Tyrimas atskleidė, kokie paprasti produktai gerokai prailgina gyvenimo trukmę

Didžiulės apimties tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 2 milijonai suaugusiųjų visame pasaulyje, patvirtino tai, ką mitybos ekspertai kalba jau dešimtmečius: valgykite vaisius ir daržoves. Iš tikrųjų jų nereikia daug, kad organizmui suteiktumėte naudos ir prailgintumėte gyvenimą. 

Vaisiai ir daržovės ne tik aprūpina organizmą vitaminais ir mineralais, bet ir yra geriausias įmanomas skaidulų šaltinis.<br> 123rf nuotr.
Vaisiai ir daržovės ne tik aprūpina organizmą vitaminais ir mineralais, bet ir yra geriausias įmanomas skaidulų šaltinis.<br> 123rf nuotr.
Vaisiai ir daržovės ne tik aprūpina organizmą vitaminais ir mineralais, bet ir yra geriausias įmanomas skaidulų šaltinis.<br>123rf nuotr.
Vaisiai ir daržovės ne tik aprūpina organizmą vitaminais ir mineralais, bet ir yra geriausias įmanomas skaidulų šaltinis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 16, 2021, 6:10 AM

Tačiau, pasirodo, ne visos daržovės ar vaisiai yra tokie naudingi.

Studijoje, kurios rezultatai paskelbti žurnale „Circulation“, buvo apžvelgti 26 tyrimų, atliktų 29 šalyse, duomenys. Jų metu buvo tirti 1,9 milijono žmonių valgymo įpročiai.

Tyrėjai nustatė, kad tie, kurie per dieną suvalgydavo penkias vaisių ir daržovių porcijas – ypač tris daržovių ir dvi vaisių, patyrė mažiausią mirties riziką. Nėra jokių duomenų, kad valgant daugiau nei penkias porcijas ši nauda būtų atitinkamai didesnė.

Tyrime dalyvavusiems žmonėms, vartojusiems bent penkias porcijas daržovių ir vaisių, mirties rizika dėl bet kokių ligų ar sutrikimų buvo 13 proc. mažesnė. Daržovės ir vaisiai ypač naudingi sergant kvėpavimo takų ligomis – daržovės ir vaisiai net 35 proc. sumažino mirties riziką dėl tokios būklės, kaip lėtinė obstrukcinė plaučių liga. 

Tiesa, naudingi ne bet kokie vaisiai ar daržovės.

Paaiškėjo, kad vaisių sultys ar krakmolingos daržovės, pavyzdžiui, bulvės, žirniai, kukurūzai nėra tokie naudingi, lyginant su daugiau vitaminų turinčiomis gamtos dovanomis, tokiomis, kaip žalios lapinės daržovės, citrusiniai vaisiai ir uogos.

Daugelis žmonių, išgirdę apie penkias porcijas, įsivaizduoja, kad tiek neįmanoma suvalgyti. Iš tiesų  vaisių ir daržovių porcijos yra mažesnės nei manote. 

Štai keletas vienos porcijos dydžio pavyzdžių:

  • pusė avokado;
  • 5 brokolio žiedynai;
  • 16 vynuogių; 
  • 1 nedidelis bananas; 
  • 4 didelės braškės; 
  • 1 dubenėlis salotų ar kitų žalialapių daržovių; 
  • pusė didelės raudonosios paprikos; 
  • 1 vidutinio dydžio obuolys; 
  • 1 kivis; 
  • 7 vyšniniai pomidorai.

Nors tyrimas parodė, kad penkios porcijos yra reikiamas kiekis, kuris prailgintų gyvenimo trukmę, tai dar nereiškia, kad valgydami daugiau nesuteiksite kitos naudos sveikatai, teigia amerikietis mitybos specialistas Johnas Bagnulo. 

Jo teigimu, žarnyno sveikata yra ypač svarbi ir neatsiejama nuo geros savijautos, pradedant geresniu virškinimu, stipesniu imunitetu ir džiugesne nuotaika, o vaisiai ir daržovės – geriausi žarnyno sveikatos draugai.

„Vaisiai ir daržovės ne tik aprūpina organizmą vitaminais ir mineralais, bet ir yra geriausias įmanomas skaidulų šaltinis, – sako jis. – Jeigu sąžiningai – daugiau nei penkios vaisių ir daržovių porcijos neturi jokių trūkumų ir nepageidaujamo poveikio.“

Parengta pagal „Eat this“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.