Paaiškino, kiek iš tiesų kava turi įtakos kraujospūdžiui

Jei ryte negalite išeiti pro duris neišgėrę puodelio tamsios kavos, jūs tikrai esate ne vieni. Milijonai žmonių pasaulyje rytą pradeda nuo šio gėrimo.

Kava.<br>123rf nuotr.
Kava.<br>123rf nuotr.
Kava.<br>123rf nuotr.
Kava.<br>123rf nuotr.
Kava.<br>123rf nuotr.
Kava.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 22, 2022, 6:10 AM

Bet ar kofeinas, esantis kavoje, turi įtakos jūsų kraujospūdžiui? Tai natūralus klausimas, žinant, kad kofeinas gali padidinti širdies ritmą. 

Kraujo spaudimo rodmenis sudaro du skaičiai, kurių kiekvienas matuoja slėgį, tenkantį kraujagyslėms: sistolinis, vadinamasis viršutinis – tai didžiausias spaudimas, kurį išvysto širdis susitraukimo metu, o diastolinis, apatinis, rodo slėgį tarp dūžių. Normalus kraujospūdis laikomas, kai sistolinis rodmuo yra 120, o diastolinis - 80.

Dėl kavos ir kitų kofeino turinčių gėrimų arterijų sienelės susitraukia, kraujagyslių skersmuo sumažėja, o tai padidina kraujospūdį, pažymi kardiologas dr. Seamusas Wheltonas iš Johnso Hopkinso medicinos centro (JAV). 

Tačiau tyrimai parodė, kad kraujospūdžio padidėjimas dėl kavos trunka tik kelias valandas. Dar daugiau – nuolat kavą geriantiems žmonėms netgi išsivysto tolerancija. 

Vienas tyrimas netgi parodė, kad po dvi savaites trukusio kavos gėrimo nebefiksuota kraujospūdžio padidėjimo. Tačiau S.Wheltonas vis tik pataria: jei nuolat stebite savo kraujospūdį, prieš jį matuodami bent pusvalandį turėtumėte susilaikyti nuo kofeino.

Kava ir hipertenzija

Nuolat padidėjęs kraujospūdis vadinamas hipertenzija – ši būklė išsivysto dėl įvairių veiksnių, įskaitant ligas, tokias, kaip diabetas, ir gyvenimo būdo veiksnius, tokius, kaip nutukimas, netikusi mityba ir rūkymas. Padidėjęs kraujospūdis gali nulemti infarktą ar insultą. 

Tačiau atrodo, kad kofeinas nepablogina būklės: 2017 m. žurnale „Expert Review of Cardiovascular Therapy“ buvo paskelbti ataskaita tyrimų, kuriais buvo aiškinamasi, koks yra kavos ryšys su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis. 

Pažymima, kad naujausi gerai kontroliuojami tyrimai parodė neutralią arba teigiamą saikingo kavos vartojimo įtaką turint padidėjusį kraujospūdį, sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, širdies nepakankamumu, širdies aritmija ar cukriniu diabetu. 

Kiek kavos vartoti sveika?

„Kava yra tikrai naudinga sveikatai – saikingas kavos vartojimas susijęs su sumažėjusia širdies nepakankamumo, II tipo diabeto ir koronarinės širdies ligos rizika“, – sako S.Wheltonas.

Gydytojai rekomenduoja išgerti du ar tris puodelius per dieną. Ir be jokių saldiklių, grietinėlės, sirupų ir kitų priedų, kurie gali padidinti suvartojamo cukraus kiekį ir pridėti papildomų kalorijų.

Parengta pagal marthastewart.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.