Šiaulietės eksperimentas šokiravo tūkstančius: išvydę šias nuotraukas, atsisakysite kai kurių produktų

Tikriausiai ne kartą esate girdėję raginimų vartoti mažiau cukraus ar visai jo atsisakyti. Tačiau kaip susigaudyti, kiek iš tikrųjų jo yra jūsų mėgstamiausiame maiste, kai pradėjus skaityti produktų etiketes nuo skaičių ima raibti akys? Štai šiaulietė Agnė Gumuliauskienė (29 m.) prieš dvejus metus nusprendė cukraus kiekį maiste vaizduoti cukraus kubelių piramidėmis. Stebinančiais rezultatais ji pasidalijo socialiniame tinkle, kuriame jos atradimus jau stebi tūkstančiai žmonių.

 Šiaulietė Agnė prieš dvejus metus nusprendė cukraus kiekį maiste vaizduoti cukraus kubelių piramidėmis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šiaulietė Agnė prieš dvejus metus nusprendė cukraus kiekį maiste vaizduoti cukraus kubelių piramidėmis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šiaulietė Agnė prieš dvejus metus nusprendė cukraus kiekį maiste vaizduoti cukraus kubelių piramidėmis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šiaulietė Agnė prieš dvejus metus nusprendė cukraus kiekį maiste vaizduoti cukraus kubelių piramidėmis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Kinder kiaušinis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Kinder kiaušinis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vafliai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vafliai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Sultys.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Sultys.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Džiovinti bananai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Džiovinti bananai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Čiulpinukas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Čiulpinukas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Liucija Ališauskaitė

Sep 18, 2021, 9:18 AM, atnaujinta Sep 20, 2021, 11:36 AM

„Pradėjus skaityti produktų etiketes, natūraliai kilo mintis visą randamą cukrų pavaizduoti vizualiai. Geriausiai tai pavyko kubelių pagalba. Taip pradėjau dėlioti cukraus piramides“, – prisiminė pašnekovė.

Rezultatai sukėlė šoką

Atidžiau stebėti cukraus kiekį maiste moteris pradėjo, kai jos dukrelei buvo vieneri. Norėdama, kad mergaitės mityba būtų kuo sveikesnė ir naudingesnė, Agnė ėmė domėtis perkamų produktų maistine verte ir pasiryžo išsiaiškinti, kiek cukraus jos šeima suvalgo.

„Dažnai neteisingai galvojama, kad cukraus yra tik saldumynuose. Deja, tiesa kiek kitokia. Cukraus gausu įvairiuose produktuose“, – komentavo moteris.

Ji neslėpė – atradimai nemenkai šokiravo. Agnė teigė niekada nesusimąsčiusi, koks didelis cukraus kiekis yra jos šeimos mėgstamuose produktuose, kol to nepamatė savo akimis.

„Jei mažą jogurto indelį galima suvalgyti 3–4 šaukštais, tai greta sudėliotus 6–8 cukraus kubelius tektų kramtyti kur kas ilgiau“, – svarstė ji.

Savo eksperimento rezultatus šiaulietė paskelbė „Instagram“ paskyroje „cukraus_kubeliai“, kurioje greitai sulaukė netikėto dėmesio. Matydama augantį sekėjų skaičių, Agnė nusprendė neapleisti šios veiklos ir karts nuo karto pasidalyti įvairių produktų sudėties analizėmis.

Cukraus kiekio apskaičiavimas

Moteris pasakojo cukraus kiekį maisto produktuose apskaičiuojanti pagal nurodytą energetinę vertę etiketėje. Pagal tai, kiek 100 gramų produkto yra angliavandenių ir kiek iš jų cukraus, procentais apskaičiuojamas visos pakuotės cukraus kiekis. Agnė atkreipė dėmesį, kad jos eksperimente naudojami kubeliai yra 2 gramų.

„Skaičiuojamas tiek natūralus, tiek pridėtinis cukrus. Žinoma, visada pabrėžiu, kur yra tik natūralus cukrus ar kur jo daugiau. Šviežiose daržovėse bei vaisiuose visuomet bus tik natūralus cukrus. Taip pat yra ir su pieno produktais be priedų. Tik svarbu nepamiršti, kad tiek natūralus, tiek pridėtinis cukrus įsiskaičiuoja į bendrą paros cukraus normą.

Tikrai kiekvienas gali savo jėgomis apsiskaičiuoti konkrečius cukraus kiekius produktuose. Etiketėse viskas pakankamai aišku. Kuo vėliau etiketėje paminimas cukrus, tuo jo ten mažiau“, – aiškino pašnekovė.

Miesto bibliotekoje specialiste dirbanti moteris juokavo, kad savo „Instagram“ paskyroje, kaip ir darbe, ji užsiima tam tikra edukacine veikla. Paklausta, ar daug laiko užima dalijimasis informacija socialiniame tinkle, moteris teigė, kad ilgiausiai trunka ne įrašų skelbimas, o produktų fotografavimas.

„Tiesa, fotografavimo procesas užima šiek tiek laiko, ypač jei cukraus kiekis didelis. Todėl stengiuosi vienu kartu pasidaryti kuo daugiau skirtingų produktų fotografijų“, – veiklos užkulisiais dalijosi ji.

Labiausiai nustebinę produktai

Agnė pasakojo, kad savo eksperimentams renkasi tokius produktus, kuriuos pati dažnai valgo, arba kurie savo sudėtimi domina jos socialinio tinklo sekėjus.

„Tai gana populiarios prekės, kurias dažnai perkame visi ir kartais net nesusimąstome apie cukrų juose“, – pridūrė ji.

Pasak pašnekovės, labiausiai ją nuvylė vaikų ir kūdikių maistas – įvairiuose trapučiuose bei sausainiuose, skirtuose vaikams nuo 6 mėnesių, pasirodė gausu pridėtinio cukraus. Tačiau ne ką mažiau nuostabos moteriai sukėlė ne tik mažamečiams skirtų produktų sudėtis.

„Vienas iš nustebinusių produktų buvo kečupas. Atrodo, tai tiesiog pomidorų padažas, nors akivaizdu, kad ten turi būti cukraus dėl gamybos principų. Vis dėlto 500 gramų pakuotėje yra net 43 gramai cukraus. Vienu šaukštu padažo suvartojame virš 4 gramų cukraus. Tačiau vieno kečupo nevalgome, tai tik pagardas. Tad vieno patiekalo cukraus kiekis labai lengvai išauga.

Taip pat įdomus pavyzdys galėtų būti vynuogės. Visiškai natūralus produktas, tačiau 100 gramų vynuogių yra 15 gramų cukraus. Taip, tai yra ne pridėtinis cukrus, jose gausu kitų vitaminų ir naudingų medžiagų, bet vienu kartu suvalgome tikrai daugiau ir paros norma sparčiai pildosi“, – nurodė Agnė.

Moteris pridūrė, kad Europos Sąjungoje rekomenduojama cukraus paros norma yra 90 gramų, o pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas – 50 gramų. Vaikams šis kiekis – perpus mažesnis. Anot pašnekovės, svarbu atkreipti dėmesį, kad į šiuos skaičius įeina visos cukraus išraiškos – natūralus, pridėtinis bei tam tikri saldikliai.

Pakeitė mitybos įpročius

Agnė atviravo, kad pradėjus atidžiau stebėti suvartojamo cukraus kiekį produktuose pasikeitė tiek šeimos, tiek jos pačios mitybos įpročiai. Ir nors nėra produkto, kurio ji būtų visiškai atsisakiusi, pasak moters, užsinorėjusi šokoladuko, ji vis dažniau susimąsto, ar tikrai verta tenkinti šią užgaidą.

„Dabar dažniau paskaitome etiketes ant pakuočių ir renkamės produktus, kuriuose daugiau natūralaus cukraus. Su vyru, pirkdami džiovintus vaisius, atkreipiame dėmesį, kad šie nebūtų cukruoti. Pieno produktus renkamės be priedų, patys paskanindami šviežiomis uogomis, vaisiais. Stengiamės, kad suvartojamas cukrus būtų natūralus bei naudingas“, – aiškino ji.

Šiaulietė džiaugėsi, kad jai pradėjus skelbti savo eksperimento rezultatus artimieji taip pat pradėjo labiau domėtis maisto sudėtimi.

„Sulaukiu įvairių pasiūlymų, kuo reiktų pasidalinti savo „Instagram“ paskyroje. Vyksta šiokia tokia cukraus „medžioklė“ parduotuvių lentynose“, – šyptelėjo Agnė.

Palaikymo ir toliau dalytis savo atradimais Agnė sulaukia ir iš nepažįstamų žmonių, kurie su nekantrumu laukia moters įrašų socialiniame tinkle.

„Vasaros metu šiek tiek rečiau dalinausi informacija, tad sulaukiau ne vieno paraginimo sugrįžti į ritmą. Labai džiugina tai, kad mano paskyros sekėjai vieni su kitais dalijasi informacija, siūlo eksperimentams savo vartojamus produktus.

Labai smagu, kai mano paskyra dalijasi ir žinomi Lietuvos žmonės. Daugeliui tai yra labai aktuali informacija. Tuo labiau, kad pateikiu tik faktus, kurie ir taip skelbiami ant kiekvieno produkto, tik ne visi juos skaitome“, – teigė ji.

Agnė atskleidė ateityje planuojanti savo kuriamą turinį padaryti dar naudingesnį ir išsamiau dalytis informacija ne tik apie cukrų.

„Norisi dar plačiau ir išsamiau papasakoti apie šalia mūsų esantį maistą. Apžvelgti ne tik cukrų, bet, galbūt, pasiūlyti ir daugiau alternatyvų vieniems ar kitiems produktams“, – planus dėstė pašnekovė.

Stebėti Agnės eksperimentus galite jos „Instagram“ paskyroje „cukraus_kubeliai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.