Profesorius patarė, kokius gėrimus gerti, kad būtų ne tik gardūs, bet ir stiprintų sveikatą

Skysčiai žmogui gyvybiškai svarbesni už maistą. Jei be maisto žmogus gali išgyventi vos ne mėnesį, tai pavojų gyvybei gali kelti vos kelios be gėrimo praleistos dienos – skysčių stygius stabdo gyvybiškai svarbius mūsų organizme vykstančius procesus. 

 Šaltuoju metu populiarios tampa vaistažolių arbatos ar įvairūs antpilai.<br> 123rf nuotr.
 Šaltuoju metu populiarios tampa vaistažolių arbatos ar įvairūs antpilai.<br> 123rf nuotr.
 Ežiuolių arbata.<br> 123rf nuotr.
 Ežiuolių arbata.<br> 123rf nuotr.
 Šaltuoju metu populiarios tampa vaistažolių arbatos ar įvairūs antpilai.<br>K.Kavolėlio nuotr.
 Šaltuoju metu populiarios tampa vaistažolių arbatos ar įvairūs antpilai.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 20, 2020, 8:23 AM

Norint išlikti sveikam ne mažiau svarbu gerti sveikatai nekenkiančius, o dar geriau – juos stiprinančius gėrimus. Taip sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, vaikų gastroenterologas Liutauras Labanauskas.  

Rekomenduotų sultis, sulą ir žolelių arbatas

Pasak profesoriaus, visi sutinka, kad organizmo hidratacijai palaikyti labiausiai tinka paprastas ar mineralinis vanduo, tačiau žmonės linkę troškulį malšinti už vandenį skanesniais gėrimais. 

Kaip nesuklysti renkantis gėrimą tiems, kurie vardan jo skonio nenori aukoti sveikatos ir ar galima rasti gėrimų, kurie būtų skanūs ir nekenktų sveikatai? 

L.Labanausko teigimu, jei norisi atsigerti skaniau nekenkiant sveikatai, galima rinktis įvairių vaisių sultis, kurios pagamintos ne iš koncentratų, turinčių pridėtinių saldiklių, taip pat sulą ar įvairių žolelių antpilais pagardintą vandenį, kurį visi linkę vadinti arbata. 

„Vaisių sultys yra skanios, tačiau gali veikti specifiškai, kaip ir augalas, iš kurio jos pagamintos. Todėl vienos sultys gali stimuliuoti organizmą, labiau veikti tam tikrus organus, o kartais juos ir dirginti. 

Sula yra kur kas universalesnis gėrimas. Joje praktiškai nėra medžiagų, kurios galėtų dirginti organizmą. Priešingai – sula žmogaus organizmą veikia raminančiai. Be to, ir niekuo nepagardinta sula yra skani.

Arbata gali sustiprinti imuninę sistemą, išvalyti toksinus, ji pasižymi ir priešuždegiminėmis savybėmis. Žolelės, kurių antpilu pagardiname vandenį, turi antioksidantinių savybių, todėl toks gėrimas yra ne tik skanesnis, bet ir sveikesnis už paprastą vandenį“, – sako L.Labanauskas.

Ženšenio populiarumas blėsta

Fitoterapija – medicinos atšaka, kuri remiasi įvairių augalų panaudojimu gydant įvairias ligas – daug domėjęsis, šia tema nemažai mokslinių straipsnių parengęs, kartu su kolegomis medicinos studentams universiteto vadovėlį „Vaikų dietologija“ parašęs profesorius L.Labanauskas sako, kad žolinius preparatus, o ne vaistus dažnai skirdavęs ir savo pacientams. 

Paklaustas, kokių augalų antpilu derėtų pagardinti vandenį, profesorius sako, kad tam tiktų ežiuolių, jonažolių, bruknių, mėlynių, erškėtuogių antpilai. 

Daug kam tiktų ir ramunėlių antpilas, tačiau ramunėlės turi vidurius laisvinančio poveikio, todėl jį išbandyti panorę žmonės turėtų į tai atsižvelgti. Teigiamo poveikio turi ir ženšenis, tik, L.Labanausko teigimu, jį vartojantiems nederėtų laukti kažkokių stebuklų.

„Kažkada ženšenis buvo labai išgarsintas ir išgarbintas. Jis populiarus ir dabar, bet jau ne tiek, kad visi apie jį tik ir kalbėtų. Taip, jį vartojantys žmonės pastebi teigiamą poveikį, tačiau nė vienas dar neatjaunėjo, nors ženšenis ir buvo įvardijamas, kai jaunystės eleksyras“, – pastebėjo profesorius.

Populiarėja Lietuvoje augančios vaistažolės

Pasak L.Labanausko, pastaruoju metu vis labiau atsigręžiama į gerąsias Lietuvoje augančių augalų savybes. Ir kaip vaistažolės, ir kaip vandenį pagardinti galinčio antpilo dalis populiarėja jonažolės, ypač auga ežiuolės populiarumas. Kas tai lemia?

„Jonažolė nuo seno žinoma kaip vaistažolė, be to jos skonis tinka gėrimams pagardinti. O gerosios ežiuolės savybės jau buvo pastebėtos seniai, tačiau apie ją nebuvo daug diskutuojama, todėl šis augalas ilgai ir nepelnytai buvo kitų vaistažolių šešėlyje. Detoksikacinių savybių turinti ežiuolė valo kepenis ir inkstų kanalus, be to, šio augalo nuoviras – dar ir skanus. 

Pastebėta, kad ežiuolės stimuliuoja žmogaus imuninę sistemą, o svarbiausia – tai daro natūraliai, o ne „varo botagu“. Ežiuolės antpilu gėrimus pagardinti linkę žmonės sako, kad tokie gėrimai padeda prasidėjus gripo bei peršalimo ligų sezonui“, – sako L.Labanauskas.  

Vaistažolėmis pagardinta sula turėtų dvigubą poveikį

Ar vaistiniais augalais būtų galima gardinti ne tik vandenį, bet ir sultis bei sulą?

„Su sultimis kažko nepadarysi, nes jos ir taip pasižymi sodriu skoniu bei turi specifinių savybių, kurios išliktų dominuojančios net ir papildžius jas vaistiniais augalais. O štai sulą išties būtų galima pagardinti ežiuole, jonažole ar tuo pačiu ženšeniu. Tuomet sula būtų ir skanesnė, ir kartu stiprintų  organizmą.

Manau, kad sulai pagardinti labai tiktų ežiuolė. Tuomet turėtume dvigubą efektą. Pati sula yra labai švelnus antioksidantas, kuris valo toksinus, o ežiuolė tą poveikį labai sustiprintų. Toks gėrimas tikrai tiktų imuninei sistemai stiprinti, kad organizmas galėtų labiau pasipriešinti virusų sukeliamoms ligoms“, – sako profesorius L.Labanauskas.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.