Laukdama gražiausios pavasario šventės – Velykų R.Kazlauskie- nė sudaigino kviečių želmenų, išsprogdino medžių šakelių ir pasirūpino kitomis šventinėmis dekoracijomis.
Kaunietė taip pat išmargino Velykų kiaušinius lininiais ir medvilniniais siūlais – jais apvynioti ir išvirti margučiai atrodo lyg išpiešti spalvotais pieštukais.
Nors ant kaunietės stalo sekmadienį netrūks margučių, kitų populiarių itin sočių Velykų patiekalų moteris neruoš.
R.Kazlauskienė nesupranta, kodėl nuo šventinio stalo dažnam tautiečiui nepavyksta pakilti neapsunkus ar net reikia griebtis vaistų nuo skrandžio bėdų.
„Ant mūsų stalo nebūna mišrainių su majonezu, riebios mėsos užkandžių, kepsnių, miltinių ir bulvinių patiekalų. Paruošiu gaivių žalių salotų, įdarysiu baklažanų su riešutais.
Mano vyras – žvejys, todėl žuvų namuose niekada netrūksta. Šventėms paruošiu patiekalų iš Norvegijoje sugautos menkės, lašišos, jūrų velnio, drebučiuose įdarysiu upėtakį – tai būtinas patiekalas“, – pasakojo kaunietė.
Šventės neįsivaizduojamos be desertų, tačiau prieš Velykas advokatė nekepa pyragų, tortų ar Velykų bobos.
Moteris šventėms gamins lengvus, burnoje tirpstančius skanėstus: krembriulė, tiramisą, želė su vaisiais.
Norėdama nudžiuginti namiškius, prieš šias Velykas ji specialiai mokėsi paruošti itališką skanėstą panakotą.
Jį moteris gardinsis šafrano plaušeliais ir ažūrinėmis karamelės karūnėlėmis, kurias pati pagamina iš cukraus.
Skanėstą papuoš uogomis ir pavasarinių gėlių žiedais.
Moteris šiuo gardėsiu antrąją Velykų dieną žada nustebinti ir bičiulius.
Jos teigimu, namuose paruoštą desertą į svečius patogiausia vežtis formose. Skanėstą iš jų išimti ir papuošti užima nedaug laiko.
Šafranu gardinta panakota
4 porcijoms reikės:
400 ml pieno
400 ml grietinėlės
120 g cukraus
24 g vanilinio cukraus
12 g želatinos
mažo žiupsnelio šafrano
6 braškių
gėlių žiedų
Pieną su grietinėle ir cukrumi bei vaniliniu cukrumi pakaitinkite inde virš garų, įmaišykite želatiną.
Šafraną užpilkite šaukštu šilto vandens ir palikite 5 min., po to supilkite į masę. Dar pakaitinkite 5 min., bet neužvirinkite. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, supilkite į formeles, dėkite į šaldytuvą.
Ažūrinėms karamelės karūnėlėms reikės:
2 šaukštų saldiklio „Artistico“
100 ml vandens
Į indą suberkite saldiklį ir įpilkite vandens, užvirkite ir virkite tol, kol įgaus auksinę spalvą, nukelkite nuo ugnies. Šluotele arba šakute pakabinę masės, staigiais judesiais ją formuokite ant pagrindo. Palikite pusvalandžiui, kad sustingtų. Švelniai nuimkite karūnėles ir uždėkite ant deserto, puoškite gėlėmis, braškėmis arba uogų padažu.