Dažniau pasimėgaukite sūriu – rezultatai patiks visiems

Sūrio vartojimas gali sumažinti Alzheimerio ligos ir su amžiumi susijusių kognityvinių gebėjimų silpimo riziką, praneša „Daily Mail“.

Pasak mitybos specialistų, žmogaus organizmas baltymus iš sūrio pasisavina beveik geriausiai – net 99 proc.<br>123rf nuotr.
Pasak mitybos specialistų, žmogaus organizmas baltymus iš sūrio pasisavina beveik geriausiai – net 99 proc.<br>123rf nuotr.
Pasak mitybos specialistų, žmogaus organizmas baltymus iš sūrio pasisavina beveik geriausiai – net 99 proc.<br>123rf nuotr.
Pasak mitybos specialistų, žmogaus organizmas baltymus iš sūrio pasisavina beveik geriausiai – net 99 proc.<br>123rf nuotr.
Pasak mitybos specialistų, žmogaus organizmas baltymus iš sūrio pasisavina beveik geriausiai – net 99 proc.<br>123rf nuotr.
Pasak mitybos specialistų, žmogaus organizmas baltymus iš sūrio pasisavina beveik geriausiai – net 99 proc.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 29, 2020, 6:37 AM, atnaujinta Dec 29, 2020, 8:54 AM

JAV mokslininkai išanalizavo beveik 1800 žmonių mitybos įpročius ir pažintinių gebėjimų galimybes per pastarąjį dešimtmetį, siekiant nustatyti teigiamą poveikį turinčius maisto produktus.

Tyrėjai išsiaiškino, kad geriausias būdas sumažinti demencijos riziką – gyventi sveiką gyvenimo būdą ir valgyti maisto produktus, turtingus visaverčių baltymų, kurie gerina smegenų veiklą.

JAV Ajovos universiteto maisto mokslo ir mitybos katedros docentas Auriel‘as Willette išanalizavo 46–77 metų grupės britų duomenis.

Tyrimo dalyvių buvo prašoma išsamiai apibūdinti savo mitybos racioną, įskaitant vaisius, daržoves, žuvį, mėsą, sūrius, duoną, dribsnius, arbatą, kavą ir įvairius gėrimus.

Nustatyta, kad iš įvairių dalyvių vartojamų maisto produktų sūris gali labiausiai sumažinti kognityvinių gebėjimų silpimo riziką visose amžiaus grupėse.

Sūris yra vienas iš produktų, turintis daug žmogui reikalingų maistingų medžiagų.

Viena jų – baltymai, kurių žmogaus organizme negalima pakeisti jokiais kitais maistiniais komponentais.

Pasak mitybos specialistų, žmogaus organizmas sūrio baltymus pasisavina beveik geriausiai – net 99 proc.

Be baltymų, sūriuose daug A, B grupės vitaminų, mikroelementų, ypač kalcio, fosforo, todėl valgant sūrius stiprėja kaulai, gerėja smegenų veikla.

Sūryje gausu aminorūgščių, labai reikalingų audinių augimui, taip pat lipidų, suteikiančių mums energijos.

Mokslininkai pabrėžia, kad nė vienas iš tirtų maisto produktų nesuteikia visiškos apsaugos nuo ligų, tačiau teisingas ir sveikas maisto pasirinkimas gali nutolinti arba užkirsti joms kelią, rašo „Daily Mail“.

Lietuva patenka tarp daugiausiai sūrio vartojančių šalių. Statista.com duomenimis, mūsų šalies gyventojai vidutiniškai per 2020 metus suvalgė po 22,2 kg sūrio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.