Šaldymui – ne tik produktai, bet ir patiekalai: specialistė patarė, ką vertą į jį įsidėti

Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų. Tai, sako „Norfa“ parduotuvių kulinarijos skyrių vadovė Marina Tarasevičienė, padės sutaupyti ir laiko, ir pinigų, o toks pasirinkimas bus draugiškesnis ir gamtai.

Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų.
Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų.
Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų.
Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų.
Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų.
Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų.
Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų.
Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų.
Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų.
Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų.
Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų.
Mėsą ar žuvį šaldo dažnas, tačiau ne visi prisimena, kad į šaldiklį galime dėti ir daug kitų produktų ir net patiekalų.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 17, 2024, 9:00 AM

Kasmet išmetama beveik 2 tonos maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas. Lietuviai jo iššvaisto taip pat nemažai – net 60 kg per metus. Visgi ne visi produktai, kurių nespėjame suvartoti, turi keliauti į šiukšlinę.

Dalis pieno gaminių, pavyzdžiui, kietesni sūriai puikiai išsilaikys šaldiklyje, kol jų prireiks. Šaldyti galite ir varškę, tačiau ji atšildžius bus tinkamesnė kepiniams, nei tiesiog valgymui.

Pasinaudoję pirmadieniniu „Norfos“ 50 proc. nuolaidos vaisiams bei daržovėms pasiūlymu ir jų nusipirkę per daug taip pat turi išeitį – smulkintus bananus, mangus, uogas drąsiai galite dėti į šaldiklį, o štai citrusiniai vaisiai gali prarasti dalį savo savybių, todėl geriau šaldyti citrusinių vaisių sultis bei žievelę.

Nors pomidorai ar agurkai šaldymui netinkami, štai, pavyzdžiui, morkos, tam puikiai tinka. Jas, sako M.Tarasevičienė, galite susipjaustyti ar susitarkuoti gabalėliais, sudėti į maišelius ar indelius, o prireikus berti tiesiai į patiekalą. Tam puikiai tiks ir šparaginės pupelės, paprikos.

Šaldyti, priduria M.Tarasevičienė, nepatariama ir svogūnų, tačiau pastaruosius laikykite sausoje, tamsioje vietoje – taip juos tikrai spėsite suvartoti.

Šaldymui – ne tik produktai, bet ir patiekalai

Visgi specialistė sako, kad nors pomidorų šaldyti nedera, juos galite sunaudoti pasigamindami troškinį ar sriubą bei užšaldyti pastarąjį. Taip ir sunaudosite jau minkštėjančias daržoves, ir pasiruošite vakarienę užimtoms dienoms.

„Sriubos, ypač trintos, kiek žinau, net ir restoranuose šaldomos porcijomis. Kai ateinate į kavinę, nieks sriubos per 20 min tikrai neišvirs. Troškiniai irgi tinka šaldymui. Yra net ir šaldytų troškinukų jau paruoštų pirkimui“, – vardina M.Tarasevičienė.

O jei mėgstate naminį sultinį, tačiau ne visada turite laiko jį virti, nepamirškite, kad ir jo pasiruošti galite didesnį kiekį.

Taip pat puikiai šaldymui tinka ir miltiniai gaminiai – virtinukai, čeburekai ir net lietuvių taip mėgstami cepelinai.

„Pati namie prigaminu čeburekų, kada reikia, ir vaikai gali pasiimti, išsikepti. Galima drąsiai daugiau pasigaminti pusgaminių, po darbo grįžus tik ištraukti ir pasišildyti“, – dalinasi „Norfa“ specialistė.

Be to, M.Tarasevičienė pastebi, kad galite ne tik patys gaminti ir šaldyti patiekalus, tačiau ir užšaldyti jau įsigytus.

„Ateina močiutė, ji nusiperka porą kilogramų balandėlių. Sakė, susideda porcijomis, užšaldo, o tada po du išsiima, pasišildo, pasigamina padažiuką ir pietauja. Tą patį kotletą gali užšaldyti.

Reikia eksperimentuoti. Būna, kad kaip tik kokį vyniotinį išvirtą užšaldai, o išėmus jis dar sultingesnis“, – ragina M.Tarasevičienė.

O tie, kurie gaminti nelabai mėgsta, tačiau nori šviežių ir natūralių patiekalų, neretai užsuka į „Norfą“ įsigyti jau pagamintų skanėstų. M.Tarasevičienė sako, kad žmonių pasirinkimai labai įvairūs, tačiau dažnas į pirkinių krepšelį krauna mėsos gaminius, salotas, o atšilus orams – šaltibarščius.

„Norfa“ kulinarijos skyriaus gaminukai natūralūs, tai tikrai labai viską mėgsta žmonės. Paleidome naujienų – blynai, bulviniai rageliai. Blynelius su persikais, obuoliais labai spėjo pamėgti jaunimas. Džiaugiamės, kad žmonėms nebebūtina gaminti ir tikrai mielai perka pas mus“, – dalinasi specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.