Neįtikėtina, kokių galių turi kava – mokslininkai apie tai tiktai pradeda suprasti

Kad ir kaip sunku būtų keltis ryte, puodelis ką tik išvirtos kavos pažadina kūną bei protą ir suteikia energijos dienos pradžiai. Daugelis už tai esame dėkingi kofeinui.

 Kava.<br> 123rf nuotr.
 Kava.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 5:50 AM

Tačiau „NBC News“ pranešė apie Portugalijos mokslininkų atradimą: pasirodo, šis rytinis gėrimas turi daugiau galių ir poveikio nei žinojome anksčiau. Kitaip tariant – kava yra daugiau nei tik kofeinas.

Tyrimas, paskelbtas moksliniame žurnale „Frontiers in Behavioral Neuroscience“ parodė, kad tiriamųjų, kurie gėrė kavą, ir tų, kurie gėrė vandens ir kofeino tirpalą, patirtis labai skiriasi.

Portugalijos mokslininkų atliktame tyrime dalyvavo 83 dalyviai. 47 iš jų buvo duota išgerti kavos, o 36 – karštu vandeniu atskiesto kofeino.

Kiekvienam asmeniui buvo atliktas magnetinio rezonanso tyrimas prieš geriant gėrimą ir antrasis tyrimas – praėjus 30 minučių po to, kai gėrimas buvo išgertas.

Abiejų grupių tiriamųjų smegenyse sumažėjo aktyvumas toje smegenų dalyje, kuri atsakinga už ramybės būseną, o tai reiškia, kad kofeinas padidino energiją visiems dalyviams, nepaisant to, ką jie gėrė.

Tačiau tiems, kurie gėrė kavą, padidėjo smegenų veikla ir kitose smegenų dalyse, įskaitant tas, kurios yra susijusios su susikaupimu, dėmesingumu ir trumpalaike atmintimi – tuo metu tie, kurie gėrė kofeino tirpalą, tokios naudos negavo.

„Rytinis kavos puodelis yra ritualo dalis, kuri taip pat yra svarbi tam, kad žmogus pajustų, jog jis pasiruošęs dienai“, – komentavo vienas iš tyrimo autorių profesorius Nuno Sousa.

Kiti mokslininkai pastebėjo, kad kavoje yra junginių, kurie gali turėti unikalaus poveikio smegenų veiklai, pavyzdžiui, tokioms funkcijoms, kaip atmintis.

Šiame tyrime nebuvo tiriamas kavos be kofeino poveikis, todėl kol kas neaišku, ar ji gali turėti tokio pat poveikio smegenis, kaip įprasta kava.

Bet kuriuo atveju vis labiau aiškėja, kad rytinis kavos ritualas mums turi daugiau poveikio ir galių, apie kurias net nežinojome.

Parengta pagal „The TakeOut“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.