Kas nutinka organizme, jei praleidžiate pusryčius: išaugęs svoris, negebėjimas susikaupti ir kiti nemalonumai

Augant greičiausiai jums ne vieną kartą tėvai yra sakę, kad pusryčiai – pats svarbiausias dienos patiekalas. Ir jie buvo teisūs. Tyrimai rodo, jog valgant sveikus pusryčius gaunama daugiau maistinių medžiagų bei yra geresnė dietos kokybė.

Pusryčiai.<br>123rf nuotr.
Pusryčiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2024, 9:07 AM

Blogos naujienos – ne visi suspėja ryte suvalgyti pusryčius. Be to, dauguma žmonių yra linkę tik kažką lengvo užkąsti, o rimčiau valgyti daug vėliau. Bet kas nutinka jūsų organizmui, kai praleidžiate pusryčius? Dietologai-ekspertai dalinasi savo išmintimi apie galimas pasekmes sveikatai, jeigu rytais nepusryčiausite.

Ryte valgyti sveikus pusryčius yra labai gerai bei naudinga sveikatai. Taip yra todėl, kad pusryčiai yra daugiau nei valgis – tai yra katalizatorius, kuris skatina jūsų medžiagų apykaitą ir užveda jūsų organizmą sveikesniam maistui.

2018 metų studijoje „Nutrients“ padaryta išvada, jog tie, kurie valgo pusryčius, suvartoja mažiau pridėtinio cukraus ir gauna daugiau skaidulų, vitaminų bei mineralų.

Taigi, praleidę pusryčius prarandate svarbias maistines medžiagas, tačiau kokie gali būti dar kiti šalutiniai poveikiai jums to nežinant?

1. Jūsų cukraus kiekis kraujyje gali sumažėti.

Negaunant maistinių medžiagų iš sveikų, gerai subalansuotų pusryčių, cukraus kiekis kraujyje gali sumažėti. Todėl būsite pavargę, irzlūs ir negalėsite susikaupti. 2019 m. atlikto tyrimo duomenimis, tiems, kurie praleido pusryčius, pablogėjo cukraus kiekio kraujyje rodikliai.

2. Jums gali būti sunku susikaupti.

Pusryčiai suteikia būtinų maistinių medžiagų, kurios „maitina“ jūsų smegenis tam, kad galėtumėte susikaupti. Negavus šių maistinių medžiagų, gali būti sunku susikaupti bei atsirasti mieguistumas. 2017 m. mokslininkai stebėjo tyrimo dalyvius, kurie praleido pusryčius arba valgė nesveikus: jie visą dieną turėjo prastesnius pažinimo gebėjimus nei sveikų pusryčių valgytojai.

3. Jūsų medžiagų apykaita gali sulėtėti.

Pusryčių praleidimas, kai jūsų organizmas jau yra pasiruošęs gauti kalorijų ryte, gali turėti neigiamą poveikį jūsų medžiagų apykaitai. Tyrimai rodo, kad jūsų organizmas gali prisitaikyti sulėtindamas medžiagų apykaitą, tačiau tai gali sukelti svorio priaugimą.

4. Jūsų alkio signalai gali klaidinti.

Viskas gali prasidėti nuo sąmoningo pasirinkimo atsisakyti pusryčių, tačiau dienos metu būsite tik dar labiau alkani ir atsiranda rizika persivalgyti, todėl gali būti sudėtinga palaikyti subalansuotą mitybą.

5. Jūsų kortizolio kiekis gali padidėti.

Streso hormonas kortizolis reaguoja ne tik į emocinį stresą – jis taip pat reaguoja ir į fizinį stresą, kuris atsiranda dėl valgio praleidimo. Besiremiant 2021 metų apžvalga iš „Nutrients“, pusryčių praleidimas gali padidinti kortizolio kiekį ryte, todėl gali padidėti apetitas ir pablogėti miego kokybė.

6. Jūsų energijos lygis gali sumažėti.

Pusryčiai yra kaip tiekiamas „kuras“, kurio reikia jūsų organizmui, kad pajudėtų medžiagų apykaitos procesai, kurie bus reikalingi kasdienei veiklai. Praleidus pusryčius, cukraus kiekis kraujyje gali smarkiai kristi, todėl būsite pavargę, mieguisti ir irzlūs. Remiantis 2021 m. atliktais tyrimais, pusryčių praleidimas prisideda prie padidėjusio nuovargio ir pablogėjusios miego kokybės.

Parengta pagal eatthis.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.