Kasdien patiriate stresą? Nuraminti nervų sistemą padės paprasta daržovė

Šią daržovę arba mėgstate, arba nekenčiate. Jei priklausote pastarajai kategorijai, galbūt vertėtų pakeisti savo nuomonę.

Dėl savo maistinių savybių svogūnai bei jų laiškai turėtų atsidurti kasdieniame vaikų ir suaugusių mitybos racione. <br> 123rf nuotr.
Dėl savo maistinių savybių svogūnai bei jų laiškai turėtų atsidurti kasdieniame vaikų ir suaugusių mitybos racione. <br> 123rf nuotr.
 Trinta svogūnų sriuba.
 Trinta svogūnų sriuba.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-11-12 09:15

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, svogūnai – ne tik pigios daržovės, be kurių neįsivaizduojama daugybė lietuviškų patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktas, kurį verta įtraukti į kasdieninę mitybą.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip svogūnus laikyti namuose, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži. Kulinarijos ekspertai kviečia pasigaminti skanią ir šildančią kreminę svogūnų sriubą, kuri sušildys šį lietingą rudenį.

Maistinių ir gydomųjų savybių lobis

Nors svogūnas dažnai priverčia mus verkti, kitais atžvilgiais ši daržovė yra tikras maistinis lobis ir svarbi gastronomijos dalis. Tai labai senas maisto produktas, tarp kurio sluoksnių slypi daugybė maistinių ir gydomųjų savybių.

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, svogūnas – ne tik daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė lietuviškų patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktas: „Svogūnuose yra kalio – mineralo, kuris padeda normaliai funkcionuoti raumenims ir nervų sistemai, taip pat vitaminų C, A, B ir E, gausu mineralų bei mikroelementų. Šioje daržovėje taip pat galime rasti lakiosios medžiagos, vadinamos alilu, kuri turi baktericidinių ir fungicidinių savybių. Įdomu tai, kad jame yra gliukochinino – medžiagos, mažinančios cukraus kiekį kraujyje, todėl svogūnas dar vadinamas „augaliniu insulinu“.

Tiesa, reikėtų turėti omenyje, jog maistine prasme svogūnų laiškai bei gumbas šiek tiek skiriasi. Laiškuose slypi daugiau antioksidantų, B grupės vitaminų bei folio rūgšties. Tačiau dėl natūraliai suvalgomo didesnio gumbų kiekio, jų nauda sveikatai tampa panaši.

„Svogūnas yra labai universalus virtuvėje. Jį galima troškinti, karamelizuoti, skrudinti, kepti arba naudoti kaip padažų ir sriubų pagrindą, o geriausias būdas pasinaudoti svogūno teikiama nauda – valgyti jį žalią. Taip jis stimuliuoja kepenų, kasos ir tulžies pūslės veiklą, nors termiškai apdorojant jo maistinės savybės labai nesumažėja“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Anot gydytojos dietologės, dėl savo maistinių savybių svogūnai bei jų laiškai turėtų atsidurti kasdieniame vaikų ir suaugusių mitybos racione. Tačiau kartais be reikalo išsigąstama, kad ši daržovė skleidžia stiprų aromatą.

„Žmonėms, kurie vengia aitraus svogūno skonio ar negali valgyti žalio svogūno, rekomenduoju jį nuplikyti karštu vandeniu ir dėti į norimus patiekalus. Tokiu būdu apdorotas svogūnas praranda dalį savo aitriųjų medžiagų ir tampa švelnesnio skonio“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Pataria, kaip pjaustyti svogūnus be ašarų

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad parduotuvėse galima įsigyti įvairių rūšių svogūnų, kurie skiriasi ne tik savo išvaizda, bet ir skoninėmis savybėmis. Renkantis svogūnus ji siūlo atkreipti dėmesį į daržovės kietumą, apžiūrėti ar nėra puvimo žymių arba mechaninių pažeidimų. „Parsinešus į namus, svogūnus patariama laikyti tamsioje, sausoje vietoje, kambario temperatūroje. Verta žinoti, kad nepjaustytų svogūnų negalima laikyti šaldytuve, nes dėl jame esančios didesnės drėgmės, ši daržovė gali suminkštėti ar pradėti pelyti. Tačiau jei turite jau supjaustytų svogūnų likučių, įdėkite juos į uždaromą maišelį ir padėkite į šaldytuvą, kad išliktų švieži maždaug savaitę“, – primena specialistė.

Norintiems išvengti ašarojimo, komercijos operacijų vadovė rekomenduoja prieš pjaustant žalius svogūnus trumpai juos atvėsinti. „Prieš pjaustydami svogūną įdėkite jį į šaldytuvą maždaug 30 minučių. Šalta temperatūra gali sulėtinti dirginančių junginių išsiskyrimą. Be to, galite naudoti aštrų peilį: jis mažiau pažeidžia ląsteles, iš kurių išsiskiria gleivinę dirginantys junginiai“, – pasakoja O. Suchočeva.

Kulinarijos technologai kviečia pasigaminti gardžią kreminę svogūnų sriubą, kuri šį lietingą rudenį padės sušildyti ne tik kūną, bet ir sielą.

Kreminė svogūnų sriuba

Sriubai reikės:

  • 3 didelių baltų svogūnų;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • Druskos;
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 500 ml vištienos sultinio;
  • 200 ml grietinėlės;
  • 20 g sviesto;
  • Pakepintų kvietinės duonos kubelių ir šviežių petražolių papuošimui.

Kaip gaminti

Supjaustykite svogūnus juostelėmis.

Sudėkite į puodą su įkaitintu aliejumi.

Troškinkite ant silpnos ugnies apie 45 minutes.

Supilkite sultinį.

Supilkite grietinėlę, virkite ant mažos ugnies, o išvirus – sutrinkite.

Įdėkite gabalėlį sviesto.

Sriubą patiekite karštą su duonos kubeliais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.