Pasakė, kurie sūriai naudingi metantiems svorį, o kurie pavojingi turintiems aukštą kraujospūdį

Sūrio populiarumas – neginčijamas. Jo rūšių yra tiek daug, kad mėgstamiausią gali išsirinkti bet kas.

 Nors sūryje yra daug baltymų, kalcio, vitaminų ir nepakeičiamų aminorūgščių, jis taip pat yra kaloringas produktas, kuriame daug riebalų ir druskos.<br>123rf
 Nors sūryje yra daug baltymų, kalcio, vitaminų ir nepakeičiamų aminorūgščių, jis taip pat yra kaloringas produktas, kuriame daug riebalų ir druskos.<br>123rf
Sūriai.<br>123rf
Sūriai.<br>123rf
Rikota.<br>123rf nuotr.
Rikota.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 6:04 AM

O ar sveika valgyti sūrį – dėl to galima ir pasiginčyti. Nors sūryje yra daug baltymų, kalcio, vitaminų ir nepakeičiamų aminorūgščių, jis taip pat yra kaloringas produktas, kuriame daug riebalų ir druskos, rašo cnn.com.

„Jei mėgstate sūrį, tai gali būti geras baltymų šaltinis. Taip pat tai gali būti geras kalcio šaltinis. Tačiau valgant jį nereikėtų padauginti, nes tiesiog gausite per daug kalorijų“, – sakė dietologė, Niujorko maisto laboratorijos direktorė Lourdes Castro Mortillaro.

Pasak jos, sūryje esantys baltymai yra gera alternatyva baltymams, gautiems iš mėsos, nes jie yra gyvūninės kilmės ir juose yra visų organizmui reikalingų nepakeičiamų aminorūgščių, kurių jis negali pasigaminti pats.

Tad sūris – visaverčių baltymų šaltinis.

O kuris sūris yra pats sveikiausias? Atsakymas priklauso nuo jūsų kūno ir mitybos poreikių, tačiau yra keletas bendrų ekspertų patarimų.

Rikota

Tiek C.Mortillaro, tiek dietologė Emily Martorano sutinka, kad rikota būtų sūrių nugalėtoja sveikatos kategorijoje.

Išvertus sūrio pavadinimą tai reiškia „vėl virti“ – autentiška rikota gaminama apdorojant išrūgas, likusias gaminant, pavyzdžiui, avies pieno sūrį.

Rikotoje yra daug baltymų, kuriuos organizmas lengvai pasisavina.

„Išrūgų baltymai yra viena iš lengviausiai pasisavinamų baltymų formų ir juose yra labai daug amino rūgščių“, – sakė E.Martorano. Tai yra geriausias pasirinkimas tiems, kurie nori auginti raumenis, stiprinti jėgą, kartu tirpdyti riebalus ir mesti svorį.

Kietieji sūriai

Dietologės mano, kad kietieji ar puskiečiai sūriai, tokie kaip parmidžanas, pekorinas ar Gaudos sūris taip pat yra vieni sveikiausių pasirinkimų, kai sūriai vartojami saikingai.

Kadangi juose yra mažiau vandens ir jie yra labiau koncentruoti, kietuose sūriuose yra daugiau kalcio. Taip pat tokie sūriai geri tuo, kad žmonės pasisotina suvalgę mažiau, todėl sumažėja grėsmė padauginti šio kaloringo produkto.

Tačiau kietuosiuose sūriuose gali būti daugiau druskos nei minkštesniuose, nes jie yra labiau koncentruoti.

„Jei sergate hipertenzija arba jums tikrai reikia kontroliuoti natrio suvartojimą, turite inkstų problemų, tikriausiai būtų geriau rinktis minkštesnį sūrį“, – patarė C.Mortillaro.

Geriausias sūris svorio kontrolei

Jei siekiate kontroliuosi kūno svorį, labai svarbūs baltymai. Jie ilgiau išlaiko sotumą ir padeda auginti raumenis.

Sūriai, kuriuose yra daug baltymų ir mažiau riebalų, yra puiki galimybė žmonėms, norintiems kontroliuoti savo svorį.

Pasak E.Martorano, geras būdas nustatyti, kurie sūriai patenka į šią kategoriją, yra atsižvelgti į baltymų ir kalorijų santykį: jis turi būti 1:10.

„Kiekvienam 100 kalorijų turi tekti bent 10 gramų baltymų – šis rodiklis rodo, ar tai geras baltymų šaltinis ir savo ruožtu sveikesnis sūris“, – aiškino ji.

Ji rekomenduotų neriebų šveicarišką sūrį, neriebų čederį ir rikotą.

Sūris, kurio reikia vengti

Jei įmanoma, venkite perdirbtų produktų, įskaitant sūrį – tad nereikėtų dažnai valgyti, pavyzdžiui, lydyto sūrio. Tokiuose gaminiuose gali būti mažai baltymų, tačiau daug druskos, riebalų, o kartu – kalorijų.

Mitybos tendencijos ateina ir praeina, tačiau abi dietologės prisimena erą „be riebalų“ prieš du dešimtmečius, kai buvo raginama valgyti tik neriebius produktus.

„Turėjome neriebų sūrį, majonezą be riebalų ir kitokius produktus, kurie buvo tiesiog labai perdirbti“, – sakė jos.

C. Mortillaro mano, kad net jeigu jūsų tikslas yra numesti svorio, riebus sūris turėtų rasti vietą jūsų mityboje. „Geriau suvalgyti kažko mažiau, tačiau to, kas yra sveikiau“, – sakė ji.

Kai kurie sūriai taip pat gali būti geras probiotikų šaltinis: puikus pasirinkimas – feta, ožkos sūris ar sūris, pagamintas iš žalio arba nepasterizuoto pieno.

Svarbiausia – saikas

Abi dietologės apie sūrį rekomenduoja galvoti ne kaip apie atskirą valgį, o kaip apie patiekalų komponentą.

„Jei sūrį derinsime su daržovėmis, sveikais grūdais – jis patiekalą pavers sotesniu“, – paaiškino C. Mortillaro.

Tad rikota pusryčiams su avižiniais dribsniais ir vaisiais galėtų būti sveika dienos pradžia. Taip pat gera idėja – šveicariško sūrio ir daržovių arba viso grūdo krekerių užkandis.

Galiausiai, pasak dietologių, sveikiausias sūris bus jūsų pats mėgstamiausias sūris, kuriuo mėgausitės saikingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.