Pamirškite papildus: 10 produktų, kurie gali sustiprinti organizmą

Ar tikrai visada reikalingi papildai? Kai kuriems žmonėms jie tikrai yra svarbūs.

Lapiniai kopūstai.<br>123rf.com nuotr.
Lapiniai kopūstai.<br>123rf.com nuotr.
Austrėse gausu svarbių maisto medžiagų, tokių kaip omega-3 riebiosios rūgštys.<br>123rf nuotr.
Austrėse gausu svarbių maisto medžiagų, tokių kaip omega-3 riebiosios rūgštys.<br>123rf nuotr.
Virti avinžirniai.<br>123rf nuotr.
Virti avinžirniai.<br>123rf nuotr.
Kopūstai – labai vertinga daržovė.
Kopūstai – labai vertinga daržovė.
Pupelės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pupelės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bananai.<br>123rf nuotr.
Bananai.<br>123rf nuotr.
 Saulėgrąžos.<br>123rf nuotr.
 Saulėgrąžos.<br>123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Brokoliai.<br>123rf nuotr.
Brokoliai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 23, 2020, 6:10 AM

Pavyzdžiui, žmonėms, vyresniems nei 50 metų, sunku gauti reikiamą vitamino B12 kiekį, o vegetarų organizme trūksta geležies, nors jie ir siekia jos gauti valgydami špinatus ir kitus augalus. 

Bet jeigu neturite jokių specialių poreikių ir sveikatos sutrikimų, galite pradėti stiprinti organizmą valgydami ne papildus, o tam tikrus produktus.

Štai 10 produktų, kurie yra geriausi tam tikrų vitaminų ar mineralų šaltiniai.

Saldžiosios bulvės – vitamino A šaltinis

Vietoje vitamino A papildų dažniau valgykite saldžiųjų bulvių. Saldžioji bulvė yra vienas sveikiausių maisto produktų planetoje. Joje gausus beta karotino – pigmento, kuris organizme ilgainiui virsta vitaminu A.

Nepamirškite, kad saldžiųjų bulvių odelėse taip pat gausu naudingų medžiagų, tad jų neišmeskite. 

Bananai ir vitaminas B6

Pati gamta mus apdovanojo puikiu užkandžiu, dovanojančiu mums vitaminą B6 – du vidutinio dydžio bananai suteikia mums 44 procentus rekomenduojamos vitamino B6 dienos normos.

Bananuose taip pat gausu kalio ir skaidulų. Kiti maisto produktai, kuriuose gausu vitamino B6, yra saulėgrąžų sėklos, pistacijų riešutai ir kalakutiena.

Pupelėse daug vitamino B9 

Viename puodelyje virtų pupelių yra 89 procentai dienos vitamino B9 (folio rūgšties) normos. Folio rūgštis yra labai svarbi medžiaga normaliai smegenų veiklai ir emocinei sveikatai, tačiau nesaikingas alkoholio vartojimas, celiakija ar uždegiminė žarnyno liga gali neigiamai paveikti jos pasisavinimą. 

Iš pupelių ruoškite mišraines ar salotų pagrindą arba ruoškite troškinius su mėsa.

Vitamino C šaltiniai

Apelsinus naudojate tik sultims spausti? Jį suvalgę gausite dar daugiau maistinių medžiagų. Vienas apelsinas per dieną aprūpins jus reikiamu vitamino C kiekiu, tačiau kartu apdovanos ir kitomis naudingomis medžiagis – kaliu ir vitaminu B1. 

Valgykite vieną kaip saldų užkandį arba gaukite vitamino C porciją vartodami saldžiąsias paprikas, paprastus ar Briuselio kopūstus.

Vitamino D šaltiniai

Negaudami saulės stokojame itin svarbaus vitamino D, kuris turi įtakos daugybei organizmo funkcijų. Laimei, saulės spinduliai nėra vienintelis vitamino D šaltinis – jo galime gauti ir sėdėdami prie pietų stalo. 

Išsikepkite riebios žuvies kepsnį, ruoškite sriubą ar užkandžius. Taip vitamino D gana daug kiaušinių tryniuose, jautienos kepenyse, pieno produktuose.

Saulėgrąžos ir vitaminas E

Nedidelė sauja saulėgrąžų sėklų suteikia pusę dienos rekomenduojamo vitamino E. Sėklose taip pat yra magnio ir seleno, dviejų mineralų, kurie slopina uždegimą organizme. 

Jei saulėgrąžų sėklos jums ne itin patinka, valgykite saldžiąsias bulves, špinatus ir migdolus, kurie taip pat yra geri vitamino E šaltiniai.

Brokoliai – vitamino K šaltinis

Brokoliai yra daržovė, kurią kiekvienam reikėtų įtraukti į valgiaraštį. Viename puodelyje virtų brokolių yra daugiau nei 200 procentų dienos vitamino K normos, šis vitaminas yra būtinas kaulų stiprumui palaikyti. 

Virkite sriubą ar troškinį, kepkite orkaitėje, ruoškite salotas. 

Avinžirniai pasižymi mangano gausa

Avinžirniai – nebrangūs, tinka įvairiems patiekalams ir tikrai skanūs. Viename puodelyje avinžirnių yra  rekomenduojama mangano ir folio dienos norma. Tad mangano tabletes pakeiskite avinžirnių humusu ar kitais patiekalais. 

Beje, avinžirniai yra vienas geriausių maisto produktų, kuriuos reikia valgyti prieš treniruotę.

Kalcis – ne tik pieno produktuose

Lapiniai kopūstai – tikras supermaistas, ir tai gali būti išsigelbėjimas visiems, kurie kenčia dėl jautrumo laktozei, todėl negali vartoti pieno produktų. 100 g apvirtų lapinių kopūstų dovanoja ketvirtadalį kasdienio kalcio normos ir pusės dienos normos vitamino C. 

Apvirkite ar apkepkite lapinius kopūstus, tuomet jie suminkštės. Ir ruoškite mėgstamus patiekalus – kiaušinienę, dėkite į sriubas ar troškinius.

Geležimi apdovanoja austrės

Nesvarbu, šviežios ar konservuotos, austrės yra vienos maistingiausių jūros gėrybių. Viename puodelyje austrių yra 17,5 gramo baltymų ir daugiau nei 100 procentų rekomenduojamos paros geležies normos. 

Parengta pagal „The Daily Meal“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.