Jei metant svorį ima stigti motyvacijos: psichoterapeutas turi patarimų, kaip visko nemesti vos įpusėjus Įvardijo 5 priežastis, kodėl žmonės viską meta

Pradėjus mesti svorį ir nukritus pirmiesiems kilogramams, motyvacija toliau lieknėti tik auga, tačiau patyrus pirmąją nesėkmę daliai norisi viską mesti. Kaip nesustoti vos pradėjus?

Pradėjus mesti svorį ir nukritus pirmiesiems kilogramams, motyvacija toliau lieknėti tik auga, tačiau patyrus pirmąją nesėkmę daliai norisi viską mesti.<br>pixabay.com nuotr.
Pradėjus mesti svorį ir nukritus pirmiesiems kilogramams, motyvacija toliau lieknėti tik auga, tačiau patyrus pirmąją nesėkmę daliai norisi viską mesti.<br>pixabay.com nuotr.
Pradėjus mesti svorį ir nukritus pirmiesiems kilogramams, motyvacija toliau lieknėti tik auga, tačiau patyrus pirmąją nesėkmę daliai norisi viską mesti.<br>pixabay.com nuotr.
Pradėjus mesti svorį ir nukritus pirmiesiems kilogramams, motyvacija toliau lieknėti tik auga, tačiau patyrus pirmąją nesėkmę daliai norisi viską mesti.<br>pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 11:00 AM

Psichoterapeutas Erikas Siudikas pabrėžia: ne tik motyvacija, bet ir žinojimas, kodėl meta svorį – šiuodu motyvai bene labiausiai padeda nesustoti pusiaukelėje ir siekti užsibrėžto tikslo. O tikslas – būtinas, bet ne per daug ambicingas, kitaip lieknėjimas galiausiai gali tapti savęs engimu.

Nesėkmių priežasčių – daug

Psichoterapeutas E. Siudikas išskyrė kelias priežastis, kodėl lieknėti nusprendę žmonės pusiaukelėje netenka motyvacijos ir nusprendžia – lieknėjimas ne jiems.

Emocinis valgymas. Kartais žmonės susiduria su emociniu valgymu, kuomet valgo ne todėl, kad yra alkani, o norėdami nusiraminti, jei jaučiasi susirūpinę ar nusivylę. Dažnai persivalgymą skatina asmeninių santykių sunkumai: sukauptos nuoskaudos, nutylėjimai.

Stresas. Būtent stresas dažnai susijęs su emociniu valgymu ir psichologiniais sunkumais. Jei nežinote, kaip valdyti savo stresą, gali kiti jausmas, kad kažką pakeisti neįmanoma ir neverta stengtis.

Motyvacijos trūkumas. Motyvacija yra svarbi siekiant savo tikslų, įskaitant svorio mažinimą. Visgi motyvacija gali sumažėti, jei nesimato pakankamai greitos pažangos.

Iškeliami nerealūs tikslai. Nusistatę pernelyg ambicingus tikslus, žmonės gali patirti stresą ir jaudulį, kas gali demotyvuoti.

Per didelis išsekimas. Kai kurie žmonės bando per daug greitai numesti svorio, pradeda badauti arba pasirenka pernelyg didelį fizinį krūvį, o tai gali sukelti išsekimą ir nepasitenkinimą bei beprasmybės jausmą.

„Svarbu turėti aiškų tikslą, kuris jums yra svarbus ir motyvuojantis. Tai gali būti noras pagerinti savo sveikatą ar tiesiog geriau jaustis savo kūne. Prieš pradedant mesti svorį, svarbu įvertinti savo nusiteikimą. Jei jūs nesate pasiryžęs atsisakyti tam tikrų įpročių, pavyzdžiui, greitojo maisto ar alkoholio, tai gali dar labiau apsunkinti tikslo siekimą.

Patariama susiplanuoti, ką valgysite, kad patenkintumėte savo mitybos poreikius. Padeda ir treniruočių programos sudarymas, kad būtumėte fiziškai aktyvesni ir pagerintumėte savo sveikatą. Pasirinkite veiklas, kurios jums patinka, kad norėtumėte lankyti treniruotes“, – patarė psichoterapeutas.

Palaikymas svarbu

Apsisprendus lieknėti, anot pašnekovo, daugeliui itin svarbi tampa bendrystė su kitais, kurių tikslai panašūs. Iš jų tikimasi palaikymo, patarimų ir pasidalyti savo patirtimi. Kai kuriems labai svarbu jaustis bendruomenės, kurios tikslas – geresnė sveikata ir kokybiškesnis gyvenimas, dalimi.

Dar vienas psichoterapeuto patarimas – reguliariai užfiksuoti kintantį svorį, kas yra puikus pažangos patvirtinimas. Realūs užfiksuoti pokyčiai padės pamatyti, kaip sekasi siekti savo tikslų. Ne mažiau svarbu laiku susimąstyti, ar pradžioje išsikelti tikslai vis dar atitinka esamus poreikius ir gyvenimo aplinkybes. Tai tik padės jaustis dar labiau motyvuotiems.

Viena „maisto diena“, kuomet galima mėgautis maisto produktais, kurių paprastai lėkštėje nebūna, taip pat puiki išeitis. Tai padės palaikyti energiją ir motyvaciją, nes per dažnas maisto produktų, kurie didina alkį ir nėra naudingi organizmui, vartojimas gali tapti minties, kad viskas daroma beprasmiškai ir kad tikslas neįmanomas, priežastimi.

Svarbu nepamiršti svarbiausio – svorio mažinimas yra ilgalaikis procesas, todėl būtina išlikti kantriam ir atkakliam.

Ieškoti būtų nekenkti sau

Antra vertus, lieknėjimas – ne tik ilgas, bet ir individualus procesas. Kai svoris krenta mažiau nei tikimasi, ar artimieji kritikuoja sprendimą sulieknėti, verta pasikalbėti su jais ir paaiškinti savo tikslus bei pažangą, kurią pasiekėte. Draugai taip pat gali padėti išlaikyti motyvaciją ar išklausyti ištikus kritinėms situacijoms.

Turėti tikslą lieknėjant, pašnekovo žodžiais, itin svarbu. Tuomet mes galime apibrėžti konkretų svorį, kurį norime pasiekti, apsispręsti, kiek laiko skirsime norimam rezultatui pasiekti, ir sukurti strategiją, kaip tą pasiekti. Neturint tikslo, kyla pavojus vis dažniau jaustis tarsi nukryptum nuo pasirinkto kelio ir nesugebi tinkamai įvertinti pasiektos pažangos.

Be to, turint aiškų tikslą, padarytą pažangą stebėti lengviau: mažėja kūno svoris, kūno riebalų kiekis arba pagerėja bendra sveikata – tokie akivaizdūs pokyčiai tikrai gali padėti palaikyti motyvaciją ir atsikratyti nuovargio ar nusivylimų.

E. Siudiko įsitikinimu, priešingai nei manoma, kūno svoris ir laimė nėra vienareikšmiškai susiję dalykai.

Laimė yra daug daugiau nei kūno svoris ir priklauso nuo daugybės veiksnių, tokių kaip socialinis gyvenimas, emocinė pusiausvyra, asmeninės ir profesinės sėkmės, artimųjų ir draugų parama ir t. t.

Kai kurie žmonės gali jaustis laimingi ir patenkinti savo kūnu, net jei jie neatitinka „idealaus“ kūno svorio standarto. Jie gali gyventi sveikai ir aktyviai, vertinti savo kūną dėl to, kad jis yra, o ne dėl to, kiek jis sveria ar kaip atrodo.

„Taigi, tai, kas verčia žmogų jaustis laimingu ir patenkintu savo kūnu, yra labai individualu ir priklauso nuo asmeninių nuostatų, patirties ir gyvenimo būdo. Svarbiausia yra siekti savo gerovės ir laimės, nepriklausomai nuo to, kokio svorio mes siekiame ar turime“, – apibendrino pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.