Rūgščioji citrina – sveikatos lobynas mūsų organizmui

Yra sakoma, kad „kai gyvenimas duoda citrinų, gaminkite iš jų limonadą“. Bet šįkart ne apie limonadą – daugelis turbūt net nežino, kiek daug naudingųjų savybių turi šis rūgštus vaisius.

Citrinos.<br>123rf nuotr.
Citrinos.<br>123rf nuotr.
Vandens stiklinė su citrina.<br>123rf nuotr.
Vandens stiklinė su citrina.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 28, 2024, 9:33 AM

Ir kalbame ne tik apie vitaminą C – paskaitę šį straipsnį, tikrai dažniau vartosite citrinas. O štai jums ir praktiškas patarimas: jei norite iš citrinų išspausti kuo daugiau sulčių, prieš tai jas panardinkite kelioms minutėms į karštą vandenį.

Citrinos garsėja dideliu vitamino C kiekiu, kuris yra labai svarbus antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą. Stipri imuninė sistema padeda organizmui kovoti su infekcijomis ir ligomis, todėl citrinos puikiai papildo jūsų mitybą. 

Ypač peršalimo ir gripo sezono metu,“ – sako Evaldas Žadvydas, UAB „Augma“ Pirkimų skyriaus vadovas. Tačiau ekspertas teigia, kad ne tik dėl vitamino C reikėtų vartoti citrinas. Kuo jos dar naudingos sveikatai?

Citrinų nauda virškinimui

Nepaisant rūgštaus skonio, citrinos turi šarminį poveikį organizmui. Subalansuoto pH lygio palaikymas yra gyvybiškai svarbus bendrai sveikatai, nes pernelyg rūgštinga aplinka gali prisidėti prie uždegimų ir kitų sveikatos problemų.

Vandens su citrina vartojimas gali būti puikus pasirinkimas, jei norite šarminti savo organizmą. Tai taip pat suteikia detoksikuojantį efektą: skatina kepenų veiklą ir toksinų pašalinimą iš organizmo.

Citrinos taip pat prisideda prie svorio valdymo. Įrodyta, kad citrinos žievelėse esančios pektino skaidulos padeda pažaboti alkį ir skatina sotumo jausmą. Vandens su citrina vartojimas ne tik šarmina organizmą, bet ir padeda pagerinti medžiagų apykaitą.

Citrinų rūgštingumas gali paskatinti virškinimo sulčių gamybą, o tai palengvins jūsų virškinimą. Citrinose esanti citrinų rūgštis taip pat gali padėti išvengti inkstų akmenų susidarymo, nes paskatina šlapimo gamybą ir palaiko tinkamą pH lygį šlapimo takuose.

Citrinos ir odai, ir širdies sveikatai

Citrinose esantis kalis yra naudingas širdies sveikatai. Kalis padeda reguliuoti kraujospūdį ir palaiko širdies ir kraujagyslių veiklą. Tad citrinų įtraukimas į kasdienę mitybą gali sumažinti hipertenzijos ir kitų širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Nepamirškite, kad citrinos yra ir raktas į grožį. Citrinose esantis vitaminas C vaidina gyvybiškai svarbų vaidmenį gaminant kolageną, kuris prisideda prie odos elastingumo ir jaunatviškumo. Kai kurie citrinos sultis naudoja kaip priemonę, padedančią sumažinti spuogus.

Nuo imuninės sistemos stiprinimo iki virškinimo, svorio metimo ir odos sveikatos gerinimo – citrinos turi daug naudos mūsų sveikatai. Įtraukti šį citrusinių vaisių perlą į savo kasdienybę gali būti paprastas būdas palaikyti bendrą sveikatos gerovę.

Taigi, kai kitą kartą užsinorėsite saldaus limonado, geriau pagalvokite apie stiklinę vandens su citrina – bus daug naudingesnis pasirinkimas jūsų organizmui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.