Šie riešutai ne veltui garbinami jau tūkstančius metų: štai kuo jie naudingi Pudingo receptas

Pistacijos – vieni labiausiai visame pasaulyje pamėgtų riešutų. Jas skanu valgyti vienas, kaip užkandį, bet taip pat jos savo ypatingu egzotišku skoniu praturtina įvairiausius patiekalus. Pistacijos pasižymi skaidulų, mineralų ir gerųjų riebalų gausa. 

Tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. <br> 123rf nuotr.
Tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. <br> 123rf nuotr.
 Pistacijų pudingas.<br> 123rf nuotr.
 Pistacijų pudingas.<br> 123rf nuotr.
Tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. <br> 123rf nuotr.
Tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 17, 2021, 10:20 AM

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas sako, kad pistacijos – mėgstamas ne tik pikantiškų patiekalų, bet ir desertų ingredientas. 

Pamėgtos dar Senovės Romos laikais 

Pistacijos – išskirtinio skonio ir išvaizdos riešutas. Irane jas vadina besišypsančiu riešutu, Kinijoje  – laimingu riešutu. Dar kai kuriuose pasaulio kampeliuose galima išgirsti ir žaliųjų migdolų pavadinimą. Pistacijos paplitusios Kanarų salose, Šiaurės Vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, Centrinėje ir Rytų Azijoje, taip pat ir Šiaurės Amerikos pietinėje dalyje“, – pasakoja T.Lauvray.

Šie riešutai plačiai naudojami Azijos šalių, ypač Kinijos virtuvėje. Jos mėgstamos Turkijoje, Graikijoje, Irane, Italijoje. Anot eksperto, šie riešutai itin vertinami ir lietuvių. Ir ne veltui – pistacijos yra puikus baltymų, skaidulų, magnio ir fosforo šaltinis. Taip pat jose yra gausu vitamino B6, vario ir mangano. 

Ypatingas yra ne tik šių riešutų skonis, bet ir ryškiai žalia spalva. Pasirodo, kad tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. 

Būtent dėl didelės naudos sveikatai ir išskirtinio skonio pistacijos yra vartojamos jau apie 9 tūkstančius metų. Pasakojama, kad italai pistacijas valgyti ir naudoti kulinarijoje pradėjo dar Senovės Romoje. 

Pistacijos – tikras energijos užtaisas, o per dieną jų suvalgyti patariama apie saują. Tiesa, geriausiai jas vartoti ne sūdytas ar kitaip apdorotas – o žalias, mat taip jos išlaiko geriausias savybes. 

Tinkamai vartojamos pistacijos didina energijos kiekį, gerina smegenų ir širdies veiklą, padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, kraujospūdį ir cholesterolį, o kadangi jose yra gausu vitamino B6 bei magnio – šie riešutai siejami ir su kokybišku miegu. 

Dievinamos ir desertuose 

Kaip pasakoja T.Lauvray, šiuo metu pistacijos yra dažnai naudojamos ir kaip pikantiškų patiekalų, ir desertų pagardas: jų neretai dedama į duoną, salotas, jos naudojamos gaminant pesto ar kitus padažus, riešutų sviestą, granolą, smulkintomis pistacijomis gardinami netgi makaronai, vištienos patiekalai ar ryžiai. 

Šis ingredientas ypatingai mėgstamas ir desertų gamyboje: pistacijų kremais, smulkintais riešutais ar įdarais gardinami keksiukai, pyragai, įvairiausi sausainiai. Taip pat be pistacijų neįsivaizduojamas turkiškas desertas baklava. Indijoje mėgstama pistacijomis pagardinti tradicinius jų šalies pudingus. Na, o vienas iš mėgstamiausių desertų pasaulyje – itališki ledai su pistacijomis.

Pistacijos yra vertinamos dėl unikalaus, šiek tiek saldaus skonio, taip pat kulinarų, konditerių bei maisto gaminimo mėgėjų pamėgtos ir dėl žalio atspalvio, kurio jos suteikia įvairiems desertams ir kitiems patiekalams. Kalbant apie desertus – dažniausiai naudojamos žalios pistacijos, tačiau jas galima naudoti ir sūdytas, tuomet desertas įgaus dar išskirtinesnio skonio“, – pasakoja T.Lauvray. 

Konditerijos ekspertas siūlo ir pistacijų pudingo receptą, kuris puikiai tiks atsigaivinti ir pasaldinti saulėtą dieną. 

Pistacijų pudingas

Reikės: 

  • 1 puodelio nesūdytų pistacijų  
  • ½ puodelio cukraus
  • 2 puodelių pieno
  • 1 didelio kiaušinio  
  • 2 didelių kiaušinių trynių
  • 2 šaukštų kukurūzų krakmolo
  • šaukštelio druskos
  • 2 šaukštų  sviesto
  • ¼ šaukšto vanilės ekstrakto
  • plaktos grietinėlės 

Kaip gaminti 

Pirmiausia į smulkintuvą supilkite pistacijas ir malkite maždaug apie 3-4 minutes. Tuomet ten įpilkite cukraus ir 2 šaukštus pieno. Viską dar kartą smulkinkite tol, kol susidarys į pastą panaši masė. Gautą pastą sumaišykite su likusiu pienu ir dideliame puode ant vidutinės ugnies virkite viską maišydami, kad neliktų jokių gumuliukų. Kol pudingas kaitinamas, į smulkintuvą įpilkite likusio cukraus, įmuškite kiaušinį, sudėkite jo trynius, kukurūzų krakmolą ir įberkite druskos. Viską vėl gerai išmaišykite. Baigus maišyti į gautą mišinį lėtai maišydami įpilkite ½ puodelio šilto pieno. 

Gautą mišinį supilkite į puodą, kuriame virė pienas ir pistacijų pasta. Viską virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol pudingas pradės burbuliuoti ir tirštėti. Tuomet puodą nuimkite nuo ugnies, sudėkite sviestą ir vanilės ekstraktą. Viską maišykite, kol sviestas ištirps. 

Galiausiai pudingą padalinkite porcijomis, sudėkite į indelius, juos uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą, geriausia pudingą šaldytuve laikyti apie 4 valandas. Kai pudingas sustings – papuoškite jį plakta grietinėle ir smulkintomis pistacijomis. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.