Štai ką būtina žinoti renkantis vandenį

Per metus Europoje buteliuose parduodamo vandens rinkos vertė siekia daugiau nei 50 mlrd. eurų. Prognozuojama, jog 2023-2028 m. vandens rinka augs beveik 6 proc., o iki 2027 m. pasieks maždaug 75,7 mlrd. eurų, rodo rinkos tyrimų bendrovės „Expert Market Research“ duomenys. 

Vanduo.<br>123rf nuotr.
Vanduo.<br>123rf nuotr.
Vanduo.<br>123rf nuotr.
Vanduo.<br>123rf nuotr.
 G. Azguridienė.
 G. Azguridienė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 20, 2023, 11:32 AM

Vis daugiau suvartojant į butelius išpilstomo vandens, svarbu žinoti jo rūšis, skirtumus ir ypatumus, kad rastumėte sau tinkamiausią. Nors paklaustas neretas suabejos, ar vandens skonis toks jau labai skirtingas. Anot ekspertės, iš tiesų jis toks yra – kiekvieno šaltinio – vis kitoks.

„Visų pirma žmonės vandenį renkasi pagal skonį, kainą ir patogumą“, – teigia Guoda Azguridienė, premium klasės supermarketo „Assorti“ asortimento vadovė. 

Vandens skonis priklauso nuo vietos, kurioje jis išgaunamas, tai atsispindi ir cheminėje sudėtyje.

Sakoma, kad skanus vanduo yra tas, kuriame yra kalcio ir magnio. O ypač, kuriame yra daugiau deguonies. Tačiau skaičiais išreikšti šių skonio formulių tikrai nepavyks. Juolab, kad kas skanu vienam, kitam visai neskanu, o kas džiugina dabar, gali visai nebepatikti rytoj, įsitikinusi G. Azguridienė.

Kalbant apie skonį, jei vandenyje natrio daugiau, tai jam suteikia sūrumo poskonį. Žmonės, kurie vengia druskos, turėtų atkreipti dėmesį į šį rodiklį.

Ką žinoti svarbiausia?

Vanduo butelyje būna natūralus mineralinis, šaltinio arba mineralizuotas (stalo). Vanduo, kuris supilstomas į butelius nepakeitus jo cheminės sudėties, vadinamas natūraliu mineraliniu arba šaltinio vandeniu. Jį gaminant leidžiama tik pašalinti priemaišas, kad vanduo būtų švarus ar pridėti angliarūgštės („užgazuoti“), tačiau negalima pridėti papildomų mineralų ar kitų medžiagų. 

O štai mineralizuoto arba stalo vandens sudėtis – keičiama. Jis gaunamas skiedžiant šaltinio vandenį ar papildomai į jį pridedant mineralinių medžiagų.

„Svarbiausia vandens ypatybė – mechaninė, cheminė ir mikrobiologinė švara. Perkant vandenį parduotuvėje tuo rūpintis nereikia, nes tokiam vandeniui yra keliami aukšti švaros standartai ir kontroliuojama, ar jų laikomasi. Geriamojo vandens iš čiaupo kokybe rūpinasi vandens tiekėjas.

O štai gerdami vandenį iš savo šulinio, jo būkle ir kokybės kontrole turim pasirūpinti patys“, – sako G. Azguridienė. 

Ką gerti be apribojimų kasdien?

Antras svarbus dalykas vandens vartotojui yra bendra vandens mineralizacija – mineralų koncentracija. 

Žemos mineralizacijos vandenį, jei tik jis švarus, galima gerti be apribojimų kasdien ir tokiais kiekiais, kokiais norisi. O štai didelės mineralizacijos vanduo turi tam tikrą poveikį organizmui. 

„Sveikas žmogus greičiausiai pats pajus, kiek tokio vandens išgerti galima. Tačiau inkstų ligomis sergantieji turėtų būti atsargūs. Kai kuriose šalyse didelės mineralizacijos geriamasis vanduo parduodamas tik vaistinėse“, – įžvalgomis dalijasi G. Azguridienė. 

Kita vertus, mineralai vandenyje mums yra naudingi, nes organizmas juos iš vandens pasisavina. Paprastai tai yra kalcis, natris ir magnis, fosforas, rečiau – silicis. Pasak žinovės, kiekvienas jų ir jų kombinacija veikia vandens skonį. Tačiau koks tikslus kiekvieno mineralo kiekis yra naudingas kiekvienam mūsų, taip pat į formulę nesudėsime. Žmogus dažniausiai tai jaučia per norą ar nenorą konkretų vandenį gerti tam tikru metu.

Ir į žygį, ir ant baltos staltiesės

Jei reikia pasiimti vandens į žygį, tikrai nesirinksime stiklinio butelio. Jei dėsime vandenį ant stalo, ypač užtiesto balta staltiese, ir pilsime jį į dailią taurę (ką su vandeniui ir reikėtų daryti), vargu ar tiks plastikinis butelis. 

Šiandien daug žmonių renkasi prie patiekalų nealkoholinius gėrimus, tarp jų ir vandenį. Todėl nenuostabu, kad kai kurie vandens gamintojai daug investuoja į pakuotės dizainą. Gurkšnojantys vandenį kaip taurų gėrimą tikrai jaučia skonio niuansus ir geriau žino, kokio vandens prie kokio patiekalo nori. 

Garsesnių prekių ženklų vandens apibūdinimuose rasime skoniui nusakyti vartojamus žodžius, tokius kaip „švelnus“, „subalansuotas“, „apvalus“ ir netgi „saldus“ (nors ten tikrai nėra jokio cukraus).

Šaltinis, iš kurio vanduo atkeliauja, taip pat lemia mūsų pasirinkimą. Vieniems švariausias ir skaniausias atrodo vanduo iš ledynų, kitiems iš tropikų salų. 

„Daugeliui geriausias vanduo atrodo iš kalnų. Nors kokybiško vandens randama visai nebūtinai išskirtinio grožio ar išskirtinumo vietovėse, svarbu, kad atstumas iki žmogaus ūkinės veiklos būtų didelis. 

Kiekvienam asmeniškai patinka gerti tą vandenį, kuris asocijuojasi su geromis emocijomis – atostogomis, draugais, mėgstamais filmais ar įžymybėmis“, – teigia G. Azguridienė.

Nereikėtų stebėtis, kad praktiškai kiekvienas natūralaus mineralinio bei šaltinio vandens gamintojas pasakys, kad jų vanduo yra pats švariausias, skaniausias ir naudingiausias. Ir jis toks kažkuriems iš mūsų bus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.