Mesti svorį padedanti trenerė B. Petrulė įvardijo Kūčių patiekalą, nuo kurio susilaikytų

Kuo ilgesniam laikotarpiui prarasite įprastą rutiną, tuo sunkiau bus sugrįžti į vėžes.

 Su sekėjomis ir klientėmis B.Petrulė dalijasi ne tik sporto ar gyvenimo būdo patarimais, bet ir receptais.<br> lrytas.lt koliažas
 Su sekėjomis ir klientėmis B.Petrulė dalijasi ne tik sporto ar gyvenimo būdo patarimais, bet ir receptais.<br> lrytas.lt koliažas
 B. Petrulė.
 B. Petrulė.
 Keksas su aguonomis.
 Keksas su aguonomis.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 24, 2022, 4:01 PM

Tuo įsitikinusi asmeninė trenerė Brigita Petrulė. Ispanijoje gyvenanti moteris instagrame @brigita_petrule ir feisbuko paskyroje „Stay Fit with Petrule“ turi gausybę sekėjų, kurios iš Brigitos semiasi žinių apie judėjimą, sportą, mitybą. Nemažai jų atsikratė daugybės kilogramų. Vienos – dešimties, kitos – penkiolikos ar dvidešimties, yra tokių, kurios neteko net septyniasdešimties kilogramų.

Su sekėjomis ir klientėmis B.Petrulė dalijasi ne tik sporto ar gyvenimo būdo patarimais, bet ir receptais, o šiemet išleido knygą „Geros savijautos virtuvė“, kurioje – 100 įvairiausių receptų. Pasak jos, tai maistas, kokį valgo pati, – viskas skanu, sveika ir lengvai paruošiama.

Pati Brigita tikina valganti viską, tik dažniausiai renkasi sveikesnes patiekalų alternatyvas.

Su ja – pokalbis apie lietuvišką švenčių stalą.

– Kas per šventes yra nesveikiausia: didelis maisto kiekis ar tai, kad švenčių stalui ruošiami riebesni, saldesni patiekalai?

– Manau, pats nesveikiausias dalykas per šventes yra persivalgymas, per didelis kiekis maisto. Šventiniai stalai būna nukraunami ne itin sveikais ir naudingais patiekalais, bet jeigu juos valgome tik kartą metuose ir tai darome saikingai, neįžvelgiu nieko blogo.

Lietuviškas švenčių stalas nėra itin sveikas, bet tik todėl, kad dauguma net nesiekia, kad jis būtų sveikesnis. Juk visada galima sugalvoti ar rasti daug sveikesnių alternatyvų. Tik gaila, kad dauguma lieka prie tradicinių patiekalų.

– Kokias klaidas daro šeimininkės, ruošdamos švenčių stalą?

– Šeimininkės viską daro gerai – jos skiria savo laiką tam, kad palepintų šeimą, stengiasi paruošti skanesnius patiekalus, artimieji turėtų tai įvertinti.

Ruošdamos maistą jos stengiasi, kad jis būtų skanus, todėl dažniausiai patiekalai būna itin riebūs. Didelis kiekis aliejaus kepant maistą ar jį verdant jame, didelis kiekis majonezo, pyragai ir tortai su dideliu kiekiu cukraus ir sočiųjų riebalų ir dar papildomi užkandžiai ant stalo – šokoladas, saldainiukai ir sausainiukai – toks dažniausiai būna šventinis stalas.

Jeigu norėtume paruošti sveikesnį šventinį stalą, galima bent vieną iš užkandžių ar desertų pagaminti sveikesnį, tačiau skoniu ne prastesnį.

Taip pat reikėtų gaminti mažiau, nes, kaip žinia, maisto visada lieka, o išmesti gaila.

– Ką iš tradicinių Kūčių patiekalų valgytumėte pati – silkę, grybus, daržovių mišraines, žuvį, kūčiukus, kisielių, o ko – ne?

– Kaip jau minėjau, svarbiausia – saikas, o ne pats patiekalas. Aš asmeniškai neužkandžiaučiau prieš pagrindinį patiekalą, rinkčiausi patiekalus, kuriuose daugiau baltymų ir mažiau riebalų. Tai žuvis, silkė su grybais ar morkomis.

Kisieliaus vengčiau, o desertą valgyčiau praėjus 1–2 valandoms po pagrindinio patiekalo.

– O ką galėtumėte pasakyti apie Kalėdų valgius?

– Kalėdiniai patiekalai man patinka labiau, nes valgome gardžiai paruoštą vištieną ar kalakutą. Mėsa ar žuvis su daug daržovių – visada puikus pasirinkimas.

Mišraines mėgsta dauguma. Kad mišrainės nebūtų tokios sočios, galima jas paskaninti majonezu, kuriame mažiau riebalų ir kalorijų – tokio majonezo yra parduotuvėse. Skonis toks pat puikus kaip įprasto, tačiau jis maistingesnis.

– Kaip patartumėte nuplauti nuodėmes, jeigu nepavyko nepersivalgyti?

– Persivalgius rekomenduočiau pajudėti – ne sėdėti prie stalo ar gulėti ant sofos, o sugalvoti aktyvios veiklos. Tai gali būti aktyvus šeimos žaidimas namuose, galima išeiti pasivaikščioti į lauką ar sugalvoti aktyvią veiklą lauke visai šeimai.

Taip pat didelio kiekio maisto rekomenduočiau neužgerti jokiais skysčiais bent 60 minučių po valgio. O alkoholį vartoti labai saikingai arba jo atsisakyti.

Naudinga daryti pertraukas tarp valgių. Po valgio ar užkandžio palaukti bent 2–3 valandas iki patiekalo. Jeigu nuolatos užkandžiausite, tikrai jausitės prastai, virškinimo sistema pavargs, jos veikla sutriks.

Persivalgius vakare pasistenkite neiti miegoti bent 3 valandas – poilsio kokybė ir virškinimas labai suprastės arba sutriks, jeigu eisite miegoti pilnu pilvu.

Kitą dieną po persivalgymo geriausia pradėti ryte išgeriant stiklinę vandens ir dar prieš pusryčius užsiimti fizine veikla – bent 30 minučių pasivaikščioti lauke ar padaryti mankštą namuose.

Pusryčius rekomenduočiau valgyti tik praėjus 12 valandų nuo paskutinio valgymo vakare. Jeigu paskutinį kartą pavalgėte 22 valandą, pusryčius valgykite ne anksčiau kaip 10 valandą ryto. Pusryčiams rinkitės maistingus patiekalus, praturtintus baltymais ir skaidulomis. Puikiai tiks kiaušiniai, avižinė košė, viso grūdo duonelė, daržovės, vaisiai, uogos.

– Ar labai didelė vienkartinė švenčių nuodėmė? Gal sugrįžus į normalų gyvenimo ritmą vėl viskas bus gerai?

– Persivalgymas per šventes ar nelabai sveiko maisto valgymas nesukels jokių problemų, jeigu tai darysite saikingai ir labai retai. Tad nereikėtų bijoti, kad šventinis stalas gali sugadinti jūsų sveiką gyvenseną. Pasistenkite šventiniu laikotarpiu priimti daugiau sveikatai naudingų sprendimų, o ne atvirkščiai.

Kuo ilgesniam laikotarpiui prarasite įprastą rutiną, tuo sunkiau bus sugrįžti į vėžes.

Linkiu gražių švenčių ir geros sveikatos visiems.

B. Petrulės receptas: keksas su aguonomis

Reikės:

  • 2 bananų
  • 2 kiaušinių
  • 125 g migdolų miltų
  • 270 g šilkinio tofu sūrio (jeigu nemėgstate, galite naudoti varškę, pertrintą per sietelį)
  • 1 v. š. vanilės ekstrakto
  • 3–4 v. š. medaus ar datulių sirupo (jeigu norisi saldžiau, dėkite daugiau)
  • 1 v. š. riešutų sviesto
  • 2–3 v. š. kokoso drožlių
  • vienos citrinos nutarkuotos žievelės
  • 2 v. š. kokosų aliejaus
  • šaukšto aguonų (jeigu mėgstate)

Kaip gaminti

Bananus sutrinti šakute, tofu sūrį sutrinti iki vientisos masės, sumaišyti su visais likusiais ingredientais.

Pilti į kepimo indą ir kepti įkaitintoje iki 170 laipsnių orkaitėje 30–35 min. Kepimo indą galite ištepti riebalais, jeigu paviršius prikimbantis.

Iškepus leidžiame atvėsti, išveriam ant lėkštės ir galime apipilti glaistu.

Glaistą galime pasigaminti iš natūralaus jogurto. Sumaišome 2 v. š. jogurto su 1 v. š. datulių sirupo, 1 v. š. citrinos tarkuotos žievelės. Apliejame keksą ir dedame į šaldytuvą 20 min. ,kad glaistas truputi sustingtų.

Ir skanaujame!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.