ir stiprindami savo organizmo sveikatą duokime stiprų atkirtį virusinėms atakoms“, – tikina M. Maciulevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.