Kankina išsausėjusi oda? Vienas produktas, kurį būtina įtraukti į mitybą

Pastebėti odos išsausėjimą nesudėtinga: juntamas odos tempimas, pastebimas pleiskanojimas, padidėja odos jautrumas įvairiems dirgikliams, odą peršti.

Tinkamai parinktos kosmetikos priemonės gali pagerinti odos būklę, tačiau rūpinimasis savo oda prasideda nuo rūpinimosi bendra savo organizmo būkle.<br>123rf nuotr.
Tinkamai parinktos kosmetikos priemonės gali pagerinti odos būklę, tačiau rūpinimasis savo oda prasideda nuo rūpinimosi bendra savo organizmo būkle.<br>123rf nuotr.
Tinkamai parinktos kosmetikos priemonės gali pagerinti odos būklę, tačiau rūpinimasis savo oda prasideda nuo rūpinimosi bendra savo organizmo būkle.<br>123rf nuotr.
Tinkamai parinktos kosmetikos priemonės gali pagerinti odos būklę, tačiau rūpinimasis savo oda prasideda nuo rūpinimosi bendra savo organizmo būkle.<br>123rf nuotr.
Tinkamai parinktos kosmetikos priemonės gali pagerinti odos būklę, tačiau rūpinimasis savo oda prasideda nuo rūpinimosi bendra savo organizmo būkle.<br>123rf nuotr.
Tinkamai parinktos kosmetikos priemonės gali pagerinti odos būklę, tačiau rūpinimasis savo oda prasideda nuo rūpinimosi bendra savo organizmo būkle.<br>123rf nuotr.
 Kankina išsausėjusi oda? Vienas produktas, kurį būtina įtraukti į mitybos racioną.
 Kankina išsausėjusi oda? Vienas produktas, kurį būtina įtraukti į mitybos racioną.
 Kankina išsausėjusi oda? Vienas produktas, kurį būtina įtraukti į mitybos racioną.
 Kankina išsausėjusi oda? Vienas produktas, kurį būtina įtraukti į mitybos racioną.
Daugiau nuotraukų (6)

Kauno technologijos universitetas

Jul 1, 2021, 7:00 AM, atnaujinta Jul 1, 2021, 8:18 AM

Odos sausumas gali būti bendrinis arba lokalus. Esant vitaminų trūkumui ar sergant kai kuriomis ligomis, vartojant medikamentus, išsausėti gali viso kūno oda. Tuo tarpu lokalus odos išsausėjimas dažniausiai turi labai konkrečias, nesunkiai atsekamas priežastis. Pavyzdžiui, rankų oda žiemos metu dažnai sausėja dėl šalčio poveikio, vasarą – dažnai mirkant rankas vandenyje ar dirbant sode. Jei sausėja tik veido oda, galbūt naudojate netinkamas kosmetikos priemones ar per dažnai valote veidą ir nuplaunate apsauginį lipidų sluoksnį.

Jei išsausėjusios odos priežastis yra išorinio pobūdžio, – saulės poveikis, netinkama kosmetika, bendras drėgmės trūkumas namuose – išspręsti odos problemas nebus sudėtinga, tereikia pašalinti odai neigiamą įtaką darančius veiksnius. Sudėtingiau problemą spręsti, jeigu ji kyla iš vidaus, pavyzdžiui, jei organizmui trūksta būtinų maistinių medžiagų, mineralų ir vitaminų.

Tinkamai parinktos kosmetikos priemonės gali pagerinti odos būklę, tačiau rūpinimasis savo oda prasideda nuo rūpinimosi bendra savo organizmo būkle. Juk oda – tai žmogaus organizmo veidrodis. Jei organizmas bus sveikas, oda taip pat bus sveika ir atsparesnė neigiamam poveikiui. O organizmo sveikata prasideda nuo subalansuotos, sveikatai palankios mitybos.

Jūrinė žuvis – nepamainomas pagalbininkas išsausėjusiai odai

Svarbiausias sveikatai palankios mitybos principas – išlaikyti balansą ir aprūpinti organizmą visomis būtinomis maistinėmis medžiagomis. Tačiau susidūrus su išsausėjusios odos problema, į savo mitybos racioną būtina įtraukti riebios jūrinės žuvies.

Kuo ypatinga jūrinė žuvis? Joje gausu Omega-3 riebiųjų rūgščių, svarbių odos sveikatai ir grožiui. Jei norite, kad oda būtų elastinga ir sudrėkinta, Omega-3 riebiosios rūgštys jai yra būtinos. Iš tiesų odos sausėjimas yra viena dažniausių Omega-3 riebiųjų rūgščių trūkumo organizme pasekmių. Šios polinesočiosios riebalų rūgštys, patekusios į organizmo ląstelių membranas, padidina jų elastingumą, padeda odos ląstelių membranoms palaikyti odos barjerines funkcijas, stiprina kolageno sluoksnį, taigi saugo odą nuo dehidratacijos ir raukšlių atsiradimo, mažina uždegiminius procesus ir saugo odą nuo galimo paraudimo ar spuogelių, gali sumažinti odos jautrumą žalingiems saulės spinduliams.

Taip pat riebioje žuvyje esantys polinesotieji riebalai padeda išsaugoti raumenų tonusą, lėtina natūralius odos glebimo procesus, maitina plaukų folikulus, skatina jų augimą, stabdo retėjimą ir padeda atstatyti sveiką plauko struktūrą. Taigi Omega-3 riebiosios rūgštys naudingos visam kūnui.

Riebi žuvis yra ir vieno svarbiausių odai naudingų antioksidantų – vitamino E – šaltinis. Pakankamas šio vitamino kiekis organizme padeda saugoti odą nuo laisvųjų radikalų ir organizme vykstančių uždegiminių procesų daromos žalos. Jūrinėje žuvyje esantis jodas padeda odos ląstelėms atsinaujinti, o vitaminas D, kurio gausu lašišoje, silkėje ir menkių kepenėlėse, ne tik slopina uždegiminius procesus ir saugo odą nuo neigiamo aplinkos daromo poveikio, bet ir padeda gydyti odos žaizdeles.

Odai vertingi ir žuvyje bei jūros gėrybėse esantys baltymai. Baltymus sudarančios amino rūgštys yra odai svarbių keratino, kolageno ir elastino statybinė medžiaga. Organizmui pritrūkus kolageno ir elastino, oda greičiau sensta, raukšlėjasi. Amino rūgštys padeda odai atsistatyti, sulaiko ląstelėse drėgmę, saugo nuo žalingo saulės poveikio odai, palaiko odos mikrobiomą.

Kokią žuvį valgyti?

Jei norite aprūpinti organizmą reikiamu Omega-3 riebiųjų rūgščių kiekiu, į kasdienės mitybos racioną įtraukite riebesnių jūrinių žuvų – ančiuvių, silkės, skumbrės, lašišos, sardinių, upėtakio, tuno, taip pat menkės. Pasimėgaukite austrėmis, krabais, midijomis. Šios žuvys bei jūros gėrybės padės aprūpinti organizmą ir baltymais bei amino rūgštimis, vitaminu D ir jodu.

Žuvies ir jūros gėrybių per savaitę rekomenduojama suvalgyti bent jau 300-450 gramų, iš jų 200 gramų turėtų būti riebi žuvis. Rinkitės kuo įvairesnę žuvį: vienoje bus daugiau gerųjų riebalų ir odai naudingų vitaminų, kita bus puikus baltymų ir mineralų šaltinis.

Gamindami patiekalus su žuvimi stenkitės įtraukti ir kitų išsausėjusiai odai naudingų produktų. Žuvį gardinkite šviežiai spaustomis citrinos sultimis, kuriose gausu antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčio vitamino C, padedančio palaikyti normalų kolageno susidarymą, turinčio teigiamos įtakos prevencijoje prieš ankstyvą odos senėjimą. Garnyrui rinkitės pomidorus, kuriuose yra visų pagrindinių karotinoidų, padedančių saugoti odą nuo žalingų saulės spindulių, lėtinančių odos senėjimo procesus; taip pat brokolių, kuriuose yra odai naudingo cinko, vitamino A ir vitamino C.

Siūlome jums išbandyti kelis gardžių ir odos grožiui naudingų patiekalų receptus.

Kepta lašiša su greipfrutų padažu (4 porcijoms)

Patiekalui reikės:

  • 500 gramų lašišos filė be odelės (4 gabaliukų)
  • 8-10 lapelių šviežių bazilikų
  • 2 vidutinio dydžio raudonųjų greipfrutų
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 valgomųjų šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 2 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus
  • 2 arbatinių šaukštelių medaus
  • 1 arbatinio šaukštelio malto imbiero
  • Žiupsnelio kajeno pipirų
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Lašišos filė gabaliukus pagardinkite druska, dėkite ant kepimo popieriaus ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite maždaug 15 minučių, priklausomai nuo lašišos storio.

Kol lašiša kepa, pasiruoškite greipfrutinį padažą. Vieną greipfrutą nulupkite, išgliaudykite ir iš jo minkštimo išspauskite sultis, o kitą greipfrutą nulupkite, išimkite minkštimą (turi nelikti baltos minkštimo odelės) ir kiekvieną skiltelę perpjaukite pusiau. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite nedidelę keptuvę, įpilkite aliejaus ir maždaug vieną minutę pakepinkite smulkintus česnakus. Suberkite imbierą, supilkite greipfrutų sultis ir medų, pagardinkite žiupsneliu kajeno pipirų. Maišydami kaitinkite padažą maždaug 10 minučių (turėtų nugaruoti maždaug pusė padažo), tuomet įpilkite citrinų sulčių, pagardinkite druska pagal skonį. Padažą išmaišykite ir perpilkite į indelį. Į padažą sudėkite greipfrutų skilteles ir smulkintą baziliką.

Iškepusią lašišą sudėkite į lėkštes, užpilkite greipfrutinio padažo ir skanaukite. Prie patiekalo puikiai tinka smulkus virtas kuskusas, gardintas provanso žolelėmis ir gabalėliu sviesto.

Portugališkas žuvies ragu (4 porcijoms)

Patiekalui reikės:

  • 700 gramų dryžuotojo ešerio be odelės
  • 2 lauro lapų
  • 1 žaliosios paprikos
  • 1 indelio konservuotų pomidorų
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 arbatinių šaukštelių maltos saldžiosios paprikos
  • Žiupsnelio smulkintų šviežių kalendrų
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Pasiruoškite patiekalui reikalingus ingredientus. Žuvį supjaustykite maždaug 5 centimetrų gabaliukais. Daržoves nuplaukite ir nusausinkite. Nuluptus svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, česnakus susmulkinkite, o paprikas pjaustykite plonomis juostelėmis. Konservuotus pomidorus taip pat susmulkinkite.

Didelėje keptuvėje įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus, sumeskite į aliejų lauro lapelius ir suberkite maltą saldžiąją papriką – maišydami pakaitinkite maždaug 30 sekundžių, kad aliejus sugertų skonius. Tuomet sudėkite juostelėmis pjaustytą žaliąją papriką, smulkintą svogūną, česnaką ir pomidorus su skysčiu, įberkite šviežių smulkintų kalendrų, šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų. Viską pamaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite maždaug 10 minučių.

Įpilkite vieną stiklinę vandens, sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Pasūdytą ir maltais juodaisiais pipirais pagardintą žuvį dėkite į keptuvę, kurioje troškinasi daržovės, uždenkite dangčiu ir leiskite pasitroškinti dar 5-7 minutes. Žuviai išsitroškinus paragaukite, ar padažui ir daržovėms netrūksta druskos. Jei reikia, dar šiek tiek pasūdykite.

Paruoštą ragu sudėkite į lėkštes, apšlakstykite likusiu alyvuogių aliejumi ir pabarstykite smulkintomis šviežiomis kalendromis. Paskrudinkite šiek tiek baltos duonelės ir skanaukite.

Kepta lašiša su žiediniais kopūstais (4 porcijoms)

Patiekalui reikės:

  • 500 gramų lašišos filė (gali būti kita jūrinė žuvis)
  • 60 gramų sviesto
  • 1 citrinos, pjaustytos ketvirčiais
  • 1/2 žiedinio kopūsto
  • 1/4 stiklinės smulkintų migdolų
  • 1/4 stiklinės šviesių razinų
  • 1/4 stiklinės smulkintų šviežių petražolių
  • 1 valgomojo šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Lašišą supjaustykite į 4 lygias dalis, kiekvieną gabaliuką pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek sviesto ir pakepinkite lašišą iš vienos pusės maždaug 3 minutes. Apkeptą lašišą dėkite ant kepimo skardos (apkepinta pusė turi būti apačioje) ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite maždaug 10 minučių.

Kol lašiša kepa, ant vidutinės kaitros keptuvėje įkaitinkite likusį sviestą. Sudėkite smulkintą žiedinį kopūstą ir kepinkite maždaug 6 minutes, kol jis suminkštės. Suberkite smulkintus migdolus, razinas, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Kepinkite dar 2 minutes, kad riešutai spėtų šiek tiek paskrusti.

Į lėkštes sudėkite iškepusią lašišą ir žiedinius kopūstus su riešutais ir razinomis. Žuvį apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite su gabalėliu citrinos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.