Bet gal šis skanus ir labai gaivinantis desertas įkvėps ir jus sukurti ką nors panašaus – su vyšniomis, mėlynėmis, avietėmis, žemuogėmis ar dar kokiomis nors lietuviškomis uogomis.
Gaminau tik 2 desertus, kuriems panaudojau paprastus metalinius kulinarinius žiedus (6 cm diametro ir 5 cm aukščio). Tokių skirtingų dydžių žiedų labai pravartu turėti savo virtuvėje: juose galima formuoti salotų ar kokių užkandžių bokštelius. Tų žiedų visai neverta ieškoti parduotuvėse – juos galima pasigaminti patiems iš panaudotų konservų su lygiomis, ne gofruotomis sienelėmis.
Rikotos sūrio desertas su vyšniomis (2 mažos porcijos)
Pagrindui:
- 2-3 traškūs sausainiai (gali būti „Digestive“, šokoladiniai arba „Gaidelis“, arba kokie kitokie, jūsų mėgstami);
- apie 15 g sviesto, išlydyto.
Sūrio masei:
- apie 150 g minkšto rikotos sūrio;
- apie 100 g natūralaus jogurto (arba kefyro);
- 2 lapeliai želatinos (suminkštintos šaltame vandenyje);
- apie 50 g cukraus pudros;
- maždaug 1/2 citrinos sultys;
- 1/2 šaukštelio vanilės pastos;
- 8 -10 didelių vyšnių be kauliukų, supjaustytų į maždaug 4 dalis.
Papuošimui:
- Keletas vyšnių.
Nedidelį pailgą indą (lėkštę, dubenėlį, mažą medinę pjaustymo lentutę ar kt. su lygiu dugnu), kurioje telpa du konditeriniai žiedai, išklojame pergamentiniu popieriumi. Ant popieriaus statome žiedus. Šį indą su žiedais bus patogu laikyti šaldytuve.
Sausainius virtuviniu kombainu sutrupiname iki trupinukų, sumaišome su lydytu sviestu ir išklojame kiekvienos žiedo formos dugną, gerai suspausdami masę, kad gautųsi tvirtas pagrindas, ir kad neliktų plyšių, per kuriuos vėliau ištekės sūrio masė. Statome į šaldytuvą (arba kamerą) kad sustingtų.
Išmirkintą želatiną „nugręžiam“ ir puodelyje užpilam maždaug 2 šaukštais karšto vandens. Paliekame, kad želatina ištirptų.
Per tą laiką sumaišome rikota sūrį su jogurtu, įmaišome vanilę, cukrų, citrinos sultis. Paragaujame, ar netrūksta saldumo arba rūgštumo. Pabaigoje įmaišome ištirpusią ir kiek atvėsintą želatiną. Kai masė pradeda pamažu stingti, įmaišome pjaustytas vyšnias ir iškart išliejame masę į žiedus, užpildydami iki pat viršaus. Dedame į šaldytuvą (arba trumpam – į kamerą, ir po to į šaldytuvą).
Kai masė sustingsta, prieš pateikiant, aštriu peiliu atskiriame visą deserto perimetrą per visą aukštį iki pat pagrindo palei žiedo kraštelius, ir perkeliam pyragaitį į serviravimo lėkštę. Puošiame vyšniomis.