Atrado dar vieną naudingą kavos savybę: kodėl ją verta gerti su šokoladu

Apie kofeino naudą rašyta jau nekart. Ji padeda tapti ilgaamžiais, palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, apsaugo nuo nutukimo ir net silpnaprotystės.

Paaiškėjo, kodėl juodasis šokoladas taip dera su kava.<br>123rf nuotr.
Paaiškėjo, kodėl juodasis šokoladas taip dera su kava.<br>123rf nuotr.
Moterys labiausiai mėgsta kavą.<br>123rf nuotr.
Moterys labiausiai mėgsta kavą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 2, 2020, 6:38 AM

Naujas Danijos Orhuso universiteto mokslininkų tyrimas parodė dar vieną įdomų dalyką: vos vienas puodelis kavos smarkiai sustiprina mūsų jautrumą saldumui ir sumažina kartumui.

„Skirtingų asmenų chemosensorinis jautrumas labai skiriasi. Šie skirtumai apsunkina chemosensensorinę diagnostiką, taip pat ir sukūrimą patiekalo, kuris turėtų universaliai didelę hedonistinę vertę.

Siekiant užtikrinti tikslų chemosensorinės funkcijos charakterizavimą, svarbiausia yra vengti maisto ar gėrimų valandą prieš chemosensorinį tyrimą.

Tačiau moksliškai neaišku, kodėl tiek laiko prieš testavimą reikia pasninkauti, – rašė tyrimų autoriai. – Mūsų atradimai suteikė pirmus įrodymus, kaip kava paveikia trumpalaikį skonio pojūtį ir todėl tai, kaip jaučiame ir suvokiame maisto skonį, išgėrus kavos, yra svarbi gastronomijos konteksto, kartu ir chemosensorinių tyrimų įžvalga“.

Trumpalaikiai skonio ir uoslės efektai

Tyrime dalyvavo 156 asmenys. Kiekvieno jų skonis ir uoslė tirti prieš išgeriant puodelį kavos su kofeinu ir po to.

Nors nepastebėti jokie uoslės pokyčiai išgėrus kavos, tačiau skonio pojūtis buvo giliai paveiktas.

Pranešę apie pojūčius respondentai kur kas mieliau reagavo į saldžius produktus ir mažiau – į karčius. Nepanašu, kad tam poveikį turėjo kofeinas, turint galvoje, kad tas pats rezultatas gautas ir tuomet, kai tyrėjai dalyviams davė kavos be kofeino.

„Greičiausiai kai kurios karčios kavos dalelės sukūrė šį efektą. Tuo galima paaiškinti, kodėl taip malonu valgyti gabalėlį juodojo šokolado su kava. Jo skonis pasidaro gerokai švelnesniu dėl kartumo sumenkėjimo ir saldumo sustiprėjimo, – teigė tyrimų autorius Alexanderis Wieckas Fjældstadas. – Mes jau žinome, kad mūsų pojūčiai gali veikti vienas kitą, bet nuostabu buvo tai, kad mūsų saldumo ir kartumo pojūtis yra taip lengvai paveikiamas“.

Intriguojančios dinamikos, kurią sukuria skirtingos maisto medžiagos, sąveikaudamos viena su kita, atskleidžia platesnius svarbių tyrinėjimų kelius.

Patvirtinta, kad daugybę produktų, padedančių sveikai senti ir vystytis, žmones galima paskatinti gerokai dažniau vartoti, suporavus juos su jų skonį sušvelninančiais elementais.

Kava puikiai papildo tokius galingus baltymų šaltinius, kaip riešutai ar migdolai, lygiai taip pat, kaip stiklinė greipfrutų sulčių sustiprina kofeino poveikį.

„Būtų prasminga atlikti daugiau šios srities tyrimų, siekiant išsiaiškinti, kaip mes reguliuojame skonį, vartodami kaip maisto priedus cukrų ir saldumynus.

Gilesnės žinios galbūt gali būti panaudotos, sumažinant cukraus ir kalorijų kiekį maiste, kuris būtų daugeliui grupių naudingas, įskaitant tuos, kurie turi antsvorio ar serga diabetu“, – paaiškino A.Wieckas Fjældstadas.

Parengta pagal „Ladders“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.