Nida Degutienė moko kepti duoną, kurios net nereikia minkyti

Duonos kepimas namuose man yra ypatingas ritualas. Apie jaukaus laukimo valandas, kol tešla kyla, apie naminės duonos skonį ir kvapą, užliejantį namus, kol ji kepa, neverta nė užsiminti. Tie, kas bent kartą tai darė, puikiai žino.

Į tešlą įmaišius kapotų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, pesto padažo arba tarkuoto geltonojo sūrio, duona kaskart bus vis kitokio skonio.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Į tešlą įmaišius kapotų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, pesto padažo arba tarkuoto geltonojo sūrio, duona kaskart bus vis kitokio skonio.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

May 9, 2015, 9:00 AM, atnaujinta May 11, 2023, 7:08 PM

Kaip žinia, duonos kepimas vienaip ar kitaip susijęs su gana ilgu procesu, o ypač – su intensyviu tešlos minkymu. O jei aš jums pasakyčiau, kad nuostabią akytą ir purią duoną su itin traškia plutele galima iškepti be jokio minkymo? Turbūt nepatikėtumėte? Ir aš nepatikėjau, kol pati neišbandžiau. Ir ką gi – tai bene sėkmingiausias mano duonos kepimo eksperimentas, kokio tikrai nesitikėjau.

30 sekundžių. Būtent tiek laiko turėsite skirti tešlos maišymui. Ir nei daugiau, nei mažiau. Tik pusę minutės. Tada tešlą galite palikti ramybėje mažiausiai 12 valandų (geriausia tešlą užsimaišyti iš vakaro ir ramiai eiti ilsėtis: net ir pabuvusi 16 valandų, duona išeis kuo puikiaisia. Tad ją kaip tik iškepsite kitos dienos vakarienei, o gal ir pusryčiams).

Į tešlą galima įmaišyti kuo įvairiausių priedų – kapotų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, pesto padažo arba tarkuoto geltonojo sūrio. Kaskart duona bus vis kitokio skonio.

Dar viena svarbi detalė – šią duoną reikės kepti puode su dangčiu. Tiks sunkus špižinis, emaliuotas ar stiklinis – bet koks, kuris nebijo karščio ir tinkamas dėti į orkaitę. Aš kepiau ploname emaliuotame, tačiau kepti galite ir pailgose kepiniams skirtose formose. Tereiks pasirūpinti keliais sluoksniais aliuminio folijos uždengimui.

Puode kepta duona

Reikės:

  • 400 g miltų (kvietinių arba rupių, arba maišytų);
  • 1 šaukštelio smulkios druskos;
  • 1 šaukštelio cukraus;
  • 15 g šviežių mielių arba 3/4 šaukštelio sausų mielių;
  • 300 ml šalto vandens;
  • miltų arba sėlenų duonai pabarstyti (taip pat galite įmaišyti sezamų, aguonų...).

Priedai – pasirinktinai:

  • 200 g tarkuoto arba smulkinto geltonojo sūrio (tinka bet koks: ir kietas, ir minkštas, ir kelių sūrių mišinys, ir fermentinis, ir, pvz., pelėsinis arba „Brie“. Eksperimentuokite, suraskite tai, kas jums labiausiai patiks)
  • 150-200 g pjaustytų saulėje džiovintų pomidorų arba alyvuogių (galite įmaišyti pusę kiekio sūrio, ir kitą pusę – alyvuogių arba pomidorų).

Gaminimo eiga

Miltus suberkite į didelį dubenį ir juos sumaišykite su cukrumi, druska, ir, jei kepate duoną su sūriu – tarkuotą sūrį (ir/arba kitus priedus).

Vandenį atskirame dubenėlyje sumaišykite su mielėmis (kad lengviau išsimaišytų, pradžioje mieles sumaišykite su nedideliu kiekiu vandens, ir tik tada supilkite likusį vandenį).  Vandens ir mielių mišinį supilkite į dubenį su miltais ir šaukštu keliais sukamaisiais judesiais masę išmaišykite (ne ilgiau 30 sekundžių!). Nenustebkite, kad tešla bus lipni – taip ir turi būti. Uždenkite dubenį plėvele arba lėkštele ir palikite tešlą kilti kambario temperatūroje mažiausiai 12 valandų arba pernakt (gali stovėti 14 ar 16 valandų – jokių problemų).

Ant darbastalio (arba jei nenorite labai prisišiukšlinti – ant kepimo skardos) paberkite saujelę miltų (arba sėlenų arba miltų ir sėlenų mišinio). Į tuos miltus išverskite tešlą. Miltuotomis rankomis tešlą pamėginkite sulipdyti į kamuolį, kraštus užlenkdami link tešlos vidurio.

Tada ant darbastalio patieskite švarų virtuvinį rankšluostį ir jį taip pat pabarstykite saujele miltų arba sėlenų (arba abiejų mišiniu). Išverskite tešlos kamuolį (sujungtais kraštais į apačią) ant rankšluostėlio, į miltus/sėlenas. Užlenkite rankšluosčio kraštus, kad uždengtų tešlą, ir palikite taip suformuotą tešlą pastovėti dar valandą-dvi šiltoje vietoje kambaryje.

Įkaitinkite orkaitę iki 245 C. Groteles, ant kurių dėsite kepimo indą, nuleiskite į apatinę orkaitės dalį (maždaug 1/3 aukščio). Ant grotelių pastatykite tuščią kepimui skirtą apvalų puodą su dangčiu (stiklinį, molinį, emaliuotą, špižinį ar kitokį, kokį turite).

Kai orkaitė bus įkaitusi, atsargiai, kad nenusidegintumėte (puodas bus stipriai įkaitęs!!) išimkite iš orkaitės, nudenkite dangtį. Tešlą miltuotomis rankomis perkelkite į karštą puodą taip, kad užlenkimas, kuris iki šiol buvo kamuolio apačioje, atsidurtų tešlos viršuje. Uždenkite puodą dangčiu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30 minučių. Tada dangtį nuimkite ir toliau kepkite duoną dar 15-20 minučių, kol plutelė bus ruda ir traški (jei ji ima pernelyg degti, tuomet pridenkite indą gabalėliu aliuminio folijos. Bet kuriuo atveju ji turi pakepti atidengta apie 20 minučių).

Išėmus puodą su duona iš orkaitės, po kelių minučių išimkite duoną atvėsti ant grotelių. Pjaustymui kepalėlis tinkamas maždaug po valandos.

 nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.