Gydytoja patarė, kaip kepti baklažanus, kad jie sugertų kuo mažiau riebalų

Daugelio daržuose bei šiltnamiuose šiuo metu gausu šviežių daržovių – lysvėse karaliauja ne tik pomidorai, agurkai ar paprikos, bet ir sodraus atspalvio baklažanai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad baklažanai – skaidulų ir antioksidantų šaltinis. 

 Kepti baklažanai.<br> 123rf nuotr.
 Kepti baklažanai.<br> 123rf nuotr.
E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Orkaitėje kepti baklažanai su kalendrų padažu ir fetos sūriu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Orkaitėje kepti baklažanai su kalendrų padažu ir fetos sūriu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 25, 2022, 2:18 PM

Tiesa, gaminant šią daržovę svarbu neužmiršti, jog ji lyg kempinė sugeria riebalus.

Tuo metu kspertė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti kokybiškus baklažanus ir ką daryti, kad namuose jie kuo ilgiau išliktų švieži.

Geriau nekepti aliejuje

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, baklažanai turi nemažai naudingų medžiagų: juose gausu skaidulų, antioksidantų, įvairių vitaminų bei mineralų. 

„Baklažanui spalvą suteikiantis antioksidantas antocianinas gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, todėl šią daržovę verta įtraukti į savo mitybos racioną tiems, kurie nori sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje“, – sako gydytoja.

Dar viena naudinga baklažanų savybė – juose labai mažai kalorijų: 100 gramų baklažanų yra vos 20 kalorijų. Tačiau gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad baklažanai itin traukia riebalus. 

„Jei šią daržovę kepsite aliejuje ar įdarysite sūriu – ji taps itin riebiu ir kaloringu patiekalu. Todėl baklažanus geriausia kepti orkaitėje arba grilyje, o iškepus juos svarbu nusausinti popieriniu rankšluosčiu“, – pataria E.Gavelienė.

Kepant baklažanus gydytoja dietologė rekomenduoja naudoti tik šiek tiek alyvuogių aliejaus bei apšlakstyti baklažanų griežinėlius šlakeliu citrinos sulčių. 

Baklažanų griežinėliai sugers mažiau riebalų, jei jie bus keletą valandų pamirkyti vėsiame pasūdytame vandenyje. Be to, druska padės sumažinti ir galimą šios daržovės kartumą.

Tiesa, valgant baklažanus taip pat svarbu neužmiršti saiko, nes ši daržovė tinkama ne visiems. 

„Baklažanuose yra nemažai oksalatų, todėl tie, kurie geria mažai vandens arba turi polinkį inkstų akmenų formavimuisi, šios daržovės neturėtų valgyti kasdien. Tiesa, saikas galioja daugeliui produktų, juk įvairovė – esminis sveikos mitybos principas“, – primena gydytoja dietologė.

Kaip išsirinkti šviežiausius?

Baklažanai tinka ne tik troškiniams ar kaip garnyras šalia mėsos ir paukštienos patiekalų. Juos galima naudoti gaminant skirtingus užkandžius, įvairias užtepėles, salotas, košes, makaronus ar net picas. 

Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Mariana Markevičienė sako, kad didžiausias baklažanų pardavimų augimas pastebimas vasaros sezono metu, kai daugelis pirkėjų šią daržovę kepa lauko kepsninėse. 

Įsigyti baklažanų prekybos vietose pirkėjai gali ištisus metus. 

„Vasarą mūsų prekių lentynas pasiekia Lenkijoje užaugintas baklažanų derlius, o vėliau baklažanai atkeliauja iš saulėtosios Ispanijos, Olandijos. Deja, ši daržovė masiškai neauginama Lietuvoje. Tai  lepi kultūra, kuriai reikia pastovaus klimato bei daug šilumos“, – pasakoja M.Markevičienė. 

Anot jos, parduotuvėje įsigytus baklažanus reikėtų laikyti šaldytuve, antraip daržovės pradės vysti, praras drėgnumą. Renkantis baklažanus prekybos vietose specialistė pataria atkreipti dėmesį tiek į jų spalvą, tiek į stangrumą. 

Baklažanas turėtų būti stangrus, o jo odelė – lygi, žvilganti, tamsiai violetinio atspalvio ir be vytimo požymių. Šviežią daržovę išsirinkti padės ir jos kotelis – baklažano stiebelis turėtų būti kuo žalesnis. Perpjovus baklažaną jis turėtų būti šviesaus, žalsvai gelsvo atspalvio. Tačiau nepjaustykite baklažano, kol nesiruošiate jo gaminti. Baklažanai greitai genda ir ima ruduoti, tad perpjovus juos geriausia suvartoti iš karto“, – patarimais dalijasi žinovė.

„Rimi“ namuose kviečia išbandyti naujus receptus ir pasigaminti orkaitėje keptų baklažanų su kalendrų padažu bei fetos sūriu. Kreminiai baklažanai su sūriu ir gaiviai rūgščiu padažu bus puikus derinys, tačiau nemėgstantys kalendrų vietoje jų gali naudoti ir petražoles.

Orkaitėje kepti baklažanai su kalendrų padažu ir fetos sūriu

Patiekalui reikės: 

  • 2 vnt. baklažanų;
  • 50 ml alyvuogių aliejaus;
  • 300 g fetos sūrio;
  • 0,5 vnt. geltonojo svogūno;
  • 1 vnt. raudonosios aitriosios paprikos;
  • 4 vnt. pomidorų;
  • kalendrų pagal skonį;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti

Padalinkite baklažanus į dvi pailgas dalis. Įpjaukite giliai minkštimą ir pasūdykite. Palikite pastovėti maždaug 30 min.

Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių temperatūros.

Sudėkite baklažanų puseles ant aliejumi išteptos skardos ir apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi. 

Kepkite orkaitės viduryje, kol suminkštės ir įgaus auksinę rudą spalvą, 25-30 min.

Nulupkite ir susmulkinkite svogūną, aitriąją papriką ir pomidorus, viską sumaišykite. Stambiai supjaustykite kalendrą ir įmaišykite į padažą. Nulupkite ir užspauskite česnako ir citrinos sulčių. Pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite padažą. Palaikykite kelias minutes, kad skonis taptų dar geresnis.

Sudėkite baklažanus ant serviravimo padėklo, užtrupinkite fetos sūrio ir užpilkite padažo.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.